Δικτατορία και φίμωση με νέο Ποινικό Κώδικα-Τον καταδικάζουν Δικαστές-Εισαγγελείς

 «Βάζουν χαλινάρι στον Τύπο και στη Δικαιοσύνη»

Εντονότατες διαφωνίες σε καίρια σημεία των αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα, τις οποίες κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, εκφράζει η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, επισημαίνοντας πολύ σοβαρούς κινδύνους, όπως η ενίσχυση της λογοκρισίας και η έκφραση δυσπιστίας της νομοθετικής εξουσίας απέναντι στη δικαστική εξουσία με τρόπους που περιορίζουν την ελευθερία του δικαστηρίου. Οι δικαστές στην ουσία τονίζουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει χαλινάρι στον Τύπο και στη Δικαιοσύνη.

Το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων στις προωθούμενες αλλαγές εγκυμονεί τον κίνδυνο επιβολής λογοκρισίας, τονίζει η μεγαλύτερη δικαστική ένωση της χώρας. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει: «Το σχέδιο νόμου μετατρέπει και πάλι το αδίκημα σε έγκλημα αφηρημένης διακινδύνευσης και πλέον δεν θα είναι αναγκαίο να επέλθει όντως το αποτέλεσμα του φόβου ή της ανησυχίας, αλλά θα αρκεί η δυνατότητα των ειδήσεων να προκαλέσουν ανησυχία ή φόβο».

Στις προτάσεις της ΕΔΕ που κατατέθηκαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στα κόμματα υπογραμμίζεται ότι «αυτό που πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία είναι η θέσπιση μιας και μοναδικής κρατικής αλήθειας και η δίωξη κάθε αντίθετης άποψης, μια πρακτική που εύκολα μπορεί να εκπέσει σε λογοκρισία».

Για την προσθήκη της «δημόσιας υγείας» στους τομείς που προστατεύονται από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων η ΕΔΕ εκτιμά ότι «σκοπός της ρύθμισης είναι η δίωξη των “αιρετικών” απόψεων που διατυπώνονται στα ΜΜΕ σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, την υποχρεωτικότητα ή μη των εμβολιασμών».

Οι δικαστές επισημαίνουν ότι «ακόμα και σκοταδιστικές θέσεις με τις οποίες βρίσκεται σήμερα η κοινωνία αντιμέτωπη δεν εξαλείφονται με ποινική καταστολή αλλά με την επιστήμη, τον ορθολογισμό, την παιδεία.

Ο Ποινικός Κώδικας δεν μπορεί να υποκαταστήσει την Ιερά Εξέταση του Μεσαίωνα και να εμποδίσει την πρόοδο της επιστήμης με την απειλή της πυράς. Είναι προτιμότερο να ακουστεί και κάτι ψευδές παρά να φιμωθούν εκατό αλήθειες».

Η κορυφαία δικαστική ένωση χαρακτηρίζει την προωθούμενη αλλαγή για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων «οπισθοδρόμηση», η οποία περιορίζει «σημαντικά το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης και πληροφόρησης».

Τα δικαιώματα αυτά χαρακτηρίζονται «κομβικά» από τους δικαστές, οι οποίοι τονίζουν την αντίθεσή τους και αναφέρουν ότι το σχέδιο νόμου «πρώτη φορά τιμωρεί και τον πραγματικό ιδιοκτήτη και τον εκδότη του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις, καθιερώνοντας έτσι ex officio ποινική ευθύνη στον βωμό της γενικοπροληπτικής λειτουργίας της ποινής και πλήττοντας καίρια την ελευθερία του Τύπου».

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει την αντίθεσή της και σε άλλες διατάξεις, όπως η επιβολή αποκλειστικά και μόνο της ισόβιας κάθειρξης σε μια σειρά από βαρύτατα κακουργήματα, επισημαίνοντας ότι η ρύθμιση «είναι ατυχής και συνιστά μία αδικαιολόγητη οπισθοδρόμηση, που τίποτα δεν έχει να προσφέρει στη γενική πρόληψη, εκδηλώνοντας σαφώς έντονη δυσπιστία στη δικαστική εξουσία». Τέλος, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων τονίζει ότι για ακόμα μία φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα επέρχονται εκτεταμένες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, οι οποίες όταν ψηφιστούν πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα χωρίς να παρέχεται το χρονικό περιθώριο σε δικαστές και εισαγγελείς να μελετήσουν τις τροποποιήσεις και μάλιστα σε μια χρονιά με φορτωμένα πινάκια εξαιτίας της πανδημίας. Οι δικαστές υπογραμμίζουν: «Θεωρούμε ότι η νομοθετική εξουσία οφείλει να λαμβάνει υπόψη της την ανασφάλεια δικαίου που δημιουργείται με τις νομοθετικές παλινωδίες».

loading...