Ο ΛΟΥΚΑΣΕΝΚΟ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΗ ΡΟΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

 Απειλές προς την ΕΕ εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, ενώ στα σύνορα της χώρας του με την Πολωνία εξελίσσεται μια νέα μεταναστευτική κρίση.

«Αν μας επιβάλουν νέες κυρώσεις (…), οφείλουμε να απαντήσουμε», δήλωσε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta, εξαπολύοντας απειλές για διακοπή λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου που διασχίζει την χώρα του. «Ζεσταίνουμε την Ευρώπη και εξακολουθούν να μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Και αν κλείσουμε τη ροή του φυσικού αερίου; Γι‘ αυτό, θα συνιστούσα η πολωνική ηγεσία, οι Λιθουανοί και άλλοι ανεγκέφαλοι άνθρωποι να σκέφτονται προτού μιλήσουν», δήλωσε ο Λουκασένκο.

Η κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας είναι δραματική. Μετανάστες έχουν κάνει αρκετές απόπειρες να περάσουν τον πολωνικό φράχτη, ο οποίος προστατεύεται από 15.000 στρατιώτες, αστυνομία και συνοριοφύλακες. Έχουν επίσης καταβάλει προσπάθειες να περάσουν στη Λετονία και τη Λιθουανία, με Λιθουανούς αξιωματούχους να υπολογίζουν ότι περίπου χίλια άτομα είναι συγκεντρωμένα στα σύνορα.

Σε κοινή δήλωση, οι υπουργοί Άμυνας της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας περιέγραψαν την Πέμπτη «την κρίση ασφαλείας που εκτυλίσσεται στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας και Λιθουανίας-Λευκορωσίας ως πολύ ανησυχητική». Καταδίκασαν τη σκόπιμη κλιμάκωση από το καθεστώς της Λευκορωσίας, «που αποτελεί σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

loading...