ΤΙ ΕΣΤΙ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ






ΜΑΙΡΗ ΚΑΡΑ  *  

 Από την παρουσία του Ανθρώπου στον Πλανήτη η στενή έννοια του όρου Πατρίδα αφορούσε τον τόπο γέννησης και ανατροφής του ανθρώπου, με τους γονείς, τα αδέλφια, το πατρικό σπίτι, τους συγγενείς και τις παιδικές εμπειρίες, που καταγράφονταν στην μνήμη, δημιουργώντας τις  αναμνήσεις.

    Τί είναι άραγε η Πατρίδα; Η ετυμολογία της λέξης περιγράφει ακριβώς την έννοιά της: Πάτρια (εκ του πατρός) Δα (η γη στην Δωρική διάλεκτο). Την γη των πατέρων μας όριζαν ως Πατρίδα οι πρόγονοί μας, άσχετα αν σ’ αυτή ζούσαν πλούσιοι ή φτωχοί ή αστοί. Οι προοδευτικοί και θεωρητικοί πολίτες μιλούν πάντα με απέραντο σεβασμό για την Πατρίδα και το Ελληνικό Έθνος.

  Η Πατρίδα αντιπροσωπεύει το αδιαφιλονίκητο και φυσικό δικαίωμα κάθε ανθρώπου, ομάδας ανθρώπων, κοινοτήτων, περιοχών, να ζουν, να σκέφτονται, να θέλουν και να δρουν σύμφωνα με τις συνήθειές τους, τις οποίες απέκτησαν από την μακρόχρονη Ιστορική εξέλιξη. Η παράδοση και η Ιστορία είναι το αίμα και η σάρκα, η σκέψη και η θέληση κάθε λαού.

   Όλοι οι λαοί αγαπούν με μια φυσική αγάπη και αληθινά την πατρίδα τους. Ο πατριωτισμός δεν είναι μια Ιδέα, αλλά γεγονός. Πατρίδα δεν είναι μια απλή λέξη, που λέγεται αναλόγως των περιστάσεων. Είναι μια έννοια πιο βαθειά από τις ρητορείες πολιτικάντηδων, που την νιώθουν μόνο όσοι έχουν αίσθηση της σκέψης και της θέλησης για αυτοδιάθεση και Ελευθερία.

   Την αντιλαμβάνονται χωρίς δεύτερη σκέψη, όσοι επιζητούν δίκαιη και ελεύθερη ζωή. Όσοι χωρίς ανταλλάγματα, μπαίνουν στην μάχη για την σωτηρία της, ορμούν ακόμη και στην φωτιά για την λευτεριά της. Είναι οι απλοί άνθρωποι της έντιμης βιοπάλης, οι αληθινοί αγωνιστές της ζωής, που μπαίνουν μπροστά και στους αγώνες για την σωτηρία του Έθνους.

Τι μπορεί να πει κανείς γι’ αυτή την Πατρίδα, που όπου κι αν κοιτάξεις γεμίζεις ήλιο, θάλασσα, μυρωδιές, όμορφες εικόνες,  γεμίζεις Ελλάδα. Όπου και αν σκάψεις θα αναβλύσει αίμα από τις θυσίες του λαού της, θα βρεις κάτι από την Ιστορία της, που θα σου θυμίσει ποιος είσαι, από έρχεσαι και που πας. Μόνο όσοι Έλληνες κρύβουν στην ψυχή τους την ουσία της Πατρίδας γίνονται αποδέκτες των ευεργετημάτων της και τα εκτιμούν.  

   Τι  μπορείς όμως να πεις και γι’ αυτόν το λαό, που μπορεί να μοιάζει υπνωτισμένος και αδρανής στη νέα του  Κατοχή. Βρήκε το θάρρος όμως να επαναστατήσει και να ελευθερωθεί από την Τουρκική σκλαβιά. Κι ας διαδίδουν σκόπιμα οι εθνομηδενιστές πως ήταν μια χούφτα «ξυπόλυτοι» και «αγράμματοι», που  αντιδρούσαν στα θελήματα των Μεγάλων Δυνάμεων.

    Η γενεσιουργός δύναμη της Αγάπης για την  Πατρίδα, είναι το  κίνητρο που παρακινεί τον ενάρετο Πολίτη να είναι νομοταγής και συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντί της. Έτσι δεν θα οδηγηθεί στην υποτίμηση της Εθνικής Ταυτότητας ούτε στον στείρο και άγονο Εθνικισμό, ούτε στον ρατσισμό, γιατί ο Εθνικισμός μπορεί να εξελιχθεί σε επικίνδυνο φανατισμό. 

   Τα κοινά Καθήκοντα για τους πολίτες είναι η τήρηση του Συντάγματος και των Νόμων και η υπεράσπιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Οφείλουν να παράγουν θετικό έργο και να αποδεικνύουν την Πίστη τους στην Πατρίδα, όταν κινδυνεύει  ακόμα και με αυτοθυσία. Το πιο σημαντικό καθήκον για την Πατρίδα είναι η Ένοπλη Στράτευση για την Αμυνά της.

    Οι υποχρεώσεις του Πολίτη απέναντι στα δικαιώματα που τού παρέχει η οργανωμένη Πολιτεία συνίστανται σε οικονομική συνεισφορά στις κρατικές δαπάνες, η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες, η διάσωση της Γλώσσας, της Εθνικής Συνείδησης και των Παραδόσεων. Για τους Έλληνες η λέξη Πατρίδα είναι Ιερή και θυσιάζονται για να την υπερασπίσουν, από τον εχθρό.

    Σε αναγνώριση των υποχρεώσεων του νομοταγούς Πολίτη μια ευνομούμενη Πολιτεία τού παρέχει εγγυήσεις για την ασφαλή και άνετη οικονομική διαβίωσή του.  Του εξασφαλίζει σίγουρη εργασία, μόρφωση, πνευματική και επαγγελματική δημιουργία και εξέλιξη. Περιφρουρεί τα δικαιώματά του και τον προστατεύει από εξωτερικούς κινδύνους με την Εθνική Άμυνα. 

  Μια Δημοκρατική Διακυβέρνηση προασπίζει τους Θεσμούς και παρέχει ασφάλεια στους Πολίτες. Η σωστή λειτουργία των Κανόνων εμπνέει εμπιστοσύνη στον λαό, ώστε να τηρεί τους Νόμους και να θέτει το συμφέρον της Πατρίδας πάνω από το ατομικό. Έτσι γεννιέται στην συνείδησή του η έννοια του καλώς εννοούμενου πατριώτη και του Πατριωτισμού. Επόμενο είναι η Ελευθερία του πολίτη και η Εθνική Ανεξαρτησία του Κράτους να σηματοδοτεί την μελλοντική πορεία και εξέλιξη της Πατρίδας.

    Θεωρητικά όλα αυτά είναι σωστά, μα αν συνέπιπτε με την Θεωρία και η Πράξη, οι λαοί θα ζούσαν ειρηνικά με τα Ιδανικά τους χωρίς φόβο για τα κεκτημένα δικαιώματά τους. Αυτά όμως τα Ιδανικά είναι που πολεμούν σήμερα τόσο λυσσαλέα να διαλύσουν οι απάνθρωποι διεθνιστές, για να καταργήσουν κάθε έννοια Ανεξάρτητου Κράτους και Ιστορικού  Έθνους.

    Δυστυχώς η δικτατορία τους ανέτρεψε τα δεδομένα, όπως και το πιο φυσικό, αυτό της Πατρίδας. Κάτω από αυτές τις τραγικές συνθήκες που μάς επιβάλλουν με συνενοχή των πουλημένων Κυβερνήσεων, το χρέος μας ως Έλληνες πολίτες γίνεται πιο επιτακτικό. Πρέπει να τιθασεύσουμε το «εγώ» και ενωμένοι να μπούμε με μεγαλύτερο πάθος στον Αγώνα.

   Δεν πρέπει το «εγώ» του καθενός μας να μπαίνει πάνω από τον Αγώνα, έστω κι αν κάποτε θεωρούσαν δελεαστικό, το να ασχολείσαι μόνο με τον εαυτό σου και να ιδιωτεύεις. Για τους προγόνους μας ήταν μεγάλη ύβρις, να είσαι ιδιώτης. Μέγιστο το καθήκον να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και να γίνεις μέρος του συνόλου. Να δουλεύεις μέσα στην ομάδα κοιτώντας  το «εμείς», αφήνοντας τα θέλω σου πίσω από το συλλογικό καλό.

  Είναι Ιστορικό το καθήκον μας τούτη την τραγική στιγμή για την Ελλάδα μας, έχουμε υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας, στους φίλους μας, στην οικογένειά μας, στους τους εαυτούς μας. Όσο κι αν ακούγεται εγωιστικό, είμαστε οι μόνοι που ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει, τι πρόκειται να συμβεί, τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε την Γενοκτονία, για να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια πατρίδα Ελεύθερη.

   Κινδυνεύει η πατρίδα! Για το καλό της πατρίδας! Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτές τις λέξεις από χείλη ανθελλήνων πολιτικών και πατριδοκάπηλων, λες και είναι μια αφηρημένη έννοια ή κάτι το μη υπαρκτό, αφού τις εκφωνούν κατά το δοκούν και ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Την αναφέρουν αναιδώς τώρα που πλέον δεν την θεωρούν δεδομένη.

    Όχι, η Ελλάδα μας είναι η δεδομένη πατρίδα για το έδοξο Έθνος των Ελλήνων και έτσι  θα παραμείνει στους Αιώνες. Θα την υπερασπιστούμε με κάθε ρανίδα του αίματός μας, γιατί είναι η ζωή μας, η αναπνοή μας, η Ιστορία μας, η παράδοσή μας, η πολιτιστική κληρονομιά από τους προγόνους μας. Είναι η ευλογημένη Χώρα για τις επόμενες γενιές των ΕΛΛΗΝΩΝ!     

loading...