Είναι ποτέ ένα ”δώρο” απλώς ένα δώρο;

Τα ΜΜΕ καταδικάζουν το επεισόδιο με τον Βασιλακόπουλο, αλλά ”ποιούν την νήσσαν”, για τα ”δωράκια” των φαρμακευτικών στους γιατρούς και στους ”καθηγητάδες”…
Είναι ποτέ ένα ”δώρο” απλώς ένα δώρο;

Ακριβώς και τώρα γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ, με το ακαταδίωκτο και τις ασυλίες, αλλά και το θάψιμο του μέγα σκανδάλου Novartis…
Κάθε χρόνο οι φαρμακευτικές εταιρείες της Big Farma ξοδεύουν παγκοσμίως περισσότερο από 11 δισεκατομμύρια δολάρια(!) με σκοπό την προώθηση των προϊόντων τους.
Γιατροί, καθηγητές, νοσοκομεία και φαρμακοβιομηχανίες, σε μια πανάκριβη ”σχέση”, με σκοπό το κέρδος όλων των εμπλεκομένων και των αποδεκτών, αυτών των ”δώρων”.
Η ανάπτυξη ”στενών σχέσεων” ανάμεσα στους γιατρούς και στις φαρμακοβιομηχανίες έχει άμεση επίδραση στη συνταγογράφηση, πράγμα που διαπιστώνεται από την ταχύτητα με την οποία υιοθετείται ένα νέο φάρμακο, το οποίο πιθανώς είναι ακριβότερο από τα υπάρχοντα και πολλές φορές, χωρίς να παρέχει κανένα πλεονέκτημα σε σχέση με αυτά.
Πρόκειται για μια σχέση που αναπτύσσεται πολύ νωρίς, όταν οι γιατροί είναι ακόμη φοιτητές, και συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της καριέρας τους.
Οι φαρμακοβιομηχανίες, μέσω των ιατρικών επισκεπτών, ενημερώνουν τους γιατρούς για τα ”προϊόντα” τους.
Το ερώτημα το οποίο γεννάται όμως είναι αν η απαραίτητη αυτή σχέση ξεπερνά τα όρια του θεμιτού και αποβαίνει σε βάρος των ασθενών.
Οι φαρμακοβιομηχανίες, στο πλαίσιο προώθησης των προϊόντων τους, προσφέρουν στους γιατρούς εκτός από ενημέρωση και μια σειρά από δώρα όπως δωρεάν ταξίδια, all inclusive διαμονή σε πανάκριβα θέρετρα , γεύματα πάσης φύσεως, συμμετοχή σε δήθεν επιστημονικά συνέδρια που σκοπό έχουν αποκλειστικά την προώθηση των προιόντων τους, μέχρι μια σειρά άλλων πιο ”πιπεράτων” δώρων.
”Στενές σχέσεις” λοιπόν οι οποίες γεννούν εύλογες ανησυχίες σχετικά με την αντικειμενικότητα των γιατρών όταν επιλέγουν το καλύτερο δυνατό φάρμακο για τον ασθενή τους.
Οι φαρμακευτικές εταιρείες και τα δωράκια γιατρών, καθηγητών, νοσοκομείων και άλλων…

loading...