Γ. Τράγκας: Σε όλη την Μακεδονία εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός είναι ξένο σώμα στη Νέα Δημοκρατία

Η ανεργία και η αδιαφορία του Μαξίμου «πνίγουν» τον Μητσοτάκη στη λίμνη της Καστοριάς

Η Συμφωνία των Πρεσπών και η παράδοση του ιστορικού ονόματος στους Σκοπιανούς ήταν μια βαθιά μαχαιριά στο στήθος των Μακεδόνων. Ουδείς, εδώ στο ιστορικό έδαφος που γεννήθηκε ο Μ. Αλέξανδρος, δεν λησμονεί τους αρχιτέκτονες μιας συμφωνίας για την οποία δεν ρωτήθηκαν αν συμφωνούν οι Έλληνες και καταστρατηγήθηκε από το γειτονικό κρατίδιο πριν στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών. Σε όλο τον βορειοελλαδικό χώρο, την Μακεδονία και την Θράκη είναι διάχυτη η αίσθηση ότι η Αθήνα δεν ασχολείται με τα προβλήματα των κατοίκων τους.

Εδώ στην Μακεδονία, όπου πήγα, ένιωσα ή άκουσα ή είδα την εγκατάλειψη, την πλήρη αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας. Λες και αυτό το κομμάτι του ιστορικού εδάφους, των Μεγάλων πολέμων, των μακεδονομάχων, των ποταμών αίματος που έχυσαν οι Έλληνες για να διατηρηθεί η ελευθερία και η ανεξαρτησία μας, δεν αποτελεί ελληνικό έδαφος και επομένως δεν αξίζει το ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας.

Οι περισσότεροι Μακεδόνες, ειδικά αυτοί που ψήφιζαν Νέα Δημοκρατία, θεωρούν ότι ο κύριος Μητσοτάκης είναι ξένο σώμα σε αυτή την παράταξη και ότι η ΝΔ δεν έχει πλέον ουδεμία σχέση με το κόμμα που ψήφιζαν. Κάποιοι μάλιστα εκτιμούν ότι ο σημερινός πρωθυπουργός προωθεί τις δουλειές ορισμένων φίλων του στο χώρο της Μακεδονίας (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκα) και δεν τον ενδιαφέρει αν χιλιάδες νέοι μεταναστεύουν ή αν η ανεργία σε πολλά μέρη του ελληνικού Βορρά φθάνει έως και 40%! Η Αθηνοκεντρική ελίτ τους θεωρεί πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Η ίδια πικρία είναι διάχυτη σε ολόκληρη τη Βόρειο Ελλάδα έως το τείχος του Έβρου. Προβλήματα που έπρεπε να έχουν λυθεί, για να υπάρχει οικονομική ανάπτυξη και να μην φεύγουν οι νέοι άνθρωποι στο εξωτερικό, παραμένουν άλυτα. Είτε γιατί αυτό επιβάλλει η δουλεία του δημοσίου χρέους, είτε γιατί οι εκάστοτε ένοικοι του Μαξίμου εξυπηρετούν οργανωμένα συμφέροντα.

Επόμενος σταθμός μου η Καστοριά. Όπου συνάντησα πολλούς φίλους του ΚΕΛΑΝ, εμπόρους, γεωργούς και κτηνοτρόφους. Οι κύκνοι και οι χήνες στην μαγευτική λίμνη, κάποια στιγμή θα κληθούν να πληρώσουν…φόρο! Η λίμνη ανήκει στο υπουργείο των Οικονομικών και ένα νιόπαντρο ζευγάρι για να φωτογραφηθεί με φόντο τα νερά και τα υπέροχα πτηνά πρέπει να πάρει άδεια! Αυτό μου είπαν αστειευόμενοι μερικοί φίλοι μου Καστοριανοί. Υπάρχει μάλιστα διαμάχη για το που πρέπει να πληρώνουν νοίκι οι καταστηματάρχες. Στο Δήμο ή στην Κτηματική Εταιρεία του δημοσίου;

Οι γουνοποιοί, ο ένας μετά τον άλλον βάζουν λουκέτο. Πολλοί στράφηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες. Το 80% των νέων είναι άνεργοι. Ηλικίες από 30 έως 60 δεν μπορούν να απορροφηθούν και μπαίνουν στην λίστα των μακροχρόνιων ανέργων. Οι παραγωγοί των φημισμένων φασολιών της περιοχής καταγγέλλουν ότι διασχίζουν τα σύνορα, κινέζικα φασόλια ή φασόλια από την Αλβανία και τα Σκόπια και «ελληνοποιούνται» κάπου στα τελωνεία, χωρίς ουδείς αρμόδιος να ερευνά ή να αναχαιτίζει τους υπεύθυνους της απάτης που στερεί εισόδημα από τους Έλληνες αγρότες. Το κόστος παραγωγής ενός κιλού μήλων, φθάνει τα 25 λεπτά και σήμερα το πουλάνε από 30 έως 50. Με αυτό το ελάχιστο κέρδος πρέπει να πληρώσουν τις ανατιμήσεις στα καύσιμα, στα λιπάσματα κτλ. Μια λύση για να βοηθηθεί η οικονομία στην Καστοριά, θα ήταν η προώθηση του τουρισμού αλλά η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται. Σκεφτείτε ότι για να καθαριστεί η μαγευτική λίμνη από τα σκουπίδια, πρέπει ο δήμος να ζητήσει άδεια από το υπουργείο των Οικονομικών.

Όπως μου είπαν υπάρχει αεροδρόμιο με διεθνείς προδιαγραφές για πτήσεις τσάρτερ αλλά είναι ανενεργό. Έτσι, ούτε υδροπλάνο δεν φθάνει στην Καστοριά. Η πόλη, η πανέμορφη περιοχή δεν έχει τρένο και ποτέ δεν υπήρξε διασύνδεση με την Θεσσαλονίκη. Καμία κυβέρνηση δεν σκέφθηκε να φτιάξει μια Βυζαντινή σχολή, όπως μου είπαν. Η Καστοριά αφέθηκε εις το έλεος του Θεού. Συνολικά 55.000 Έλληνες ταλαιπωρούνται από την αδιαφορία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο αντιπρόεδρος του αγροτοκτηνοτροφικού συλλόγου της περιοχής, λίγο πριν φύγω μου είπε, ότι πρόκειται για γιγαντιαίο σκάνδαλο αυτό που συμβαίνει με τις ελληνοποιήσεις διαφόρων προϊόντων που εισάγονται στην Ελλάδα και ότι ο ΕΛΓΑ λειτουργεί παράλογα. Αφού αποζημιώνει όταν τα φασόλια καταστρέφονται στους 40 βαθμούς θερμοκρασία, δηλαδή σε καύσωνα, ενώ όλοι οι παραγωγοί γνωρίζουν ότι τα φασόλια παθαίνουν ζημιές στους 32-33 βαθμούς κελσίου.

Σίγουρα οι κύκνοι και οι χήνες θα κράξουν τους άφαντους μέχρι στιγμής υπουργούς και βουλευτές της κυβέρνησης αν αποφασίσουν να επισκεφθούν την Καστοριά για να «κλέψουν» πάλι την ψήφο των κατοίκων της.

loading...