Επελαύνουν οι Αζέροι με τις πλάτες των Τούρκων-Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας σε αποσύνθεση-Παρέμβαση Μενέντεζ

 Η Αρμενία στη μέγγενη των Ρωσο-τουρκικών σχεδιασμών και συμφερόντων μπροστά σε μια νέα ταπεινωτική ήττα από τους Αζέρους

Σε συνέχεια της πρόσφατης νέας στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων στην οποία αναφερθήκαμε σε προγενέστερα άρθρα μας , έχουμε τα ακόλουθα:

Χιλιάδες στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν, τεθωρακισμένα οχήματα και όπλα κατευρύνονται  στα σύνορα με την Αρμενία. Αυτό αποτελεί σοβαρότατη ένδειξη ότι το  Αζερμπαϊτζάν ετοιμάζει νέα επίθεση στην Αρμενία ,αυτή τη φορά από την κατεύθυνση του Ναχιτσεβάν.

Μετά την επιτυχή κατάληψη ενός τμήματος του εδάφους της Αρμενίας με έκταση άνω των 41 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην περιοχή των συνόρων του με το   Αζερμπαϊτζάν, έγινε γνωστό ότι το Μπακού προετοιμαζόταν για έναν νέο μεγάλης κλίμακας πόλεμο κατά της Αρμενίας, με σκοπό να αποκόψει ολόκληρο το νότιο τμήμα της Αρμενίας για να συνδέσει το Αζερμπαϊτζάν με το Ναχιτσεβάν.

Αυτό αποδεικνύεται από τις σημαντικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, που εμφανίστηκαν τόσο στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν όσο και στα σύνορα Αρμενίας και Ναχιτσεβάν.

Σε βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους Αζέρους , μπορεί κανείς  να δεί πώς μεγάλη δύναμη  στρατιωτών του Αζερμπαϊτζάν, τεθωρακισμένα οχήματα και διάφορα οπλικά συστήματα να  κινούνται προς τα σύνορα της Αρμενίας.

Το Μπακού δεν δίνει επίσημα σχόλια για αυτό το θέμα, ωστόσο, η κατάσταση δείχνει το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι έτοιμο να προχωρήσει σε νέες συγκρούσεις τις επόμενες ώρες.

Εάν το Αζερμπαϊτζάν επιτεθεί στην Αρμενία από  δύο συγκλίνουσες κατευθύνσεις, θα επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία αποκοπής και κατάληψης του εδάφους στο Ναχιτσεβάν.

Νωρίτερα το Ερεβάν, κάλεσε τη Ρωσία να παρέμβει στην κατάσταση, αλλά το Μπακού αρνήθηκε να αποσύρει τα στρατεύματά του από τα εδάφη που πρόσφατα κατέλαβε.

Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική για την Αρμενία

Ως αποτέλεσμα της μέχρι στιγμής στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, οι απώλειες του Ερεβάν ήταν σημαντικά μεγαλύτερες από αυτές του Μπακού, αν και το Ερεβάν ήταν έτοιμο για επίθεση από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που παρέχονται από ανοιχτές πηγές, ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων μεταξύ των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, οι απώλειες της Αρμενίας ανήλθαν σε 16 νεκρούς, 16 άτομα τραυματίες, 13 συλληφθέντες αιχμαλώτους ενώ και 24 άτομα αγνοούνται.

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι οι απώλειες του Αζερμπαϊτζάν ως αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης ανήλθαν σε 50 στρατιώτες συνολικά , αν και μόνο ο θάνατος δύο στρατιωτών επιβεβαιώθηκε στο Μπακού.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι δύο τμήματα διακρατικών δρόμων, 6 οχυρές θέσεις  και 41 τετραγωνικά χιλιόμετρα της επικράτειας της χώρας έχουν περάσει υπό τον έλεγχο των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν.

Η κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν είναι πολύ επιδεινωμένη και οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να επαναληφθούν εντός των επόμενων ημερών ή και ωρών, όπως φαίνεται από τη συγκέντρωση στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων από το Μπακού που προαναφέραμε.

Η Λευκορωσία παρέδωσε νέα παρτίδα οπλικών συστημάτων στο Αζερμπαϊτζάν;

Εν τω μεταξύ υπάρχουν βάσιμες υποψίες  ότι αεροσκάφος, που απογειώθηκε από τη Λευκορωσία, παρέδωσε μια νέα παρτίδα όπλων στο Αζερμπαϊτζάν.

Λαμβάνοντας υπόψη τα λευκορωσικά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά της Αρμενίας κατά τη διάρκεια του πολέμου των 44 ημερών το 2020, πολλοί κάνουν λόγο ότι πρόκειται για την προμήθεια συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και του MLRS “Polonez”.

Κρίνοντας από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το αεροπλάνο απογειώθηκε από την περιοχή του Μινσκ και μετά από λίγες ώρες προσγειώθηκε στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.

Υποτίθεται ότι οι δορυφορικές εικόνες θα επιτρέψουν να διαπιστωθεί  για τι είδους όπλα μιλάμε, ωστόσο, στην Αρμενία ήταν επικριτικοί για τις ενέργειες της Λευκορωσίας, ειδικά επειδή αυτή η χώρα όπως και  η Αρμενία είναι μέλη του CSTO.

“Με στρατιωτικό μεταφορικό IL-76, η σύμμαχος της Αρμενίας στο CSTO Λευκορωσία, συνεχίζει να προμηθεύει τον εχθρό της Αρμενίας με λευκορωσικά όπλα.”, αναφέρει το “Telegram” με πληροφορίες από το “Armenian Military Portal”.

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι η Λευκορωσία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν για  στρατιωτική συμμαχία, η οποία προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Ερεβάν.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω  εξάγονται τα παρακάτω συμπεράσματα:

H απάθεια της Ρωσίας στη νέα επίθεση των Αζέρων σε βάρος της Αρμενίας, μαρτυρά ότι το Ερεβάν δεν ενέδωσε στις ρωσοτουρκικές πιέσεις για σύμπραξη ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν , προκειμένου να διασφαλιστούν τα κεκτημένα του πολέμου του 2020 με την διάνοιξη του στρατηγικόταταης σημασίας διαρόμου του Zangezur, γεγονός που θα εξυπηρετούσε, Τούρκους, Αζέρους και Ρώσους.

Εφόσον αυτό δεν ευοδώθηκε, φαίνεται ότι η Τουρκία έδωσε το πράσινο φως για έναρξη νέων επιχειρήσεων με τη σιωπηρή έγκριση του Πούτιν, προκειμένου να καταληφθούν εδάφη της Αρμενίας αυτή τη φορά , έτσι  ώστε  να υπάρχει  φυσική  συνέχεια μεταξύ των εδαφών του  Αζερμπαϊτζάν και κατ’ επέκταση σύνδεση με την Τουρκία, χωρίς να παρεμβάλλονται εδάφη της Αρμενίας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αρμενίας βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης, με χαμηλό αξιόμαχο, μετά την περσινή ήττα από τους Αζέρους και χωρίς να έχουν αναπληρώσει τις απώλειες κρίσιμων οπλικών συστημάτων και μέσων.

Απώτερος σκοπός τελικά είναι μετά τη νέα διαφαινόμενη ήττα της Αρμενίας, η τελευταία να καθίσει στο τραπέζι προκειμένου και ενυπογράφως να αποδεχθεί τα τετελεσμένα που της επιβάλλονται από Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν-Ρωσία.

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ ζητά να σταματήσει η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Αζερμπαϊτζάν

 

Τέλος ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, του οποίου η σύζυγος έχει καταγωγή από την Αρμενία, χαρακτήρισε «βαθιά ανησυχητικές» τις αναφορές για απώλειες Αρμενίων. αλλά και για Αρμένιους στρατιώτες που συνελήφθησαν ως πολιτικοί κρατούμενοι από το Αζερμπαϊτζάν ως αποτέλεσμα της επίθεσης του τελευταίου στα ανατολικά σύνορα της Αρμενίας την Τρίτη.

Η αντίστοιχη δήλωση του Μενέντεζ έχει αναρτηθεί στον λογαριασμό της προαναφερθείσας επιτροπής στο Twitter.

«Οι αναφορές για απώλειες Αρμενίων και Αρμένιους στρατιώτες που ελήφθησαν ως πολιτικοί κρατούμενοι από το Αζερμπαϊτζάν είναι βαθιά ανησυχητικές. Η αμυντική βοήθεια προς το Αζερμπαϊτζάν βοηθά στην πραγματοποίηση αυτών των αποτρόπαιων πράξεων κατά των Αρμενίων. Είναι καιρός να ψηφίσω την τροπολογία μου στο NDAA [(National Defense Authorization Act)] που περικόπτει αυτή τη βοήθεια», σημείωσε ο Menendez.

loading...