Το Ισραήλ ετοιμάζεται για 4η δόση και lockdown: «Είναι θέμα χρόνου» – Η επιχείρηση «ελευθερία» γίνεται μια αέναη φυλακή

 Κάντε δύο δόσεις και θα πάρετε πίσω την «ελευθερία» σας, αυτή ήταν η αρχική συμφωνία των πολιτών με τις κυβερνήσεις, όμως οι ηγέτες αποφάσισαν να την αθετήσουν και να ζητήσουν και τρίτη δόση. 

Και αφού έγινε και η τρίτη δόση -γιατί «έλα μωρέ μια φορά ακόμα θα σηκώσουμε το μανίκι»- ξεκίνησαν να μιλούν και για τέταρτη δόση. Ήδη στο Ισραήλ, το οποίο ήταν το πρώτο κράτος το οποίο ξεκίνησε μαζικούς εμβολιασμούς με τρίτη δόση, ετοιμάζονται για την τέταρτη. 

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, καθηγητής Νάχμαν Ας, προειδοποιεί ότι είναι θέμα χρόνου η χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Ο Ισραηλινός καθηγητής εκτιμά ότι οι Ισραηλινοί πιθανό να πρέπει να λάβουν επιπλέον αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού καθώς μειώνεται η προστασία των εμβολίων.

Επισημαίνει ακόμη ότι η χώρα του μπορεί να χρειαστεί να επαναφέρει τα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να μπει φρένο στην εξάπλωση του ιού.

Δηλαδή και τέσσερις δόσεις και lockdown! Να σημειώσουμε εδώ ότι και στην Ελλάδα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μίλησε σήμερα για εμβολιασμό κάθε χρόνο, όπως την γρίπη. 

Οι δηλώσεις του Ας έρχονται την ώρα που ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, υποβαθμίζει τα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού αποκλείοντας παράλληλα την επιβολή νέων μέτρων στη διάρκεια του χειμώνα.

«Οι Ισραηλινοί θα πρέπει να λάβουν μια τέταρτη δόση του εμβολίου για τη COVID-19 κάποια στιγμή στο μέλλον, καθώς πέφτουν τα επίπεδα αντισωμάτων. Είναι μάλλον θέμα χρόνου και το ερώτημα είναι πότε . Αν το εμβόλιο μας παρείχε προστασία για ένα χρόνο, θα ήμασταν ευτυχείς…», υποστήριξε ο καθηγητής Ας σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε:

«Σε κάθε περίπτωση, πιθανότατα το εμβόλιο δεν θα μας προστατεύει για χρόνια έναντι του κορωνοϊού, ακόμη και η αναμνηστική δόση, και θα πρέπει να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ελπίζω να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο ή περισσότερο».

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι, τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας είναι ανησυχητικά καθώς ο ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας – που δείχνει πόσα άτομα κατά μέσο όρο μολύνει έναν μόνο φορέας του ιού – ξεπέρασε το 1 για πρώτη φορά εδώ και μήνες.

«Ο αριθμός αναπαραγωγής της επιδημίας (αριθμός R) έφθασε στο 1,02 το περασμένο Σάββατο γεγονός που αφήνει να εννοηθεί ότι η πανδημία μπορεί να επιστρέφει στο Ισραήλ μετά από εβδομάδες σταθερής μείωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού», είπε ο Ας επισημαίνοντας ότι η χώρα μπορεί να χρειαστεί να επαναφέρει ορισμένα από τα μέτρα υγείας που είχαν ληφθεί πρόσφατα στο πλαίσιο της ανησυχητικής αναζωπύρωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Ισραηλινός «τσάρος» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, Σαλμάν Ζάρκα δήλωσε ότι ,πλέον, οι πολίτες θα πρέπει να καταλάβουν ότι θα εμβολιάζονται πιο συχνά κατά του ιού – «κάθε πέντε έως έξι μήνες».

«Το Ισραήλ αναμένεται να χορηγήσει εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για την αντιμετώπιση διαφορετικών μεταλλάξεων του κορωνοϊού μέχρι το τέλος του 2021 ή στις αρχές του 2022», όπως υποστηρίζει μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο «Κan».

«Δεδομένου ότι ο ιός είναι εδώ και θα συνεχίσει να είναι εδώ, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια τέταρτη δόση »…

«Αυτή θα είναι η ζωή μας στο εξής, θα βιώνουμε διαδοχικά κύματα του κορωνοϊού».

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ καταγράφει νέο ρεκόρ κρουσμάτων της νόσου Covid- 19 με το τέταρτο κύμα να πλήττει τη χώρα και τα εμβόλια κατά τoυ κορωνοιού να εξακολουθούν να προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες

Μέχρι στιγμής, από τα 9,3 εκατομμύρια των Ισραηλινών, περίπου 6 εκατομμύρια πολιτών έχουν εμβολιαστεί πλήρως και άλλα 2,5 εκατομμύρια έχουν κάνει ήδη μια τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

loading...