Τούρκος αντιπτέραρχος ε.α.: «Αν η Ελλάδα επεκτείνει την ΑΟΖ στα 12 ναυτικά μίλια, η Ρωσία θα αντιδράσει πρώτη»


 
Η Ρωσία προβληματίζεται με το σενάριο επέκτασης των 12 μιλίων από την Ελλάδα αφού κλείνουν οι δίοδοι του Αιγαίου λόγω αμερικανικών βάσεων.

Για πιθανή αντίδραση της Ρωσίας στο σενάριο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, αναφέρθηκε ε ο Τούρκος αντιπτέραρχος ε.α. και αμυντικός αναλυτής Ερντογάν Καρακούς.


«Η Ελλάδα ετοιμάζει επέκταση στα 12 μίλια, όμως μόλις το κάνει αυτό, η Ρωσία θα αντιδράσει πρώτη». Για ποιο λόγο; Διότι η Ρωσία θα απαιτείται να παίρνει άδεια από την Ελλάδα κάθε φορά που περνούν τα πλοία της, (ζητώντας ουσιαστικά άδεια από τις ΗΠΑ, που έχουν βάσεις στο ελληνικό έδαφος. Για αυτό μη Ρωσία σε αυτό το σενάριο θα ήταν σε πλήρη αντίθεση με την Ελλάδα», τόνισε ο ίδιος.

Αυτές οι δηλώσεις “μυρίζουν” τουρκική προβοκάτσια όμως, αφού ως γνωστόν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δήλωσε πριν από την επίσκεψή του τον Οκτώβριο του 2020, ότι  «κάθε κράτος έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά του ύδατα έως και 12 ναυτικά μίλια».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είχε επαναλάβει τη δήλωσή του τον Οκτώβριο, ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

“Οι επιθετικές και μη φιλικές ενέργειες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με το να αναπτύσσουν δυνάμεις κατά της Ρωσίας ( και στην Ελλάδα), θα φέρει αντίμετρα”, είχε υπογραμμίσει ο Αντρέι Μάσλοβ, Ρώσος Πρέσβης στην Ελλάδα.


Ουσιαστικά με πολύ ευγενικό τρόπο ο Ρώσος πρέσβης μας προειδοποιεί σύμφωνα με ειδικούς αμυντικούς αναλυτές ότι οι ρωσικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς στην Κριμαία, εκτός από τα Στενά του Βοσπόρου θα στοχοποιήσουν και την αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη, διότι περί αυτού πρόκειται.


Έως τώρα ήταν η Σούδα «κόκκαλο» στο στόμα της Κόκκινης Αρκούδας, αλλά μετά την χθεσινή συμφωνία προστέθηκε και η Αλεξανδρούπολη, που ελέγχει τα Στενά του Βοσπόρου που τόσο “καίνε” την Μόσχα.


Κακά τα ψέματα, όσο καλές σχέσεις και να επιθυμεί η Μόσχα με την Ελλάδα, το Κρεμλίνο βλέπει με μισό μάτι τον ελλιμενισμό αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην Κρήτη, μαζί με τις βάσεις στην ελληνική επικράτεια, ενώ τώρα συγκεκριμενοποιεί την στόχευση του στην αμερικανική βάση της Αλεξανδρούπολης, διότι διαβλέπει ότι η δίοδο προς το Αιγαίο με προέκταση τα Στενά αρχίζει να «κλείνει».


Οι Ρώσοι βλέπουν το σχέδιο «μέγγενη» της Ουάσιγκτον με το οποίο οι ΗΠΑ προσπαθούν να ελέγξουν ένα τμήμα της αχανούς ρωσικής επικράτειας , και συγκεκριμένα αυτό που συνορεύει με την ΕΕ.


Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα επιτρέπει στους Αμερικανούς να μπορούν να χρησιμοποιούν σχεδόν όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας, και αυτό σημαίνει έλεγχος του Αιγαίου που συνδέει τον Εύξεινο Πόντο με την Μεσόγειο θάλασσα.


Τα προβλήματα της Μόσχας σε σχέση με την Ελλάδα, αφορούν κυρίως την επέκταση των αμερικανικών βάσεων σε Αιγαίο και Δυτική Θράκη, αφού με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ θα ελέγχουν χωρίς κόπο, το Αιγαίο (θάλασσα που συνδέει την Α.Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο), καθώς και τα Στενά του Βοσπόρου.


Επίσης, με έργα όπως την σιδηροδρομική Εγνατία, το αμερικανικό υγροποιημένο αέριο, αλλά και όλα τα εμπορεύματα θα μεταφέρονται μέχρι την Βαλτική παρακάμπτοντας τον Εύξεινο Πόντο και την Ρωσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια :