Πως λένε τα μερομήνια ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα; Ετοιμαστείτε


 Τα λεγόμενα μερομήνια είναι ένας εμπειρικός τρόπος για να προβλέψει κανείς τον καιρό, και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά

Ένας από αυτούς που έχουν μάθει αυτή τη μέθοδο είναι ο Γιάννης Δρακακάκης. Επειδή ο κόσμος πάντα τον ρωτούσε τι καιρό θα έχει τον χειμώνα, το 2003 ένας παππούς του έμαθε πώς να «διαβάζει» τον καιρό.


«Ο Δεκέμβριος θα είναι κρύος με βροχή και χιόνια, μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, όπου και θα ακολουθήσουν οι Αλκυονίδες ημέρες», δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό σταθμό του MEGA.


Ο Γιάννης Δρακακάκης αποκάλυψε πως έχει κάνει προβλέψεις μέχρι και τον Απρίλιο του 2022. Σύμφωνα με τον ίδιο ο χειμώνας θα είναι «βαρύς», μέχρι και τον Μάρτιο, ενώ το Πάσχα ο καιρός θα είναι καλοκαιρινός.Ο «βαρύς» χειμώνας θα έρθει μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις στη χώρα εκτός από τις περιοχές της νότιας Ελλάδας.


Η κακοκαιρία θα διατηρηθεί έως και τις 5 Ιανουαρίου του νέου έτους, ενώ για 10 ημέρες μετά, έως τις 15 Ιανουαρίου θα έχουμε τις περίφημες Αλκυονίδες ημέρες.


Ακόμα ένα ισχυρό κύμα κακοκαιρίας θα έρθει και μετά τις 15 Ιανουαρίου με πολικές θερμοκρασίες σε ολόκληρη την Ελλάδα ακόμη και στις πιο πεδινές περιοχές κι η πρόβλεψη όσον αφορά στα μερομήνια κάνει λόγο για κακοκαιρία διαρκείας με χαμηλές θερμοκρασίες έως τις αρχές Φεβρουαρίου.


Τα μερομήνια αποτελούν μια από τις πλέον διαδεδομένες λαϊκές δοξασίες, βασισμένη σε μια απλή διαδικασία. Παρακολουθούνται οι διακυμάνσεις του καιρού τις πρώτες δώδεκα ημέρες του Αυγούστου και οι όποιες καιρικές μεταβολές αυτού του δωδεκαημέρου προβάλλονται στους αντίστοιχους 12 μήνες του χρόνου. Οι μεταβολές του καιρού κατά την πρώτη ημέρα «μαρτυρούν» το πώς θα κυλήσει ο πρώτος μήνας, η δεύτερη μέρα πώς θα κυλήσει ο δεύτερος μήνας κ.ο.κ.


Για τους απλούς ανθρώπους, κυρίως για όσους ζουν στην ύπαιθρο και ακολουθούν τους ρυθμούς της φύσης, τα Μερομήνια είναι μια μέθοδος αποδεκτή και ασφαλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια :