Άπλωσε καλώδια το Oruc Reis και ξεκίνησε τις έρευνες – Καμία αντίδραση από Αθήνα και Λευκωσία

 

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis ποντίζει καλώδια ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ βάσει της NAVTEX και δεν υπάρχει κανένας και τίποτα το ελληνικό, ούτε αεροσκάφος, ούτε σκάφος επιφανείας, ούτε υποβρύχιο για να υπερασπίσει τα δικαιώματα του Ελληνισμού και να αποτρέψει την de facto δημιουργία καταστάσεων που είναι σε βάρος της ιστορικής ύπαρξης Ελλάδος και Κύπρου.

Αντίθετα υπάρχουν δύο τουρκικές φρεγάτες κι ένα υποβρύχιο γύρω του.

To ερευνητικό συνοδεύουν τα πλοία «Αταμάν» και «Τζεγκίζ Χαν», του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού. Την ίδια στιγμή στα νότια της Κύπρου, το γαλλικό ερευνητικό υπό σημαία Μάλτας, Nautical Geo βρίσκεται μπλοκαρισμένο και πολιορκημένο στο λιμάνι της Λάρνακας από τουρκικά πολεμικά.

Ένα ελληνικό υποβρύχιο, πάντως, είχε κατευθυνθεί προς την περιοχή, πριν τρεις ημέρες.

Το Nautical Geo πριν εκδιωχθεί από την κυπριακή ΑΟΖ με τη δύναμη των απειλών από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, είχε εκδιωχθεί κι από τα ανοικτά της Κρήτης, ενώ η μίσθωση του έγινε από την κοινοπραξία των χωρών για κατασκευή του EastMed, με χρήματα των Βρυξελλών. Το ερευνητικό πλοίο παραμένει έκτοτε καθηλωμένο στο λιμάνι Λάρνακας υπό την απειλή βύθισής του.

Το Oruc Reis σήμερα κάνει ακριβώς το ίδιο που έκανε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πέρσι μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου και ουδείς αντέδρασε από τους «τουρκοφάγους» των Επιτελείων, πειθαρχώντας, βέβαια στην απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη να μην υπάρξει αντίδραση.

Η Άγκυρα έχει δεσμεύσει παράνομα την συγκεκριμένη περιοχή μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου (16/12) και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα κινηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου καθώς έχει προγραμματίσει γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ η EXXON MOBIL, κατόπιν συμφωνίας με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

loading...