Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΚΡΑΤΕΙ ΣΕ ΟΜΗΡΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ-ΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΒΛΑΚΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ

Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΒΛΑΚΩΝ ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΗΝ ΒΛΑΚΕΙΑ ΑΝΙΚΗΤΗ



Γράφει ο Γεώργιος Εμ. Δημητράκης

Η βλακεία είναι η πιο επικίνδυνη δύναμη του κόσμου. Δεν μπορούμε να την εξαλείψουμε, αλλά μπορούμε να την αναγνωρίσουμε. Η βαθύτερη αιτία της βλακείας είναι

η δυσανεξία της απέναντι εις το δικό της απύθμενο εσωτερικό κενό.

 Δύο πράγματα είναι ατελείωτα: το σύμπαν και η βλακεία του ανθρώπου, όμως για το σύμπαν δεν είμαι ακόμη σίγουρος, είπε ο Albert Einstein, περιγράφοντας θαυμάσια τον εαυτό του. 

Η αρνητική αυτή ιδιότητα ενδημεί σε όλες τις εποχές και σε όλους τους λαούς. Αλλά ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η βλακεία έχει μία ευκρινή κλίση να μετασχηματίζεται σε πράξεις, και αυτό την καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνη, η δε μοναδική ικανότητα των βλακών να συσπειρώνονται και να επιβιώνουν την καθιστά  ανίκητη. 

Η βλακεία είναι ασυναίσθητη και υποτροπιάζει. Αυτό δίνει μεγαλύτερη δύναμη και αποτελεσματικότητα εις την καταστρεπτική δράση της. Παραμένει προσκολλημένη εις τις πεποιθήσεις, δεν αλλάζει, με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνει επ’ άπειρον τα ίδια λάθη.

Η βλακεία είναι μοναδική. Το πλήθος συμπεριφέρεται με περισσότερο βλακώδη τρόπο από τα μεμονωμένα άτομα που το συνθέτουν. Ο Γερμανός φιλόσοφος Friedrich Nietzsche έγραψε: «η εξουσία αποβλακώνει» και ο αρθρογράφος συμπληρώνει: «και διχάζει». 

Τα άτομα που έχουν εξουσία τείνουν να πιστεύουν ότι, ακριβώς επειδή έχουν εξουσία, είναι οι καλύτεροι, οι πιο ικανοί, οι πιο έξυπνοι, οι πιο σοφοί από όλη την ανθρωπότητα. Εξάλλου, περιστοιχίζονται από αυλικούς, οπαδούς και κερδοσκόπους, που ενισχύουν διαρκώς αυτή την ψευδαίσθηση. 

Με αυτό τον τρόπο όποιος ευρίσκεται εις την εξουσία καταλήγει να διαπράττει κατά γενική ομολογία τα μεγαλύτερα λάθη. Η βλακεία επίσης δεν έχει κοινωνική τάξη. Συναντάται παντού. Όμως όσο πιο ισχυρό είναι ένα άτομο, όσο μεγαλύτερη εξουσία έχει κοινωνικά, τόσο πιο επικίνδυνο μπορεί να αποδειχθεί. 

Οι εκλογές είναι ένας πολύ αποτελεσματικός Θεσμός, ο οποίος εξασφαλίζει τη διατήρηση σταθερού ποσοστού ηλιθίων ανάμεσα εις τους ισχυρούς. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης (1769-1821) είπε: «Εις την πολιτική η βλακεία δεν είναι μειονέκτημα». 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της υπερίσχυσης της βλακείας έναντι της λογικής, δηλαδή των συμφερόντων και της ευθύνης απέναντι  του Έθνους, ήταν και η αποπομπή του τότε Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή του Διαχειριστή αξιοποίησης της εθνικής περιουσίας και των συμφερόντων του Έθνους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...