Α.Λινού κατά Ν.Κεραμέως: «Τα μέτρα για τα σχολεία είναι ανεπαρκή – Δεν είναι σοβαρά»

 Κριτική στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αλλά και στην επιτροπή των «ειδικών» άσκησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να αυξηθούν τα μέτρα και για τους εμβολιασμένους από τη στιγμή που μεταδίδουν κι αυτοί τον κορωνοϊό.

Ουσιαστική απάντηση πάντως στα όσα είπε η κ.Λινού δεν δόθηκε, ενώ από την πλευρά του ο Καθηγητής Περιβαλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, «μάζεψε» λίγο τα νούμερα των προβλέψεων σε ότι αφορά την εξέλιξη των κρουσμάτων.

«Πρέπει να μειωθούν τα παιδιά στα τμήματα»

«Όπως έχει προκύψει από έρευνα που συγκεντρώνει τα συμπεράσματα πολλών μελετών, η απόσταση ενός μέτρου πολλαπλασιάζει επί πέντε τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και στα σχολεία … Τα μέτρα στο Υπουργείο Παιδείας, που προτείνει η Επιτροπή, αυτούς αφορά η κριτική μου, είναι ανεπαρκή, δεν είναι σοβαρά. Πρέπει να μειωθούν τα παιδιά στα τμήματα και να γίνονται περισσότερες ώρες μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους», είπε η Αθηνά Λινού για το θέμα των σχολείων.

Και ανέφερε σχετικά με τους εμβολιασμένους: «Μπορεί να πρέπει να αυξήσουμε τα μέτρα για τους εμβολιασμένους, γιατί και αυτοί μεταδίδουν τον ιό, ενώ και οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να τηρούν όλα τα νέα μέτρα π.χ όταν βρίσκονται στα καταστήματα τροφίμων».

«Μειώθηκαν τα κρούσματα στα παιδιά, σε σχέση με την περίοδο ανοίγματος των σχολείων»

«Μόλις 8 τμήματα είναι κλειστά σε όλη την χώρα, διότι τηρούνται τα μέτρα από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και διότι έχουμε επιλέξει να κάνουμε αυξημένα τεστ σε περίπτωση κρουσμάτων σε κάποιο παιδί. Οι άμεσες επαφές του κάνουν επτά τεστ την εβδομάδα, όλα δωρεάν …  Μειώθηκαν τα κρούσματα στα παιδιά, σε σχέση με την περίοδο ανοίγματος των σχολείων. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, παιδιά ήταν το 29% των κρουσμάτων και έχει μειωθεί στο 20% αυτό το ποσοστό. Αν υπήρχαν αυξημένα κρούσματα, θα είχαμε περισσότερα τμήματα κλειστά σε όλη την χώρα και όχι μόνο 8 … Στα πανεπιστήμια τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ υψηλά, οι εκπαιδευτικοί είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 80% και αυξάνει, ενώ στα παιδιά είμαστε πάνω από το 42% εμβολιασμένα ή κλεισμένα ραντεβού για εμβολιασμό, έχουμε δρόμο ακόμη», απάντησε με τη σειρά της η Νίκη Κεραμέως.

Ωστόσο, η κ. Λινού δεν άφησε «να πέσει κάτω» αυτό που σχολίασε η Υπουργός Παιδείας για το ποσοστό των  κρουσμάτων: «Το ποσοστό αφορά στην πρώτη περίπτωση 2.500 κρούσματα την ημέρα και στην δεύτερη τριπλάσιο αριθμό κρουσμάτων, άρα σε απόλυτους αριθμούς τα κρούσματα ήταν 600 τον Σεπτέμβριο και πάνω από 1.000 τώρα».

«Δεν θα κλείσουν τα σχολεία, θα γίνουν οι σχολικές εκδρομές»

Στη συνέχεια η κ.Κεραμέως επανέλαβε πως δεν πρόκειται να κλείσουν τα σχολεία και πρόσθεσε αναφορικά με τις σχολικές εκδρομές, για τις οποίες ακούστηκαν φωνές περί ακύρωσής τους:

«Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις μετακινήσεις από περιοχή σε περιοχή της χώρας ή εκτός Ελλάδας και επομένως δεν τίθεται θέμα να μην γίνουν εκδρομές. Δεν υπάρχει διαφορετικός σχεδιασμός, οι εκδρομές θα γίνουν κανονικά».

«Αρχές Δεκεμβρίου, με μέσο όρο 7.500 κρούσματα ημερησίως»

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας για την εξέλιξη της κατάστασης, αναθεώρησε προς τα κάτω τις αρχικές του προβλέψεις: «Θα κορυφωθεί το κύμα στις αρχές Δεκεμβρίου, με μέσο όρο 7.500 κρούσματα ημερησίως, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση ήταν για πάνω από 9.000 κρούσματα. Αν είμαστε συνετοί και τηρήσουμε τα μέτρα, θα μπορούμε να πούμε ότι τα Χριστούγεννα θα έχουμε περίπου 3.500 κρούσματα ημερησίως κατά μέσο όρο και την Πρωτοχρονιά ακόμη λιγότερα».

Για να προσθέσει αναφερόμενος και στην κ.Κεραμέως: «Την κορύφωση την περιμένουμε γύρω στις 15-17 Δεκεμβρίου και δείχνει ότι οι απαιτήσεις από το ΕΣΥ θα είναι ανάλογες με την προηγούμενη κορύφωση, το σύστημα υγείας θα την αντέξει, αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για αυτό …  Καλό θα ήταν να επιτραπεί η διδασκαλία εξ αποστάσεως στα ΑΕΙ, σε ότι αφορά τα θεωρητικά μαθήματα».

loading...