Όταν το BBC «σταύρωνε» τον Ανδρέα Παπανδρέου για Καντάφι, Παλαιστίνιους, Τουρκία και ΝΑΤΟ κι αυτός απαντούσε χωρίς να χάσει ούτε δευτερόλεπτο την ψυχραιμία του!

 Ήταν το σωτήριο έτος 1981, όταν η Ελλάδα εξέλεξε στην πρωθυπουργία, με συντριπτική πλειοψηφία, τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος αμέσως μπήκε στο στόχαστο διεθνών ΜΜΕ, που επιχειρούσαν να «αποκαλύψουν» δήθεν σκοτεινές συμμαχίες που έκανε το ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτό το κλίμα, ο Ανδρέας Παπανδρέου δίνει συνέντευξη στην εκπομπή PANORAMA του BBC και ο δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου David Dimbleby υποβάλλει σκληρές ερωτήσεις.

«Λένε ότι ο συνταγματάρχης Καντάφι (ο πανίσχυρος Λίβυος πρόεδρος) χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία σας και ότι θα αναγνωρίσετε επίσημα την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (που τότε θεωρείτο «τρομοκρατική οργάνωση»). Λένε πως θέλετε να απομακρύνετε την Ελλάδα από τη Δύσηκαι να την στρέψετε στην Ανατολή», ρώτησε -μεταξύ άλλων- τον Ανδρέα Παπανδρέου ο δημοσιογράφος του BBC.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου απάντησε με απόλυτη ψυχραιμία, χωρίς να υψώσει τον τόνο της φωνής και χωρίς να κάνει καμία κίνηση που να δείχνει εκνευρισμό:

«Αυτό δεν είναι καθόλου ακριβές. Το κόμμα μας δέχεται εισφορές μόνο από τα μέλη του… Σχετικά με την αναγνώριση της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, θεωρούμε πρώτα απ΄όλα ζήτημα τιμής να αναγνωρίσουμε τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού… Η διπλωματική αποστολή της PLO στην Ελλάδα θα έχει το ίδιο στάτους με την Ισραηλινή».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Βρετανός δημοσιογράφος σχολιάζει: «Λέτε πως η Ελλάδα πρέπει να βγει από την ΕΟΚ και πως θα προκηρύξετε δημοψήφισμα. Παρόμοια θέση έχει το Αγγλικό Εργατικό Κόμμα. Θα κάνετε δημοψήφισμα και θα παροτρύνετε το λαό να ψηφίσει υπέρ της αναχωρήσεων;»

Και ο Ανδρέας Παπανδρέου, αφού επισημαίνει ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος είναι συνταγματική αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, και αν δεν αποφασίσει να γίνει δημοψήφισμα, «σχεδιάζουμε να δείξουμε ποια μέρη της συμφωνίας πρέπει να παραμεριστούν ώστε να δοθεί η ευκαιρία στην Ελλάδα να έχει δική της ανάπτυξη».

Ο Βρετανός δημοσιογράφος σχολιάζει ότι η τοποθέτηση του Ανδρέα Παπανδρέου «μοιάζει σαν επαναδιαπραγμάτευση» και ο Έλληνας πρωθυπουργός, απαντά:

«Τί έκανε η Βρετανία όταν δεν μπορούσε ν΄αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της στην ΕΟΚ; Τί έκανε η Γερμανία; Τί κάνει η Γαλλία; Η μικρή Ελλάδα θα κάνει το ίδιο.»

Έγιναν ερωτήσεις για τις σχέσεις της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ, με την Τουρκία, για τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο. Οι απαντήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν λιτές, εύστοχες, χωρίς κανέναν εκνευρισμό.

Ήταν το σωτήριο έτος 1981, όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντούσε ψύχραιμα στις «σκληρές» ερωτήσεις του BBC για το σύνολο της πολιτικής του (ΝΑΤΟ, Τουρκία, Κύπρος, Μέση Ανατολή, Λιβύη, κλπ). Και δεν έχανε ούτε στιγμή την ψυχραιμία του, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

loading...