Ερχεται η πλήρης αντικατάσταση του ανθρώπου - Νέα τεχνολογία τεχνητού δέρματος στα ρομπότ - Δίνει αίσθηση αφής παρόμοια με των ανθρώπων - ΒΙΝΤΕΟ


Η Meta, η εταιρεία μέχρι πρόσφατα γνωστή ως Facebook, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δώσει λύση στο πρόβλημα της αντίληψης της αφής.


Η εταιρεία του Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει δημιουργήσει ένα είδος συνθετικού δέρματος για μηχανές «ReSkin», που αναπαριστά την αίσθηση της αφής σε ανθρώπινο επίπεδο.


Οι υποδοχείς στο δέρμα επιτρέπουν στους ανθρώπους να προσλαμβάνουν πληροφορίες για παράγοντες όπως είναι η θερμοκρασία, η υφή, το βάρος και η φυσική κατάσταση του αντικειμένου που αγγίζουν.


Οι υποδοχείς στο δέρμα επιτρέπουν στους ανθρώπους να προσλαμβάνουν πληροφορίες για παράγοντες όπως είναι η θερμοκρασία, η υφή, το βάρος και η φυσική κατάσταση του αντικειμένου που αγγίζουν.


Αν και τα ρομπότ μπορούν να εξοπλίζονται με οπτικοακουστικούς αισθητήρες και να επεξεργάζονται τα δεδομένα μέσω προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης, η έλλειψη ευαισθησίας αφής αποτελεί σημαντικό ζήτημα.

Η Meta σκοπεύει να προχωρήσει στην καθιέρωση της επαυξημένης πραγματικότητας και η αίσθηση της αφής παίζει σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια αναπαράστασης του πραγματικού κόσμου.


Και εδώ ακριβώς είναι που μπαίνει στη συζήτηση το τεχνητό δέρμα ReSkin. Το τμήμα τεχνητής νοημοσύνης της Meta έχει δημιουργήσει ένα ανθεκτικό τεχνητό δέρμα πάχους 2 - 3 χιλιοστών, ικανό να πραγματοποιήσει πάνω από 50 χιλ. επαφές.


Είναι κατασκευασμένο από ελαστομερές που μέσα του υπάρχουν μαγνητικά σωματίδια, υπεύθυνα για την πρόσληψη σημάτων.


Στη συνέχεια τα σήματα καταγράφονται και μετατρέπονται σε χρήσιμα δεδομένα, όπως το σημείο επαφής και το μέγεθος της δύναμης που ασκείται.


Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το ReSkin μπορεί να ανιχνεύσει δύναμη τόσο μικρή έως και 0,1 Newton, σε αντικείμενα με μέγεθος με πάχος 1 χιλιοστό.


Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αυτής της καινούριας τεχνολογίας είναι το χαμηλό κόστος της, σύμφωνα με τους δημιουργούς.


Η παραγωγή 100 φύλλων ReSkin κοστίζει λιγότερο από 6 δολάρια, κόστος που θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω με τη μαζική παραγωγή.


Όταν το τεχνητό δέρμα θα φθείρεται θα μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί με ένα καινούριο.


Θα μπορούσε να βρει εφαρμογές σε ρομποτικά χέρια ή τεχνητά μέλη για ανθρώπους, κάνοντας πιο εύκολες τις καθημερινές δραστηριότητες με τη βοήθεια προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια :