Ο θεσμοθετημενος ηθικός κίνδυνος και η Κινεζική απειλή

 Η Δύση πιστεύει πως η Κίνα δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει τη φούσκα της να σπάσει, επειδή τα αποτελέσματα της θα είναι πολύ επώδυνα – οπότε πως θα διασώσει τελικά την Evergrande και όχι μόνο, για να μη δημιουργηθεί ένα καταστροφικό ντόμινο που θα παρασύρει τα πάντα στο πέρασμα του. 

Άλλωστε, όπως έχουν αποκαλύψει οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, η παγκόσμια οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους – οπότε είναι εξαιρετικά εκτεθειμένα στους κινδύνους διαδοχικών καταρρεύσεων, αφού οι βασικοί κόμβοι μετατρέπονται σε σημεία ασφυξίας. 

Εν τούτοις, οι ακραίες υπερβολές χρέους και κερδοσκοπίας στην Κίνα έχουν έλθει ήδη στην επιφάνεια – οπότε το ΚΚΚ είναι στρυμωγμένο στη γωνία. Εάν λοιπόν θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο του κράτους, θα αναγκάσει όλους όσους είναι εκτεθειμένοι να υποστούν τις αναπόφευκτες απώλειες που προκαλούνται, όταν σπάζουν πρωτοφανείς φούσκες – γνωρίζοντας πως δεν υπάρχει διαφυγή χωρίς κόστος. 

Στα πλαίσια αυτά, όποιος πιστεύει πως η κερδοσκοπική φούσκα της Fed στις Η.Π.Α. έχει ανοσία απέναντι στο ντόμινο που θα προκληθεί από την Κίνα, είναι υπερβολικά αισιόδοξος – εάν όχι αιθεροβάμων. Όλοι γνωρίζουμε δε τη σημασία των Η.Π.Α. για την παγκόσμια οικονομία – πόσο μάλλον των Η.Π.Α. και της Κίνας μαζί.

Βασίλης Βιλιάρδος

loading...