H εν ψυχρώ εκτέλεση 5 Ε/κ το 74 – Αυτόπτης μάρτυρας στον «Φ»

 EN ΟΔΥΝΗ, ΘΥΜΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΜΟ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ  Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ  ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑΣ….. 5000 ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΕΣ, 300000 ΕΚΤΟΠΙΣΘΕΝΤΕΣ, 800 ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΟΜΗΡΟΙ ΒΑΝΑΥΣΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ …. ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΥΡΙΑ….

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΩΝ …. ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ …

ΟΙ ΕΚ ΓΕΝΕΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΙ…. ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣΑΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ ΑΟΠΛΟΥΣ ΕΘΝΟΦΡΟΥΡΟΥΣ, ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΑ, ΛΕΗΛΑΤΟΥΣΑΝ, ΙΣΟΠΕΔΩΝΑΝ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ, ΤΥΜΒΩΡΥΧΙΕΣ ΣΕ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ, ΕΚΛΕΒΑΝ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ, ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΤΟ … 800 ΟΜΗΡΟΥΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΙΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΑΝ ΒΑΝΑΥΣΑ, ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΖΗΣΑΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΑΝ ….ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ …. ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΕΧΕΤΕ ΜΑΚΡΥ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ, ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΙΣΧΡΑ ΣΥΝΩΝΥΜΑ …. ΠΩΣ ΣΑΣ ΑΝΕΧΕΤΑΙ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΚΟΜΗ, ΑΙΜΟΒΟΡΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΖΕΙΤΕ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ, ΛΑΕ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ… ΑΙΔΩΣ ΑΧΡΕΙΟΙ …..

ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ. ΠΑΡ΄ ΌΛΟΝ ΟΤΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ 800 ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΟΜΗΡΩΝ ΑΠΟ 12 ΕΩΣ ΚΑΙ 82 ΕΤΩΝ, Η ΕΥΤΟΛΜΗ ΦΙΛΗ ΦΑΝΟΥΛΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ … ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ … ΜΕ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΧΟΛΙΑ …

«Η ανοικτή πληγή του 1974».

«Σε αυτό το κράτος, όλοι οι Πρόεδροί του που πέρασαν, από τον πρώτο μέχρι τον σημερινό, ουδέποτε θεώρησαν ως στοιχειώδες καθήκον τους να καταγγείλουν αυτό το μαζικό έγκλημα εις βάρος των Ελληνίδων από τους Τούρκους στρατιώτες… να οδηγήσουν την Τουρκία στο εδώλιο του Διεθνούς Δικαστηρίου… Αμνήστευσε αυτό το τρισάθλιο κράτος τους δολοφόνους του λαού του και θυσίασε τους ηρωομάρτυρές του στον βωμό των διακοινοτικών συνομιλιών και στην εξεύρεση συμφωνίας, με το κράτος που τους δολοφόνησε…», έγραψε μεταξύ άλλων ο μ. Κ. Αντωνίου.

Η ένοχη αποφυγή δικαιοσύνης για τα θύματα των βιασμών αυτών είναι ντροπή που βαραίνει πια όλους. Τόσο δικούς μας -διαδοχικές κυπριακές κυβερνήσεις, τις χιλιάδες των δικηγόρων στο νησί- αλλά και τη βρετανική κυβέρνηση και την Υπάτη Αρμοστεία της στη Λευκωσία. Η οποία συνεχίζει την πολιτική της συγκάλυψης των τουρκικών εγκλημάτων, την ατιμωρησία (impunity) ενώ εργάζεται «νυχθημερόν» για να… χωρίσουν τα «δύο κράτη» στην απαρτχάιντ βρετανο-τουρκική δι-κοινοτική, δι-ζωνική τους ομοσπονδία! Αντίθετα με το πώς θέλει το Φόρεϊν Όφις να φαίνεται διά του Λόρδου Ahmad. Διορισθέντος από τον Πρωθυπουργό Boris Johnson ως Ειδικός του Αντιπρόσωπος στην Κοινοπολιτεία και τον ΟΗΕ, για την Εξάλειψη της Σεξουαλικής Βίας εν καιρώ συγκρούσεων. Ο ρόλος του οποίου είναι να εργάζεται με κυβερνήσεις, τον ΟΗΕ, την κοινωνία των πολιτών και άλλων για την ενίσχυση της λογοδοσίας και αντιμετώπιση της ατιμωρησίας, μεγαλύτερη υποστήριξη στους επιζήσαντες κ.ά.

Έκθεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2010 με τον πιο πάνω τίτλο (Κείμενο Δρος Βαγγέλη Κουφουδάκη, Επιμέλεια Μίλτου Μιλτιάδου, Ανδρέα Λυρίτσα, Μαρίας Γεωργίου), υπάρχει κεφάλαιο με τίτλο «Βιασμοί και καταναγκαστική πορνεία», στο οποίο τονίζονται μεταξύ άλλων:

«Τα τουρκικά στρατεύματα, κατά τη διάρκεια της εισβολής και αμέσως μετά από αυτή, διέπραξαν μεγάλο αριθμό αποδεδειγμένων βιασμών Ελληνοκυπρίων γυναικών και παιδιών ηλικίας από 12 έως 71 ετών και άνω…… Ο βιασμός και η ατίμωση γυναικών είναι ένα άκρως ειδεχθές έγκλημα, με τραγικές επιπτώσεις για το θύμα… Τα αποδεικτικά στοιχεία για τους βιασμούς προήλθαν από τις καταθέσεις θυμάτων αυτοπτών μαρτύρων, ιατρικού προσωπικού, ακόμα και μελών του τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού… Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι έχει ληφθεί οποιοδήποτε πειθαρχικό μέτρο από τις τουρκικές στρατιωτικές Αρχές γι’ αυτές τις ενέργειες, αλλά και καμία τιμωρία δεν επέβαλαν οι διεθνείς οργανισμοί που κόπτονται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ….

ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ Η Κ.Δ. ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙ ΚΑΤΑ..ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ ΕΙΣΒΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙ, ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ; ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΛΟΙ ΝΑ ΞΕΧΝΟΥΝ ..ΕΜΕΙΣ ΟΧΙ …. ΚΑΙ ΑΦΗΣΑΜΕ ΠΕΔΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΝΑ ΛΕΝΕ ΤΑ ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΚΑ ΤΟΥΣ ΨΕΜΜΑΤΑ …. ΚΑΙ ΝΑ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΜΑΣ … ΩΣ ΕΑΝ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΕΙΒΟΛΕΙΣ ….

ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΙΓΑΝ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΟΣ ΕΣΤΙ ΣΑΣ ….

Τέλος, αν υπάρχει τέλος…., εκ παραδρομής έγραψα για τους βαρβάρους δολοφόνους, κλέφτες, τυχοδιώκτες ότι έχουν “μακρύ δρόμο προς την κόλαση” … Απολογούμαι ….ΟΧΙ, ήδη οι πόρτες του προθαλάμου υποδοχής του κολαστηρίου, είναι διάπλατα ανοικτές, για να τους υποδεχθούν σύντομα και καούν στο πυρ το εξώτερο και γλυτώσει όλος ο κόσμος και ειδικά η Έλλάδα και πολύπαθη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ, από τα επαχθή αποτρόπαια εγκλήματα τους ….και ιταμές απειλές και διεκδικήσεις ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ εδαφών, αιθέρων, θαλασσών …..Παρ΄όλα αυτά θρασύδειλοι σας τονίζουμε … ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ, ΚΑΙ ΑΝ ΠΟΛΕΜΟ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΤΕ ΠΡΟΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΟΔΕΥΣΕΤΕ, ΧΕΙΡΌΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 1821 ΘΑ ΠΑΘΕΤΕ ….ΚΑΙ Η ΚΛΕΜΜΕΝΗ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ Η Β.ΚΥΠΡΟΣ … ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΛΙ ….

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΑΡ ΕΓΓΥΣ…

Και όσον αφορά και τις πόρτες του φρενοκομείου, που άνοιξαν … Ας μπουν μέσα μόνοι με ζουρλομανδύα και κλείστε τους τις πόρτες ερμητικά….

Εκ *γενετής βάρβαροι αιμοβόροι ήταν και αυτοί θα παραμείνουν, όσο τους ανέχεται και ο συνένοχος ΟΗΕ και η συναυτουργός ΕΕ, που σύντομα θα αντιληφθούν ότι … θα αλωθούν ψυχή τε και σώματι και θα γίνουν σκλάβοι των Τούρκων … Βάλτε τους λοιπόν και στην ΕΕ δόλιοι σύμμαχοι …. ΙΔΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ, ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ .. “ΠΗΔΗΜΑ” ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙΤΕ …. ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΒΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΕΜΩΝ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ.

*«Τούτων δε των βαρβάρων τινές μεν γυμνοί το παραπάν βιούντες, κοινάς έχουσι τας γυναίκας και τα τέκνα παραπλησίως ταις των θρεμμάτων αγέλαις, ηδονής δε και πόνου την φυσική μόνο αντίληψη ποιούμενοι των αισχρών και καλώς ουδεμίαν λαμβάνουσιν έννοιαν».

«Από την πρώτη μαύρη μέρα που μπήκαν στην Ευρώπη οι Οθωμανοί, ήταν το μόνο δείγμα της ανθρωπότητας που έδειξε τη μεγαλύτερη έλλειψη ανθρωπισμού. Οπουδήποτε κι αν πήγαν, μια πλατιά κηλίδα αίματος έδειχνε τα ίχνη της διαβάσεώς τους και σ΄ όλη την έκταση της κυριαρχίας τους ο πολιτισμός εξαφανιζόταν».

Γλάδστων, Πρωθυπουργός της Βρετανίας, 1876

«Δεν υπάρχει περίπτωση στην Ευρώπη, στην Ασία ή στην Αφρική, η εγκαθίδρυση της τουρκικής κυριαρχίας να μην είχε σαν συνέπεια την υποβάθμιση του πολιτισμού. Η Τουρκία, όπου βγήκε νικήτρια έφερε την καταστροφή».

Κλεμανσώ, πρωθυπουργός της Γαλλίας (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος)

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ. Αδελφός εθνομάρτυρα, από κατεχόμενη Μεσαορία γη Αγίων και ηρώων, που το χώμα της σκέπασε πολλούς στενούς του συγγενείς και φίλους …

———————————————————————————

 Βάσος Βασιλείου   

Μια συγκλονιστική ιστορία εκτέλεσης πέντε εθνοφρουρών την περίοδο της τουρκικής εισβολής που θα μπορούσε να αποτελέσει σενάριο για ταινία, επανέρχεται στο προσκήνιο λόγω της επικείμενης ταφής των λειψάνων τους. Προηγήθηκε ταυτοποίηση τους προ καιρού και τώρα θα κληθούν οι συγγενείς ώστε  να τους παρουσιαστούν τα λείψανα και να τους εξηγήσουν, κατά το δυνατόν, τις συνθήκες και τα αίτια του θανάτου τους. 

Αξίζει να σημειωθεί, πως αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος υπέδειξε την περιοχή της εκτέλεσης των εθνοφρουρών μιλά για πέντε εκτελέσεις, αλλά στο σημείο βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν οστά που ανήκουν σε έξι ανθρώπους. Πώς εξελίχθηκε η υπόθεση των πέντε, εξήγησε στον «Φ» ο 19χρονος, τότε, στρατιώτης του 251 Τάγματος Πεζικού Θεράπων Κωνσταντίνου, ο οποίος επίσης συνελήφθη και διασώθηκε στο παρά ένα, τρέχοντας απεγνωσμένα για να σωθεί από την εκτέλεση. Όταν άρχισε να τρέχει έβαλαν εναντίον του και κτυπήθηκε από σφαίρα στο χέρι και το σημάδι, όπως λέει, υπάρχει μέχρι σήμερα. Η σφαίρα προοριζόταν για τον τελευταίο από τους πέντε στρατιώτες και όταν άρχισε να τρέχει τη χρησιμοποίησαν εναντίον του. Τον κυνήγησαν, τον έφτασε ένας στρατιώτης και τον πυροβόλησε με περίστροφο επανειλημμένα αλλά δεν τον πέτυχε. Όταν τελείωσαν οι σφαίρες πάλεψε με τον Τούρκο στρατιώτη ο οποίος επιχείρησε να τον πνίξει. Όμως, τον δάγκωσε στο χέρι με όση δύναμη είχε και άρχισε να τρέχει ξανά. Κρύφτηκε για τέσσερις μήνες και μέσω ενός Αμερικανού έστειλε επιστολή στον τότε προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος μεσολάβησε στον Ραούφ Ντενκτάς και ο Κωνσταντίνου αφέθηκε ελεύθερος στις 30 Οκτωβρίου 1974. 

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Κωνσταντίνου ύστερα από πληροφορίες ότι θα θαφτούν τα λείψανα των συναδέλφων του που εκτελέστηκαν από Τούρκους και μας ανέφερε, πως είναι αναστατωμένος, επειδή «κουβαλά» 46 χρόνια αυτή την ιστορία που αποτελεί μαρτύριο γι’ αυτόν. 

Ο κ. Κωνσταντίνου περιέγραψε τα εξής στον «Φ»: Ήμουν στρατιώτης στο 251 Τάγμα Πεζικού. Καταφύγαμε με άλλους πέντε σε ένα σπίτι στην περιοχή Θέρμια (ανατολικά της Κερύνειας) και επικοινωνήσαμε τηλεφωνικώς με τους συγγενείς μας και τους ενημερώσαμε πως ήμασταν εγκλωβισμένοι εκεί. Μόλις που προλάβαμε επειδή μισή ώρα αργότερα έπεσαν οι τηλεφωνικές γραμμές. Ο ένας από τους στρατιώτες τηλεφώνησε στον θείο του, ο οποίος εργαζόταν στα Ηνωμένα Έθνη, και την επομένη σταμάτησε έξω από την πόρτα του σπιτιού που μέναμε, ένα τανκ των Ηνωμένων Εθνών. Προσπαθήσαμε να συνεννοηθούμε μαζί τους. Είχαμε φορέσει πολιτικά ρούχα και τους είπαμε ότι είμαστε πολίτες και ότι βρεθήκαμε στην Κερύνεια και εγκλωβιστήκαμε αλλά δεν ξέρω αν μας πίστεψαν. Μας άφησαν ένα παγούρι νερό με την προοπτική ότι θα μας επισκέπτονταν και την επόμενη μέρα. Όταν βράδιασε είπα στους υπόλοιπους να φύγουμε διότι οι ΟΗΕδες θα μας καρφώσουν και θα φέρουν τους Τούρκους και θα μπλέξουμε. Το βράδυ επέμενα να φύγουμε. Ξεκινήσαμε με έναν Λεμεσιανό του οποίου το όνομα ήταν Α.Ζ. (ο οποίος στην πορεία εκτελέστηκε μπροστά μου) και φτάσαμε περίπου 800 μέτρα κάτω από τον Πενταδάκτυλο. Στη συνέχεια ο Α.Ζ. φοβήθηκε και μου πρότεινε να επιστρέψουμε, αφού δεν ξέραμε πού πηγαίναμε και τι θα βρίσκαμε μπροστά μας. Για να μην μείνω εντελώς μόνος, επέστρεψα μαζί του στο σπίτι όπου βρίσκονταν και οι άλλοι τέσσερις.  

Μας συνέλαβαν και μας έκαναν άχρηστους στο ξύλο 

Την επομένη μέρα, 25 Ιουλίου του 1974, ήρθαν όντως τα Ηνωμένα Έθνη αλλά πέντε λεπτά αφότου αναχώρησαν έφτασαν οι Τούρκοι. Ήταν περίπου 300 άτομα και άρχισαν να βάζουν με όλμους, χειροβομβίδες, αυτόματα κ.λπ. στο διώροφο σπίτι όπου μέναμε. Έσπαζαν τα κεραμίδια και γενικά επικρατούσε πανδαιμόνιο. Όταν συνειδητοποιήσαμε πως δεν υπήρχε άλλη επιλογή αποφάσισα πρώτος εγώ να παραδοθώ, αν και σκεφτόμουν «Θεέ μου, θα με αφήσουν να κατεβώ μέχρι κάτω ή θα με φάνε λάχανο»; 

Μόλις κατέβηκα άρχισαν να με κτυπούν και με ρωτούσαν πόσοι βρίσκονται στο σπίτι. Κατέβηκαν και οι υπόλοιποι τους οποίους επίσης κτύπησαν οι Τούρκοι στρατιώτες, οι οποίοι μας έκαναν άχρηστους. Μας έδεσαν, μας φόρτωσαν σε ένα φορτηγό και μας οδηγούσαν προς την Κερύνεια. Σε περίπου 700 μέτρα το φορτηγό σταμάτησε μέσα σε χωράφια στην περιοχή Θέρμια. Μας κατέβασαν κάτω. Ήταν τέσσερις Τούρκοι και από αυτούς ο ένας κρατούσε αυτόματο και οι άλλοι περίστροφα. Μας έβαλαν να ξαπλώσουμε πλευρό κάτω από μια ελιά και είχα αντιληφθεί πως θα μας εκτελέσουν. Ήμουν πρώτος στη γραμμή και αντέδρασα. Σηκώθηκα και θύμωσε ένας αξιωματικός και με κτύπησε με το κοντάκι του όπλου στον ώμο. Καθώς ήμουν δεμένος είπε σε κάποιον Τούρκο να μου λύσει τα χέρια κάτι το οποίο κατάλαβα από τα νοήματα που έκανε. Μου έλυσαν τα χέρια και μου έκανε νόημα να λύσω έναν-έναν τους υπόλοιπους πέντε και να πάω τελευταίος. Έλυσα τον πρώτο, τον εκτέλεσαν. Έλυσα τον δεύτερο τον εκτέλεσαν κ.ο.κ. και στον τελευταίο άρχισα να τρέχω ζικ ζακ και τη σφαίρα που προοριζόταν για τον πέμπτο στρατιώτη τη δέχτηκα εγώ στο χέρι. Άρχισα να αιμορραγώ και έτρεξα περίπου 800 μέτρα και βρέθηκα σε ένα αργάκι αλλά δεν μπορούσα να βγω. Στο μεταξύ οι στρατιώτες με τα περίστροφα άρχισαν να με κυνηγούν. Με έφτασε ο ένας στη χαράδρα και στάθηκε από πάνω σε απόσταση περίπου τρία μέτρα και έπιασε το περίστροφο με τα δύο του χέρια και μου έριξε όλες τις σφαίρες αλλά εγώ έκανα κινήσεις για να τις αποφύγω και ευτυχώς δεν με πέτυχε. Κατέβηκε κάτω και αρχίσαμε να παλεύουμε αλλά εγώ μόνο το ένα χέρι μπορούσα να χρησιμοποιήσω. Σε κάποια στιγμή με έπιασε από το λαιμό να με πνίξει και αν δεν τον δάγκωνα με όλη μου τη δύναμη ίσως να τα κατάφερνε. Βγήκα από το αργάκι και διέφυγα. Κρυβόμουν για περίπου 4 μήνες. 

Βρήκα μια οικογένεια Ελληνοκυπρίων και με έκρυβαν σε ένα ταβάνι. Στην περιοχή υπήρχε κάποιος Αμερικανός και χωρίς να ξέρει πού διέμενα, τον παρακάλεσαν να παραδώσει μια επιστολή στον Γλαύκο Κληρίδη και όντως το έκανε. Έθεσε το θέμα στον Ντενκτάς και επέστρεψα στις 30 Οκτωβρίου 1974. 

Άκουσα ότι ταυτοποιήθηκαν και ότι θα τους θάψουν και στεναχωρήθηκα που δεν με ενημέρωσε κανείς. Εγώ υπέδειξα το σημείο εκτέλεσης. Από το 1974 έδωσα τέσσερις φορές κατάθεση για το συγκεκριμένο θέμα, πρόσθεσε. 

Ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος στη ΔΕΑ κ. Λεωνίδας Παντελίδης με τον οποίον επικοινωνήσαμε, ανέφερε ότι η ΔΕΑ ενημερώνει μόνο τους συγγενείς για σκοπούς παρουσίασης των λειψάνων. Ειδικά στη συγκεκριμένη φάση δεν ενημερώνουμε τους μάρτυρες, είπε. 

https://www.philenews.com/

loading...