Αστραπόβροντα! Έρμαιο των Εθνικιστών τα Σκόπια-Πρώτο μέλημά τους θα είναι η Συμφωνία των Πρεσπών

 Πέφτει η κυβέρνηση Ζάεφ στα Σκόπια και ανεβαίνουν οι εθνικιστές-Θα υπάρξει ντόμινο εξελίξεων στην Συμφωνία των Πρεσπών;

Η αντιπολίτευση στα Σκόπια  αφού εξασφάλισε 61 ψήφους για την ανατροπή της κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, ετοιμάζει την επόμενη κίνηση της στέλνοντας μηνύματα και στην Ελλάδα .

Την ίδια ακριβώς στιγμή το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SDSM) αντέδρασε με ανακοίνωσή του στις πληροφορίες ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, έχει πλέον κοινοβουλευτική πλειοψηφία από συνασπισμό κομμάτων.

“Υπάρχουν βουλευτές που δεν θέλουν να συνάψουν σύμφωνο με τους εθνικιστές και τους φασίστες της «Αριστεράς» που είναι ξεκάθαρα κατά του ΝΑΤΟ.

Τους προτρέπουμε να συνεργαστούν μαζί μας και να λάβουν υπεύθυνη στάση στο πλευρό της δημοκρατικής επιλογής.

Εφόσον υπάρχει νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, περιμένουμε να επιβεβαιωθεί με τις κατάλληλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες και την ενδεχόμενη εκλογή νέας κυβέρνησης.

Θα δούμε όμως αν τελικά θα εκλεγεί μια νέα κυβέρνηση που θα είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, και κυρίως θα έχει μια αντιδημοκρατική, αντι-ΝΑΤΟική και αντιευρωπαϊκή στάση.

Η τελική πλειοψηφία θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, την ευθύνη για τις προκλήσεις που ακολουθήσουν με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας, και την έγκριση του προϋπολογισμού για το 2022, που είναι ο πιο σοβαρός αυτή τη στιγμή.

Αυτές τις μέρες θα δούμε αν ο Μικόσφσκι έχει την ικανότητα και την ευθύνη για αυτά όλα αυτά τα βήματα. Το SDSM είναι στο πλευρό των πολιτών, στο πλευρό του εθνικού συμφέροντος και της προόδου του κράτους.

Το SDSM δεν θα επιτρέψει την αποσταθεροποίηση της χώρας, την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, νέους καυγάδες με τους γείτονες( Ελλάδα) και την ακύρωση όλων όσων πετύχαμε μαζί με τους πολίτες τα τελευταία τέσσερα χρόνια», αναφέρεται στην αντίδραση του SDSM.

Όσον αφορά στην εθνικιστική αντιπολίτευση αξίζει να υπενθυμίσουμε πως από το καλοκαίρι επίθεση κατά της Ελλάδας για τη Συμφωνία των Πρεσπών είχε εξαπολύσει η εφημερίδα, Nova Makedonija, η οποία αντικατοπτρίζει τις θέσεις του σκληρού -και χαρακτηριζόμενου ως εθνικιστικού- κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO.

Τι θα κάνουν όμως οι εθνικιστές του Μικόφσκι με τις Πρέσπες;

Εκτιμάται ότι όταν πάρουν επίσημα την εξουσία θα δηλώσουν  στο εξωτερικό “ότι θα εφαρμόσουν την συμφωνία”, αλλά στην πράξη, θα κάνουν τα πάντα στην κυριολεξία για να την ακυρώσουν, κατηγορώντας την Ελλάδα για δήθεν μη συμμόρφωση παίζοντας και τουρκικά παιχνίδια.

Πληροφορίες φέρουν επίσης την ύπαρξη “μεγάλου ρωσικού δακτύλου” στην χώρα, παρά την είσοδο στο ΝΑΤΟ, ο οποίος “δάκτυλος” υπάρχει και στην Βουλγαρία, με σκοπό της μεταβολής της πολιτικής καταστάσεως.

Την ίδια περίοδο Αλβανοί και Σέρβοι ευρίσκονται κοντά σε νέα αντιπαράθεση λόγω κυρίως των αλβανικών προκλήσεων, ενώ στην ίδια την Αλβανία αλωνίζουν οι Τούρκοι.  

Το σκηνικό ‘αγριεύει” πάνω από τα Βόρεια Ελληνικά σύνορα και οφείλουμε να έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοικτά αφού οι εξελίξεις θα είναι σημαντικές την επόμενη περίοδο. 

Προειδοποίηση Δένδια

Στο μεταξύ σε συνέντευξή του στην “Βραδυνή” ο υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει εκ νέου προς τα Σκόπια, τις άλλες χώρες τις περιοχής, τους διεθνείς συνομιλητές και κυρίως στους Ευρωπαίους εταίρους, πως το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην ΕΕ. «Η ευρωπαϊκή προοπτική και η ίδια η ενταξιακή διαδικασία είναι αυτή που θα εξασφαλίσει στις χώρες και στους λαούς της περιοχής τη σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη, την ευημερία, τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να προχωρήσει μπροστά η περιοχή» επεξηγεί χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, επαναλαμβάνει πως στην περιοχή δραστηριοποιούνται και άλλες δυνάμεις, πέραν των ευρωπαϊκών, οι οποίες έχουν ως στόχο να απομακρύνουν τα Δυτικά Βαλκάνια από την Ευρώπη, προσφέροντας δήθεν αναπτυξιακή βοήθεια, στρατιωτική συνεργασία, ακόμα και συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και μάλιστα μέσω φορέων που έχουν περισσότερη σχέση με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και ελάχιστη έως καθόλου σχέση με ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο εκπαίδευσης. Δυνάμεις οι οποίες επικαλούνται κάποιες δήθεν κοινές ιστορικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές παραδόσεις με τις χώρες και τους λαούς της περιοχής, αλλά στην ουσία προωθούν ακραίες ιδεολογίες και αποσταθεροποιητική ατζέντα, όπως προσθέτει.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί αφενός το σύνολο των Δυτικών Βαλκανίων να παραμείνουν προσηλωμένα στην ευρωπαϊκή τους πορεία και να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις της απομόνωσης και της αποσταθεροποίησης και αφετέρου την ΕΕ να διατηρήσει τη δυναμική της διαδικασίας διεύρυνσης, ώστε να μην επιτρέψει στις χώρες της περιοχής να επιστρέψουν στο «βαλκανικό παρελθόν» τους.

Ερωτηθείς σχετικά με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, ο Νίκος Δένδιας υπογραμμίζει εκ νέου την ανάγκη για την πλήρη, συνεπή και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και σημειώνει πως οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, τα κράτη και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν, όμως, μένουν.

Αναφερόμενος στις επαφές του με αξιωματούχους της Βόρειας Μακεδονίας κατά τους τελευταίους δύο μήνες, επισήμανε ότι τα δύο βασικά ζητήματα που του έθεσαν είναι η ευρωπαϊκή προοπτική της και πώς η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή, καθώς και η ενίσχυση των διμερών δεσμών σε όλους τους τομείς, όπως οικονομία, επενδύσεις, ενέργεια, μεταφορές και άμυνα. H επιτήρηση του εναέριου χώρου της γειτονικής μας χώρας από την Πολεμική μας Αεροπορία είναι ήδη μία απτή απόδειξη για το αμοιβαίο όφελος που μπορεί να υπάρξει, αναφέρει. Επίσης, τους επισήμανε πως η χώρα μας μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να γίνει στο μέλλον ο καλύτερος φίλος της Βόρειας Μακεδονίας και πως η Ελλάδα προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς με όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εσωτερικές διεργασίες.

loading...