Γερό παιχνίδι για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού


 Σε ακόμα μία "τύποις" διαδικασία οδηγείται το Πολεμικό Ναυτικό με αφορμή το πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων κορβετών του με Γάλλους και Ολλανδούς να κονταροχτυπιούνται για το συμβόλαιο και τους Ιταλούς να ακολουθούν κατά πόδας.

Μετά την υπογραφή της πρόθεσης αγοράς από τη Γαλλία των φρεγατών Belh@ra, έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση προσανατολιζόταν στην αγορά  κορβετών, σκαφών μικρότερων  από τις φρεγάτες αλλά αρκετά αξιόμαχων, ώστε αν προχωρήσει η ανανέωση του στόλου σε αριθμούς. Παρά τις αρχικές διαρροές ότι  οι κορβέτες θα είναι επίσης γαλλικές, παράγωγες της κλάσης Gowind, υπάρχει ανταγωνισμός και εδώ κατά τα φαινόμενα με τους Ολλανδούς να επιδιώκουν να λάβουν το πρόγραμμα.


Οι Ολλανδοί προτείνουν, όπως και πρότειναν και για το διαγωνισμό φρεγατών, τις κορβέτες κλάσης S-10514, πλοία μικρότερα των φρεγατών S-11515 που πρότειναν στο διαγωνισμό φρεγατών, αλλά αρκετά καλά οπλισμένα, συνοδευόμενα από μία πολύ καλή οικονομική προσφορά. Οι Γάλλοι φέρονται να έχουν καταθέσει τη δική τους προσφορά, η οποία είναι ανταγωνιστική των Ολλανδών χωρίς όμως να υπάρχει προβάδισμα κάποιων εκ των δύο προτάσεων.


Ο τρίτος διεκδικητής δεν είναι άλλος από την ιταλική Fincantieri η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το πρόγραμμα με κάποιο παράγωγο της κλάσης κορβετών Doha, τις οποίες έχει επιλέξει το Κατάρ. Πρόκειται για σκάφη πολύ καλά εξοπλισμένα για το είδος και το μέγεθός τους αλλά, αρκετά πιο ακριβή εκ των άλλων δύο σκαφών που προτείνονται, πράγμα λογικό καθώς οι Doha του Κατάρ κόστισαν περίπου 500 εκ. η μία.


Βέβαια, η Fincantieri λόγω του χαρτιού των ναυπηγείων που έχει, μπορεί να προσπαθήσει αν χτυπήσει το πρόγραμμα εκτός αν τελικά επιλέξει να εμπλακεί στο ζήτημα των ναυπηγείων Ελευσίνας με το εμπορικό κομμάτι τους και όχι με το στρατιωτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :