Ποιο είναι το επόμενο? 22 αναδυόμενες τεχνολογίες που αξίζει να γνωρίσετε το 2022 - Νέες ιδέες μπορούν να προκύψουν φαινομενικά εν μία νυκτί
Την εκπληκτικά γρήγορη ανάπτυξη και κυκλοφορία των εμβολίων κατά του κορωνοϊού υπενθύμισε τη δύναμη της επιστήμης και της τεχνολογίας να αλλάξουν τον κόσμο. Αν και τα εμβόλια που βασίζονται στη νέα τεχνολογία m rna φαινόταν να έχουν δημιουργηθεί σχεδόν αμέσως, στην πραγματικότητα βασίστηκαν σε δεκαετίες έρευνας από τη δεκαετία του 1970. Όπως λέει και η παροιμία στον κλάδο της τεχνολογίας, χρειάζονται χρόνια για να δημιουργηθεί μια επιτυχία μέσα σε μια νύχτα. Λοιπόν, τι άλλο μπορεί να είναι έτοιμο να ξεσπάσει στο προσκήνιο; Εδώ είναι 22 αναδυόμενες τεχνολογίες που αξίζει να παρακολουθήσετε το 2022
Ηλιακή γεωμηχανική

Ακούγεται παιδικά απλό. Εάν ο κόσμος γίνεται πολύ ζεστός, γιατί να μην του προσφέρετε λίγη σκιά; Η σκόνη και η τέφρα που απελευθερώνονται στην ανώτερη ατμόσφαιρα από τα ηφαίστεια είναι γνωστό ότι έχουν ψυκτικό αποτέλεσμα: η έκρηξη του όρους Pinatubo το 1991 ψύξε τη Γη έως και 0,5°C για τέσσερα χρόνια. Η ηλιακή γεωμηχανική, γνωστή και ως διαχείριση ηλιακής ακτινοβολίας, θα έκανε το ίδιο πράγμα εσκεμμένα.

Αυτό είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο. Θα λειτουργούσε; Πώς θα επηρεαστούν οι βροχοπτώσεις και οι καιρικές συνθήκες; Και δεν θα υπονόμευε τις προσπάθειες περιορισμού των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου; Οι προσπάθειες να δοκιμαστεί η ιδέα αντιμετωπίζουν σφοδρή αντίθεση από πολιτικούς και ακτιβιστές. Το 2022, ωστόσο, μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ελπίζει να πραγματοποιήσει ένα πολύ καθυστερημένο πείραμα που ονομάζεται sc o pex. Περιλαμβάνει την εκτόξευση ενός μπαλονιού στη στρατόσφαιρα, με στόχο την απελευθέρωση 2 κιλών υλικού (πιθανώς ανθρακικό ασβέστιο) και στη συνέχεια τη μέτρηση του τρόπου με τον οποίο διαχέεται, αντιδρά και διασκορπίζει την ηλιακή ενέργεια.

Οι υποστηρικτές υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την τεχνική, σε περίπτωση που χρειαστεί να κερδίσουμε περισσότερο χρόνο στον κόσμο για τη μείωση των εκπομπών. Η ομάδα του Χάρβαρντ έχει δημιουργήσει μια ανεξάρτητη συμβουλευτική επιτροπή για να εξετάσει τις ηθικές και πολιτικές προεκτάσεις. Είτε το τεστ συνεχιστεί είτε όχι, περιμένετε διαμάχες.
ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

Η διατήρηση ζεστών κτιρίων το χειμώνα αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας. Η περισσότερη θέρμανση βασίζεται στην καύση άνθρακα, φυσικού αερίου ή πετρελαίου. Εάν ο κόσμος θέλει να πετύχει τους στόχους του για την κλιματική αλλαγή, αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Η πιο πολλά υποσχόμενη εναλλακτική είναι η χρήση αντλιών θερμότητας—ουσιαστικά, ψυγείων που λειτουργούν αντίστροφα.

Αντί να αντλεί θερμότητα από έναν χώρο για να τον κρυώσει, μια αντλία θερμότητας πιέζει τη θερμότητα από το εξωτερικό, θερμαίνοντάς τον. Επειδή απλώς μετακινούν την υπάρχουσα θερμότητα, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποδοτικές: για κάθε κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται, οι αντλίες θερμότητας μπορούν να αποδώσουν 3 k w θερμότητας, καθιστώντας τις φθηνότερες στη λειτουργία τους από τα ηλεκτρικά καλοριφέρ. Και η λειτουργία μιας αντλίας θερμότητας προς τα πίσω δροσίζει ένα σπίτι αντί να το θερμαίνει.

Η Gradient, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, είναι μία από τις πολλές εταιρείες που προσφέρουν μια αντλία θερμότητας που μπορεί να παρέχει τόσο θέρμανση όσο και ψύξη. Τα χαμηλού προφίλ προϊόντα της σε σχήμα τσάντας μπορούν να τοποθετηθούν σε παράθυρα, όπως τα υπάρχοντα κλιματιστικά, και θα κυκλοφορήσουν στην αγορά το 2022.

Αεροπλάνα που κινούνται με υδρογόνο

Η ηλεκτροκίνηση των οδικών μεταφορών είναι ένα πράγμα. Τα αεροσκάφη είναι άλλο θέμα. Οι μπαταρίες μπορούν να τροφοδοτήσουν μόνο μικρά αεροσκάφη για σύντομες πτήσεις. Μήπως όμως ο ηλεκτρισμός από κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, που εκκρίνουν μόνο νερό, κάνει το κόλπο; Τα επιβατικά αεροπλάνα που πρόκειται να πραγματοποιηθούν δοκιμαστικές πτήσεις με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου το 2022 περιλαμβάνουν ένα διθέσιο που κατασκευάζεται στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ στην Ολλανδία. Η ZeroAvia, με έδρα την Καλιφόρνια, σχεδιάζει να ολοκληρώσει τις δοκιμές ενός αεροσκάφους 20 θέσεων και στοχεύει να έχει το σύστημα πρόωσης υδρογόνου έτοιμο για πιστοποίηση μέχρι το τέλος του έτους. Η Universal Hydrogen, επίσης στην Καλιφόρνια, ελπίζει ότι το αεροπλάνο 40 θέσεων της θα απογειωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022.

Άμεση σύλληψη αέρα

Το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα προκαλεί υπερθέρμανση του πλανήτη. Γιατί λοιπόν να μην το ρουφήξετε χρησιμοποιώντας μηχανές; Αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις επιδιώκουν την άμεση σύλληψη αέρα ( dac ), μια τεχνολογία που κάνει ακριβώς αυτό. Το 2022 η Carbon Engineering, μια καναδική εταιρεία, θα ξεκινήσει την κατασκευή της μεγαλύτερης εγκατάστασης dac στον κόσμο στο Τέξας, ικανή να δεσμεύει 1 εκατομμύριο τόνους CO 2 ετησίως. Η ClimeWorks, μια ελβετική εταιρεία, άνοιξε ένα εργοστάσιο dac στην Ισλανδία το 2021, το οποίο θάβει το δεσμευμένο CO 2 σε ορυκτή μορφή με ρυθμό 4.000 τόνων ετησίως. Η Global Thermostat, μια αμερικανική εταιρεία, έχει δύο πιλοτικές μονάδες. η dac θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο αγώνας είναι σε εξέλιξη για να μειωθεί το κόστος και να αυξηθεί η τεχνολογία.
Κάθετη γεωργία

Ένας νέος τύπος γεωργίας αναπτύσσεται. Κάθετα αγροκτήματα καλλιεργούν φυτά σε δίσκους στοιβαγμένους σε κλειστό, ελεγχόμενο περιβάλλον. Ο αποτελεσματικός φωτισμός led έχει κάνει τη διαδικασία φθηνότερη, αν και το κόστος ενέργειας παραμένει επιβάρυνση. Οι κάθετες φάρμες μπορούν να βρίσκονται κοντά σε πελάτες, μειώνοντας το κόστος μεταφοράς και τις εκπομπές ρύπων. Η χρήση νερού ελαχιστοποιείται και τα σφάλματα κρατούνται μακριά, επομένως δεν χρειάζονται φυτοφάρμακα.

Στη Βρετανία, η Jones Food Company θα ανοίξει τη μεγαλύτερη κάθετη φάρμα στον κόσμο, που καλύπτει 13.750 τετραγωνικά μέτρα, το 2022. Η AeroFarms, μια αμερικανική εταιρεία, θα ανοίξει τη μεγαλύτερη κάθετη φάρμα της, στο Daneville της Βιρτζίνια. Θα επεκταθούν και άλλες εταιρείες. Η Nordic Harvest θα διευρύνει τις εγκαταστάσεις της λίγο έξω από την Κοπεγχάγη και θα κατασκευάσει μια νέα στη Στοκχόλμη. Η Plenty, με έδρα την Καλιφόρνια, θα ανοίξει μια νέα φάρμα εσωτερικού χώρου κοντά στο Λος Άντζελες. Τα κάθετα αγροκτήματα καλλιεργούν κυρίως φυλλώδη χόρτα και βότανα υψηλής αξίας, αλλά μερικά αποτολμούν τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα μούρα. Η πρόκληση τώρα είναι να αναβαθμίσουμε και τα οικονομικά.
Πλοία εμπορευματοκιβωτίων με πανιά

Τα πλοία παράγουν το 3% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η καύση καυσίμου θαλάσσιων αποθηκών, μια βρώμικη λάσπη ντίζελ, συμβάλλει επίσης στην όξινη βροχή. Τίποτα από αυτά δεν ήταν πρόβλημα στην εποχή του πανιού - γι' αυτό τα πανιά επιστρέφουν, σε μορφή υψηλής τεχνολογίας, για να μειώσουν το κόστος και τις εκπομπές ρύπων.

Το 2022 η Michelin της Γαλλίας θα εξοπλίσει ένα φορτηγό πλοίο με φουσκωτό πανί που αναμένεται να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου κατά 20%. η mol , μια ιαπωνική ναυτιλιακή εταιρεία, σχεδιάζει να τοποθετήσει ένα τηλεσκοπικό άκαμπτο πανί σε ένα πλοίο τον Αύγουστο του 2022. Η Naos Design της Ιταλίας αναμένει να εξοπλίσει οκτώ πλοία με τα περιστρεφόμενα και αναδιπλούμενα σκληρά φτερά πανιά της. Άλλες προσεγγίσεις περιλαμβάνουν χαρταετούς, «φτερά αναρρόφησης» που φιλοξενούν ανεμιστήρες και γιγάντιους περιστρεφόμενους κυλίνδρους που ονομάζονται ρότορες Flettner. Μέχρι το τέλος του 2022, ο αριθμός των μεγάλων φορτηγών πλοίων με πανιά κάποιου είδους θα έχει τετραπλασιαστεί σε 40, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Windship. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση εντάξει τη ναυτιλία στο σύστημα εμπορίας άνθρακα το 2022, όπως έχει προγραμματιστεί, αυτό θα δώσει περαιτέρω ώθηση σε αυτές τις ασυνήθιστες τεχνολογίες.

Προπονήσεις VR

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κάνουν αρκετή άσκηση. Πολλοί θα ήθελαν, αλλά δεν έχουν κίνητρο. Τα ακουστικά εικονικής πραγματικότητας ( vr ) επιτρέπουν στους ανθρώπους να παίζουν παιχνίδια και να καίνε θερμίδες κατά τη διαδικασία, καθώς τρυπούν ή κόβουν τα επερχόμενα σχήματα ή κάνουν οκλαδόν και τρεμούλιασμα για να αποφύγουν τα εμπόδια. οι προπονήσεις vr έγιναν πιο δημοφιλείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς τα lockdown έκλεισαν τα γυμναστήρια και κυκλοφόρησε ένα ισχυρό, χαμηλού κόστους ακουστικό, το Oculus Quest 2. Ένα βελτιωμένο μοντέλο και νέες δυνατότητες φυσικής κατάστασης έρχονται το 2022. Και το Supernatural, μια εξαιρετικά αναγνωρισμένη εφαρμογή προπόνησης vr που διατίθεται μόνο στη Βόρεια Αμερική, ενδέχεται να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη. Θα μπορούσε η εφαρμογή δολοφόνος για την εικονική πραγματικότητα να είναι η φυσική κατάσταση;

Εμβόλια για τον HIV και την ελονοσία

Η εντυπωσιακή επιτυχία των εμβολίων κατά του κορωνοϊού που βασίζονται στο αγγελιοφόρο rna (m rna ) προαναγγέλλει μια χρυσή εποχή ανάπτυξης εμβολίων. Η Moderna αναπτύσσει ένα εμβόλιο για τον hiv που βασίζεται στην ίδια τεχνολογία m rna που χρησιμοποιείται στο εξαιρετικά αποτελεσματικό εμβόλιο της για τον κορονοϊό. Εισήλθε σε κλινικές δοκιμές σε πρώιμο στάδιο το 2021 και τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένονται το 2022. Η BioNTech, από κοινού προγραμματιστής του εμβολίου Pfizer-BioNTech για τον κορωνοϊό, εργάζεται σε ένα εμβόλιο m rna για την ελονοσία, με τις κλινικές δοκιμές να ξεκινούν το 2022. Μη τα εμβόλια -m rna για τον hiv και την ελονοσία, που αναπτύχθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δείχνουν επίσης πολλά υποσχόμενα.
Τρισδιάστατα εκτυπωμένα οστικά εμφυτεύματα

Για χρόνια, οι ερευνητές ανέπτυξαν τεχνικές για τη δημιουργία τεχνητών οργάνων χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη εκτύπωση βιολογικών υλικών. Ο απώτερος στόχος είναι να ληφθούν μερικά κύτταρα από έναν ασθενή και να δημιουργηθούν πλήρως λειτουργικά όργανα για μεταμόσχευση, εξαλείφοντας έτσι τις μεγάλες λίστες αναμονής, τις δοκιμές για αγώνες και τον κίνδυνο απόρριψης.

Αυτός ο στόχος είναι ακόμα πολύ μακριά για τα σαρκώδη όργανα. Αλλά τα οστά είναι λιγότερο δύσκολα. Δύο νεοφυείς επιχειρήσεις, η Particle3 d και η adam , ελπίζουν να έχουν 3d εκτυπωμένα οστά διαθέσιμα για εμφύτευση σε ανθρώπους το 2022. Και οι δύο εταιρείες χρησιμοποιούν μέταλλα με βάση το ασβέστιο για να εκτυπώσουν τα οστά τους, τα οποία είναι κατασκευασμένα για μέτρηση με βάση τις αξονικές τομογραφίες ασθενών . Οι δοκιμές του Particle3 d σε χοίρους και ποντίκια διαπίστωσαν ότι ο μυελός των οστών και τα αιμοφόρα αγγεία αναπτύχθηκαν στα εμφυτεύματά του μέσα σε οκτώ εβδομάδες. adam λέει 3 του d -Έντυπες εμφυτεύματα διεγείρουν φυσική ανάπτυξη των οστών και σταδιακά βιοδιασπώνται, τελικά να αντικατασταθεί από οστικό ιστό του ασθενούς. Εάν όλα πάνε καλά, οι ερευνητές λένε 3 d-Τα τυπωμένα αιμοφόρα αγγεία και οι καρδιακές βαλβίδες ακολουθούν.

Ιπτάμενα ηλεκτρικά ταξί

Τα ιπτάμενα ταξί ή τα ηλεκτρικά αεροσκάφη κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (e vtol ), όπως τα αποκαλεί η νεοσύστατη βιομηχανία, γίνονται σοβαρά. Αρκετές εταιρείες σε όλο τον κόσμο θα ενισχύσουν τις δοκιμαστικές πτήσεις το 2022 με στόχο να λάβουν τα αεροσκάφη τους πιστοποίηση για εμπορική χρήση το επόμενο ή δύο χρόνια. Η Joby Aviation, με έδρα την Καλιφόρνια, σχεδιάζει να κατασκευάσει περισσότερα από δώδεκα από τα πενταθέσια οχήματά της, τα οποία έχουν αυτονομία 150 μιλίων. Η Volocopter της Γερμανίας στοχεύει να παρέχει υπηρεσία αεροταξί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024. Άλλοι υποψήφιοι περιλαμβάνουν τα eHang, Lilium και Vertical Aerospace. Παρακολουθήστε τους ουρανούς.
Διαστημικός τουρισμός

Μετά από μια ξεχωριστή χρονιά για τον διαστημικό τουρισμό το 2021, καθώς μια σειρά από προσπάθειες που υποστηρίζονται από δισεκατομμυριούχους εκτόξευσαν πολίτες στον ουρανό, οι ελπίδες είναι μεγάλες για το 2022. Το Virgin Galactic του Sir Richard Branson μόλις κέρδισε το Blue Origin του Jeff Bezos στην άκρη του διαστήματος τον Ιούλιο , με τους δύο δισεκατομμυριούχους να οδηγούν στο δικό τους διαστημόπλοιο σε υποτροχιακά ταξίδια. Τον Σεπτέμβριο, η εταιρεία του Elon Musk, SpaceX, έστειλε τέσσερις επιβάτες σε μια πολυήμερη τροχιακή κρουαζιέρα γύρω από τη Γη.

Και οι τρεις εταιρείες ελπίζουν να πετάξουν περισσότερους τουρίστες το 2022, το οποίο υπόσχεται να είναι η πρώτη χρονιά κατά την οποία περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν στο διάστημα ως επιβάτες που πληρώνουν παρά ως δημόσιοι υπάλληλοι. Ωστόσο, η Virgin Galactic τροποποιεί το όχημά της για να το κάνει ισχυρότερο και ασφαλέστερο και δεν αναμένεται να πετάξει ξανά μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022, με τις εμπορικές υπηρεσίες να ξεκινούν το τέταρτο τρίμηνο. Η Blue Origin σχεδιάζει περισσότερες πτήσεις, αλλά δεν έχει πει πότε και πόσες. Από την πλευρά της, η SpaceX έχει κάνει μια συμφωνία για να στείλει τουρίστες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Επόμενο? Το φεγγάρι.

Drone παράδοσης

Χρειάζονται περισσότερο από το αναμενόμενο για να κατέβουν στο έδαφος. Ωστόσο, οι νέοι κανόνες, που τέθηκαν σε ισχύ το 2021, θα βοηθήσουν τις παραδόσεις με drone να αποκτήσουν υψόμετρο το 2022. Η Manna, μια ιρλανδική startup που παραδίδει βιβλία, γεύματα και φάρμακα στην κομητεία Galway, σχεδιάζει να επεκτείνει τις υπηρεσίες της στην Ιρλανδία και στη Βρετανία. Η Wing, μια αδελφή εταιρεία της Google, πραγματοποιεί δοκιμαστικές παραδόσεις στην Αμερική, την Αυστραλία και τη Φινλανδία και θα επεκτείνει την υπηρεσία παράδοσης από το εμπορικό κέντρο στο σπίτι, που ξεκίνησε στα τέλη του 2021. Η Dronamics, μια βουλγαρική startup, θα αρχίσει να χρησιμοποιεί φτερωτά drones για τη μεταφορά φορτίου μεταξύ 39 ευρωπαϊκών αεροδρομίων. Το ερώτημα είναι: θα επιταχυνθεί ή θα μειωθεί ο ρυθμός των παραδόσεων με drone;
Πιο ήσυχο υπερηχητικό αεροσκάφος

Για μισό αιώνα, οι επιστήμονες αναρωτιόντουσαν αν οι αλλαγές στο σχήμα ενός υπερηχητικού αεροσκάφους θα μπορούσαν να μειώσουν την ένταση της ηχητικής έκρηξής του. Μόλις πρόσφατα οι υπολογιστές έγιναν αρκετά ισχυροί για να εκτελέσουν τις προσομοιώσεις που απαιτούνται για να μετατρέψουν αυτές τις θεωρίες μείωσης θορύβου σε πράξη.

Το 2022 το x -59 Que sst της nasa (συντομογραφία του «Quiet Supersonic Technology») θα πραγματοποιήσει την πρώτη του δοκιμαστική πτήση. Το σημαντικότερο είναι ότι αυτή η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί στην ξηρά - συγκεκριμένα, στην αεροπορική βάση Edwards στην Καλιφόρνια. Το Concorde, το πρώτο και μοναδικό εμπορικό υπερηχητικό αεροσκάφος στον κόσμο, δεν επιτρεπόταν να ταξιδεύει ταχύτερα από τον ήχο όταν πετούσε πάνω από την ξηρά. Η ηχητική έκρηξη του x -59 αναμένεται να είναι μόλις το ένα όγδοο τόσο δυνατό όσο του Concorde. Στα 75 αντιληπτά ντεσιμπέλ, θα ισοδυναμεί με μια μακρινή καταιγίδα - περισσότερο από ένα ηχητικό «χτύπημα». Εάν λειτουργήσει, η nasa ελπίζει ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν να άρουν την απαγόρευση των υπερηχητικών πτήσεων πάνω από την ξηρά, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για εμπορικές πτήσεις.

Τρισδιάστατα εκτυπωμένα σπίτια

Οι αρχιτέκτονες συχνά χρησιμοποιούν τρισδιάστατη εκτύπωση για να δημιουργήσουν μοντέλα κτιρίων σε κλίμακα. Αλλά η τεχνολογία μπορεί να κλιμακωθεί και να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του πραγματικού. Τα υλικά εκτοξεύονται από ένα ακροφύσιο ως αφρός που στη συνέχεια σκληραίνει. Στρώμα-στρώμα, ένα σπίτι τυπώνεται—είτε επιτόπου, είτε ως πολλά κομμάτια σε ένα εργοστάσιο που μεταφέρονται και συναρμολογούνται.

Το 2022 η Mighty Buildings, με έδρα την Καλιφόρνια, θα ολοκληρώσει την ανάπτυξη 15 οικολογικών κατοικιών με τρισδιάστατη εκτύπωση στο Rancho Mirage. Και η icon , με έδρα το Τέξας, σχεδιάζει να ξεκινήσει την κατασκευή μιας κοινότητας 100 κατοικιών με εκτύπωση 3 d κοντά στο Ώστιν, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη ανάπτυξη του είδους της.

Τεχνολογία ύπνου

Έχει γίνει τρέλα στη Silicon Valley. Μη ικανοποιημένοι με τη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας και της απόδοσής τους κατά τις ώρες της εγρήγορσης, οι geek βελτιστοποιούν τώρα και τον ύπνο τους, χρησιμοποιώντας μια σειρά τεχνολογιών. Αυτά περιλαμβάνουν δαχτυλίδια και κορδέλες που καταγράφουν και παρακολουθούν την ποιότητα του ύπνου, μηχανήματα καταπραϋντικού ήχου, συσκευές για τη θέρμανση και ψύξη των στρωμάτων και έξυπνα ξυπνητήρια για να σας ξυπνήσουν την τέλεια στιγμή. Η Google κυκλοφόρησε ένα κομοδίνο tablet με παρακολούθηση ύπνου το 2021 και η Amazon αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμά της το 2022. Ακούγεται τρελό. Αλλά ο κακός ύπνος συνδέεται με ασθένειες από καρδιακές παθήσεις έως παχυσαρκία. Και αυτό που κάνει η Silicon Valley σήμερα, όλοι οι άλλοι συχνά καταλήγουν να κάνουν αύριο.
Εξατομικευμένη διατροφή

Οι δίαιτες δεν έχουν αποτέλεσμα. Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι ο μεταβολισμός κάθε ατόμου είναι μοναδικός, και οι επιλογές διατροφής θα πρέπει επίσης να είναι μοναδικές. Εισαγάγετε εξατομικευμένη διατροφή: εφαρμογές που σας λένε τι να τρώτε και πότε, χρησιμοποιώντας αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, δοκιμές του αίματος και του μικροβιώματος του εντέρου σας, δεδομένα σχετικά με παράγοντες τρόπου ζωής όπως η άσκηση και παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε πραγματικό χρόνο με χρήση νομίσματος συσκευές που συνδέονται με το δέρμα. Μετά την επιτυχημένη κυκλοφορία στην Αμερική, οι εταιρείες εξατομικευμένης διατροφής κοιτάζουν άλλες αγορές το 2022. Ορισμένες θα αναζητήσουν επίσης ρυθμιστική έγκριση ως θεραπείες για καταστάσεις όπως ο διαβήτης και η ημικρανία.

Φορητοί ιχνηλάτες υγείας

Οι εξ αποστάσεως ιατρικές διαβουλεύσεις έχουν γίνει συνηθισμένες. Αυτό θα μπορούσε να μεταμορφώσει τις προοπτικές για φορητές συσκευές παρακολούθησης υγείας όπως το Fitbit ή το Apple Watch. Επί του παρόντος χρησιμοποιούνται κυρίως ως ιχνηλάτες φυσικής κατάστασης, για μέτρηση βημάτων, ταχυτήτων τρεξίματος και κολύμβησης, καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια της προπόνησης και ούτω καθεξής. Όμως, η γραμμή μεταξύ καταναλωτικών και ιατρικών χρήσεων τέτοιων συσκευών είναι πλέον θολή, λένε αναλυτές της Gartner, μιας εταιρείας συμβούλων.

Τα έξυπνα ρολόγια μπορούν ήδη να μετρήσουν την οξυγόνωση του αίματος, να εκτελέσουν ηκγ και να ανιχνεύσουν την κολπική μαρμαρυγή. Η επόμενη έκδοση του Apple Watch, που αναμένεται το 2022, μπορεί να περιλαμβάνει νέους αισθητήρες ικανούς να μετρούν τα επίπεδα γλυκόζης και αλκοόλ στο αίμα, μαζί με την αρτηριακή πίεση και τη θερμοκρασία του σώματος. Η Rockley Photonics, η εταιρεία που παρέχει την τεχνολογία αισθητήρων, αποκαλεί το σύστημά της «ιατρείο στον καρπό». Η ρυθμιστική έγκριση για τέτοιες λειτουργίες μπορεί να διαρκέσει λίγο, αλλά στο μεταξύ οι γιατροί, όχι μόνο οι χρήστες, θα δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στα δεδομένα από wearables.

Το μετασύμπαν

Επινοήθηκε το 1992 από τον Neal Stephenson στο μυθιστόρημά του "Snow Crash", η λέξη "metaverse" αναφερόταν σε έναν επίμονο εικονικό κόσμο, προσβάσιμο μέσω ειδικών γυαλιών, όπου οι άνθρωποι μπορούσαν να συναντηθούν, να φλερτάρουν, να παίξουν παιχνίδια, να αγοράσουν και να πουλήσουν πράγματα και πολλά άλλα. . Το 2022 αναφέρεται στη συγχώνευση βιντεοπαιχνιδιών, κοινωνικής δικτύωσης και ψυχαγωγίας για τη δημιουργία νέων, καθηλωτικών εμπειριών, όπως το να κολυμπήσετε μέσα στο αγαπημένο σας τραγούδι σε μια διαδικτυακή συναυλία. Παιχνίδια όπως το Minecraft, το Roblox και το Fortnite είναι όλα τα σκαλοπατάκια σε ένα αναδυόμενο νέο μέσο. Το Facebook μετονομάστηκε σε Meta για να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να αποσπάσει την προσοχή από τα άλλα δεινά του.
Κβαντική Υπολογιστική

Μια ιδέα που υπήρχε μόνο στους μαυροπίνακες τη δεκαετία του 1990 έχει εξελιχθεί σε έναν διαγωνισμό πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ κυβερνήσεων, τεχνολογικών κολοσσών και νεοφυών επιχειρήσεων: αξιοποίηση των αντιδιαισθητικών ιδιοτήτων της κβαντικής φυσικής για την κατασκευή ενός νέου είδους υπολογιστή. Για ορισμένα είδη μαθηματικών, ένας κβαντικός υπολογιστής θα μπορούσε να ξεπεράσει κάθε μη κβαντική μηχανή που θα μπορούσε ποτέ να κατασκευαστεί, κάνοντας γρήγορη εργασία υπολογισμών που χρησιμοποιούνται στην κρυπτογραφία, τη χημεία και τα οικονομικά.

Πότε όμως θα έρθουν τέτοια μηχανήματα; Ένα μέτρο της ικανότητας ενός κβαντικού υπολογιστή είναι ο αριθμός των qubits του. Μια κινεζική ομάδα κατασκεύασε έναν υπολογιστή με 66 qubits. η ibm , μια αμερικανική εταιρεία, ελπίζει να πετύχει 433 qubits το 2022 και 1.000 έως το 2023. Αλλά οι υπάρχουσες μηχανές έχουν ένα μοιραίο ελάττωμα: οι ευαίσθητες κβαντικές καταστάσεις από τις οποίες εξαρτώνται διαρκούν μόνο για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Η διόρθωση θα πάρει χρόνια. Αλλά εάν οι υπάρχουσες μηχανές μπορούν να γίνουν χρήσιμες στο μεταξύ, ο κβαντικός υπολογισμός θα μπορούσε να γίνει εμπορική πραγματικότητα πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Εικονικοί επηρεαστές

Σε αντίθεση με έναν άνθρωπο επιρροής, ένας εικονικός influencer δεν θα αργήσει ποτέ σε μια φωτογράφηση, δεν θα μεθύσει σε ένα πάρτι ή θα γεράσει. Αυτό συμβαίνει επειδή οι εικονικοί επηρεαστές είναι χαρακτήρες που δημιουργούνται από υπολογιστή και συνδέουν προϊόντα στο Instagram, το Facebook και το TikTok.

Η πιο γνωστή είναι η Miquela Sousa, ή "Lil Miquela", μια πλασματική Βραζιλιάνο-Αμερικανίδα 19χρονη με 3 εκατομμύρια ακόλουθους στο Instagram. Με 15 δισεκατομμύρια δολάρια που αναμένεται να δαπανηθούν για το μάρκετινγκ επιρροών το 2022, οι εικονικοί παράγοντες επιρροής πολλαπλασιάζονται. Η Aya Stellar—ένας διαστρικός ταξιδιώτης που δημιουργήθηκε από την Cosmiq Universe, μια εταιρεία μάρκετινγκ—θα προσγειωθεί στη Γη τον Φεβρουάριο. Έχει ήδη κυκλοφορήσει ένα τραγούδι στο YouTube.
Εγκεφαλικές διεπαφές

Τον Απρίλιο του 2021, ο ακαταμάχητος επιχειρηματίας Έλον Μασκ έγραψε ενθουσιασμένος στο Twitter ότι ένας μακάκος πίθηκος «έπαιζε κυριολεκτικά ένα βιντεοπαιχνίδι τηλεπαθητικά χρησιμοποιώντας ένα τσιπ εγκεφάλου». Η εταιρεία του, Neuralink, είχε εμφυτεύσει δύο μικροσκοπικά σετ ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο του πιθήκου. Τα σήματα από αυτά τα ηλεκτρόδια, που μεταδόθηκαν ασύρματα και στη συνέχεια αποκωδικοποιήθηκαν από έναν κοντινό υπολογιστή, επέτρεψαν στον πίθηκο να μετακινήσει το κουπί στην οθόνη σε ένα παιχνίδι Pong χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη.

Το 2022 η Neuralink ελπίζει να δοκιμάσει τη συσκευή της σε ανθρώπους, για να επιτρέψει σε άτομα που είναι παράλυτα να χειριστούν έναν υπολογιστή. Μια άλλη εταιρεία, η Synchron, έχει ήδη λάβει έγκριση από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές για να ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους μιας παρόμοιας συσκευής. Το «ελάχιστα επεμβατικό» νευρικό προσθετικό του εισάγεται στον εγκέφαλο μέσω αιμοφόρων αγγείων στον λαιμό. Εκτός από τη βοήθεια των παραλυμένων ατόμων, η Synchron εξετάζει επίσης άλλες χρήσεις, όπως τη διάγνωση και τη θεραπεία παθήσεων του νευρικού συστήματος, όπως η επιληψία, η κατάθλιψη και η υπέρταση.
Τεχνητό κρέας και ψάρι

Ο Winston Churchill σκέφτηκε κάποτε για «το παράλογο να μεγαλώνεις ένα ολόκληρο κοτόπουλο για να φάει το στήθος ή το φτερό». Σχεδόν έναν αιώνα αργότερα, περίπου 70 εταιρείες «καλλιεργούν» κρέατα σε βιοαντιδραστήρες. Τα κύτταρα που λαμβάνονται από ζώα, χωρίς να τα βλάπτουν, τρέφονται με σούπες πλούσιες σε πρωτεΐνες, σάκχαρα, λίπη, βιταμίνες και μέταλλα. Το 2020, η Eat Just, μια startup με τεχνητό κρέας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, έγινε η πρώτη εταιρεία που πιστοποιήθηκε να πουλά τα προϊόντα της, στη Σιγκαπούρη.

Αναμένεται να συμμετάσχει σε αυτό μια χούφτα άλλες εταιρείες το 2022. Τον επόμενο χρόνο, μια ισραηλινή startup, η SuperMeat, αναμένει να κερδίσει την έγκριση για εμπορικές πωλήσεις καλλιεργημένων μπιφτέκι κοτόπουλου, που καλλιεργούνται για 10 $ το ποπ—κάτω από 2.500 $ το 2018. λέει η εταιρεία. Η Finless Foods, με έδρα την Καλιφόρνια, ελπίζει σε έγκριση για την πώληση καλλιεργημένου τόνου, που καλλιεργείται για 440 δολάρια το κιλό—από 660.000 δολάρια το 2017. Μπέικον, γαλοπούλα και άλλα καλλιεργούμενα κρέατα είναι στα σκαριά. Οι οικολογικοί λάτρεις του κρέατος θα μπορούν σύντομα να έχουν τη μπριζόλα τους και να τη φάνε.

Από τους ανταποκριτές Science and Technology του The Economist


Δεν υπάρχουν σχόλια :