Πότε θα σταματήσει ο «στραβισμός» της Δύσης στο προσφυγικό πρόβλημα;

του Καθηγητή Πέτρου Π. Γρουμπού, Ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, μέλους του ΙΗΑ  *  

Κανείς δεν χαίρεται με τις εικόνες που βλέπουμε στα σύνορα της Πολωνίας-Λευκορωσίας και που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα. Δραματικές είναι οι εικόνες που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ από τα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας, με ορδές προσφύγων να εγκαταλείπουν άρον – άρον το Μινσκ με στόχο να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο στη Πολωνία ή και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ, το καθεστώς Λουκασένκο διώχνει από τη χώρα πρόσφυγες από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Αφρική και την Ασία προωθώντας τους εκτός συνόρων προς τα δυτικά για να αποσταθεροποιήσουν τη Λιθουανία, την Πολωνία και κυρίως τη Γερμανία.

Η Πολωνία κατηγορεί τη Λευκορωσία για επιθετικές ενέργειες, υποστηρίζοντας ότι προσπαθεί να πιέσει τους πρόσφυγες, που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή και την Ασία, να περάσουν τα σύνορα. Έτσι έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες με στόχο να αποτρέψει την είσοδο εκατοντάδων προσφύγων που φέρονται ότι προσπαθούν να εισέλθουν στο έδαφός της. Η κρίση αυτή αυξάνει και την ήδη τεταμένη ένταση στις σχέσεις της Λευκορωσίας με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκπρόσωπος της Πολωνικής κυβέρνησης δήλωσε πως αυτή τη στιγμή σχεδόν 4.000-5.000 πρόσφυγες βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και αλλοι 10-12 χιλιάδες είναι έτοιμοι να τους ακολουθήσουν, Το προσφυγικό και μεταναστευτικό κύμα προς τη Λετονία, την Πολωνία και τη Λιθουανία έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες μέσω της Λευκορωσίας, με την ΕΕ να κατηγορεί το καθεστώς Λουκασένκο ότι διευκολύνει τους πρόσφυγες να μπουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η Πολωνία, που έχει επικριθεί για την πρακτική των επαναπρoωθήσεων, ανακοίνωσε ότι προχωρά στην κατασκευή τείχους με συρματοπλέγματα στα σύνορα με τη Λευκορωσία, για να εμποδίσει την είσοδο των προσφύγων και μεταναστών, ενώ οι συγκεντρωμένοι στα σύνορα άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες συνθήκες και δριμύ ψύχος.

Η Λευκορωσία, από την πλευρά της, αρνείται να δεχθεί στο έδαφός της τους πρόσφυγες που επαναπροωθούνται από την Πολωνία, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται και να χάνονται μέσα στα δάση, χωρίς τρόφιμα και άλλες προμήθειες, με κάποιους να πεθαίνουν από υποθερμία! Πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν οι πρόσφυγες εκδιώκονται από την Πολωνία, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Λευκορωσίας πυροβολούν στο αέρα για εκφοβισμό, ώστε να τους αποτρέψουν να προχωρήσουν.

Για μας τους Έλληνες αυτές οι εικόνες είναι γνώριμες.

Θυμίζουν παρόμοιες καταστάσεις τον Μάρτιο του 2020 στον Έβρο, στα Έλληνο-Τουρκικά σύνορα! Και τι έκαναν τότε η ΕΕ και το ΝΑΤΟ; Μάλον τίποτα το ουσιαστικό!

«Η χρήση μεταναστών από το καθεστώς Λουκασένκο ως υβριδική τακτική είναι απαράδεκτη», ανέφερε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του, εκφράζοντας ανησυχία για την κατάσταση. «Ανησυχούμε για την πρόσφατη κλιμάκωση στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας. Καλούμε τη Λευκορωσία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε. Αλήθεια πότε εκάλεσαν την Τουρκία και τον Ερντογάν να συμμορφωθεί με το διεφνές δίκαιο;

Ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής περαιτέρω κυρώσεων της Ε.Ε. κατά του Μινσκ. Μιλώντας και αυτός για «υβριδική απειλή», είπε ότι «δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια», ενώ το θέμα ετέθει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την περασμένη Δευτέρα. Και τι απεφάσησαν: να τεθεί το θέμα για μία ακόμη φορά στο συμβούλιο κορυφης του Δεκεμβρίου! Πόσες φορές η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ζητήσει κυρώσεις για την παρόμοια παράνομη τακτική της Τουρκίας για το μεταναστευτικό πρόβλημα; Και τι έχει γίνει: ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΗΔΕΝΙΚΟ. Η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί την ΕΕ και κυρίως την Ελλάδα με παρόμοια «υβριδική απειλή».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε το Μινσκ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο ενώ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε την επιβολή επιπλέον κυρώσεων εις βάρος του Μινσκ.
Τώρα ανακάλυψε τις κυρώσεις για την Λευκορωσία;
Το 2020 τι έκανε;

Πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. βρίσκεται σε επαφή με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών για να τους εξηγήσει πώς «το καθεστώς Λουκασένκο μεταχειρίζεται απάνθρωπα και βάναυσα τους ανθρώπους, τους δικούς τους πολίτες και τους οδηγεί σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, μεταφέροντάς τους με αεροπλάνα στη Λευκορωσία και τους ωθεί προς τα ευρωπαϊκά σύνορα».
Τα εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν μαζευτεί στη Τουρκία μήπως μεταφέρθηκαν με ευθύνη της Τουρκίας στα εδάφη της;

O εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, της Αμερικής, Νεντ Πράις, δήλωσε πρόσφατα:

«Όσο το καθεστώς και η Λευκορωσία αρνούνται να σεβαστούν τις διεθνείς του υποχρεώσεις και δεσμεύσεις, υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια της Ευρώπης και συνεχίζουν να καταπιέζουν και να κακομεταχειρίζονται ανθρώπους που δεν επιδιώκουν τίποτα άλλο από το να ζήσουν ελεύθερα. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τον Λουκασένκο και δεν θα μειώσουμε τις εκκλήσεις μας για λογοδοσία», συμπλήρωσε.

Καιρός να καταδειχθεί ο «στραβισμός» της ΕΕ
Πότε θα καλέσουν τον κ. Ερντογάν σε λογοδοσία;
Και πότε τελικά η Δύση και οι μεγάλες δυνάμεις θα κατανοήσουν ότι η εργαλειοποίηση των προσφύγων είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας;

Τουρκία και Λευκορωσία δεν βοηθούν κατατρεγμένους πρόσφυγες. Απλά χρησιμοποιούν άτομα από διάφορες χώρες για καθαρά δικούς τους πολιτικούς λόγους και μάλιστα με παράνομους τρόπους αφού όλοι παραδέχονται ότι καταπατείται το διεθνές δίκαιο. Τότε γιατί έχουμε τον ΟΗΕ και τους διεθνείς κανόνες;

Δεν μπορεί να υπάρχουν διεθνείς κανόνες για μερικούς ενώ άλλοι να τους καταπατούν συστηματικά και να μένουν ατιμώρητοι! Με ποιό δικαίωμα η Τουρκία εργαλειοποιεί τους μετανάστες, στην κυριολεξία τους μεταχειρίζεται ως όπλο προκειμένου να αποκτήσει η ίδια οικονομικά και πολιτικά οφέλη;

Τους εγκληματίες τους καταγγέλλεις και τους οδηγείς στά διεθνή δικαστήρια. Και προπαντός δεν τους χαϊδεύεις, και σίγουρα δεν τους ανταμείβεις και με χρήματα! ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ!!

Πηγή: INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION

loading...