Οι στρατιωτικοί αρχηγοί ΗΠΑ και Ρωσίας σε επείγουσα έκτακτη τηλεπικοινωνία κατευνασμού ενώπιον εκρηκτικών εντάσεων στην Ουκρανία

Zero Hedge,Nov, 2021

Μετάφραση:Μ.Στυλιανού


Οι επικεφαλής των στρατιωτικών της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησαν ένα σπάνιο και επείγον τηλεφώνημα την Τρίτη σε προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην ανατολική Ευρώπη, με αμφότερες τις πλευρές να επιβεβαιώνουν αινιγματικά ότι επρόκειτο να συζητήσουν «πιεστικά» ζητήματα διεθνούς ασφάλειας.

Ο αρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Βαλέρι Γκερασίμωφ, πραγματοποίησε την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ Μαρκ Μίλλεϊ, στην οποία οι δυο ανώτεροι στρατηγοί μίλησαν για «πιεστικά ζητήματα διεθνούς ασφάλειας». Τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε παρόξυνση της ρητορικής και των απειλών που ανταλλάσσονται μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον σχετικά με τις εντάσεις στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία, ειδικά κατόπιν και της πρόσφατης συρροής δημοσιευμάτων από αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για συσσώρευση ρωσικών δυνάμεων και προγραμματισμένη «εισβολή» στην ανατολική Ουκρανία, ισχυρισμούς που το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει κατηγορηματικά.

Η αμερικανική πλευρά αναγνώρισε ότι το τηλεφώνημα έγινε με σκοπό τον επείγοντα «κατευνασμό» μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, την ίδια ημέρα που το CNN μετέδιδε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει τώρα να αποστείλει πρόσθετα όπλα και στρατιωτικούς εκπαιδευτές για την Ουκρανία.

Δεν αποκαλύφθηκαν πρόσθετες λεπτομέρειες για την κλήση ή το περιεχόμενο της συνομιλίας των δύο επιτελών. Ωστόσο, είχε αναμφίβολα σχέση με μια νέα κρίση στην Ουκρανία, μετά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για μαζική συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία για πιθανή επικείμενη εισβολή.

Στις αρχές αυτής της εβδομάδας αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται να ενημέρωσε τους Ευρωπαίους εταίρους για την υποτιθέμενη προγραμματισμένη ρωσική εισβολή στην ανατολική Ουκρανία. Το Κρεμλίνο απάντησε με δριμύτητα απορρίπτοντας τις κατηγορίες, στις οποίες κάποια δημοσιεύματα ισχυρίζονταν, χωρίς παράθεση τεκμηρίων, ότι ρωσικά στρατεύματα από100.000 άνδρες συγκεντρώνονταν για μια μεγάλη επιθετική επιχείρηση.

Δημοσίευμα στο US News and World Report ανέφερε ότι οι εντάσεις πλησιάζουν γρήγορα σε κρίσιμο σημείο, οδηγώντας στο ενδεχόμενο μιας «κρίσης στην Ουκρανία 2.0» εν μέσω ανταλλαγής κατηγοριών.

Λίγο πριν αποκαλυφθεί το τηλεφώνημα στρατιωτικής καταλαγής μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι τα αμερικανικά πυρηνικά βομβαρδιστικά έχουν εντείνει δραστικά τις πτήσεις τους σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη, κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, στις 10 Νοέμβρη, η Ρωσία είχε στείλει το δικό της ισχυρό μήνυμα με την πτήση δύο βομβαρδιστικών Tu-22M3 κατά μήκος των συνόρων της Λευκορωσίας με την ΕΕ, εν μέσω της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης για τη μεταναστευτική κρίση μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας. Αυτό συνδυάστηκε με προφορικές προειδοποιήσεις αξιωματούχων του Πούτιν και του Κρεμλίνου ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να περάσει τις “κόκκινες γραμμές” της Ρωσίας στην Ουκρανία.

loading...