ΠΩΣ ΟΙ EΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΣΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΑΣ

Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΣΑΜΠΟΥΑΝ ΜΥΑΛΩΝ (ΜΜΕ)


Του FRANKLIN OKANU 

Στην ταινία Inception, ο Leonardo DiCaprio και η ομάδα του εργάζονται τοποθετώντας σκέψεις και ιδέες σε ανθρώπους με επιρροή. Σας έχει τύχει

ποτέ να εμφανιστεί ξαφνικά μια ιδέα στο κεφάλι σας; Αν ναι, μπορεί να είστε άτομο με επιρροή.

Σκεφθείτε όταν περνάτε τη μέρα σας και μπουμ – μια τρελή, εντελώς τυχαία ιδέα μπαίνει στο μυαλό σας. Είναι ενοχλητικό και ανατρέπει εντελώς τη ρουτίνα σας. Δεν είσte ο μόνος. Το χειρότερο μέρος αυτού του συμβάντος είναι ότι η σκέψη φαίνεται να παραμένει πριν εξαφανιστεί – η αρχική αντίληψη (εντύπωση).

Όλοι μας έχουμε σκέψεις που έρχονται από το πουθενά και ανατρέπουν τα πάντα. Είτε προσπαθείτε να διαβάσετε, είτε προσπαθείτε να συγκεντρωθείτε, η ανάρτηση στο Instagram που είδατε χθες ή το άρθρο που μόλις διαβάσατε, έρχεται τυχαία στο μυαλό σας και δεν έχει καμία σχέση με εσάς.

Αυτές οι “εντυπώσεις” είναι τα αποτελέσματα αυτού που είναι γνωστό ως προπαγάνδα. Προπαγάνδα είναι “να λες στους ανθρώπους τι να σκεφτούν”. Η πράξη της σκέψης συμβαίνει στον εγκέφαλο, ο οποίος αποτελείται από τρεις ξεχωριστούς εγκεφάλους:

Ανθρώπινος εγκέφαλος: Αυτό είναι το μόνο μέρος του εγκεφάλου σας που ελέγχετε συνειδητά. Επιβλέπει όλη τη διαδικασία της λογικής σκέψης.

Εγκέφαλος των θηλαστικών: Αυτό είναι το πρώτο μισό του υποσυνείδητου σας. Επιβλέπει όλες τις συναισθηματικές προσκολλήσεις. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος εγκέφαλος.

Εγκέφαλος σαύρας: Αυτό είναι το δεύτερο μισό του υποσυνείδητου σας. Επιβλέπει την επιβίωση και την αναπαραγωγή.

Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η προπαγάνδα είναι τόσο επικίνδυνη – δεν απευθύνεται στο λογικό σας μυαλό- απευθύνεται στα συναισθήματά σας, τη γλώσσα του υποσυνειδήτου σας, τον οδηγό του 90% των ενεργειών που κάνετε. 

Με αυτόν τον τρόπο, η προπαγάνδα σας επηρεάζει ώστε να έχετε συγκεκριμένες σκέψεις που εκείνη τοποθέτησε εκεί. Αυτές οι σκέψεις οδηγούν σε ενέργειες όπως παρορμητικές αγορές, και πριν το καταλάβετε, έχετε παντού καινούργια παπούτσια.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτές δεν είναι οι σκέψεις σας, και αφού δεν είναι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την πληροφορία για να διαμορφώσετε μια λύση. Ο εντοπισμός αυτών των σκέψεων και η αξιολόγησή τους σταματάει την προπαγάνδα πριν πραγματοποιηθεί.

Το πρώτο βήμα είναι να καταλάβετε πώς μοιάζει η προπαγάνδα ή η αρχική αντίληψη (εντύπωση).

Ο δημιουργός της μηχανής της προπαγάνδας

Για να κατανοήσετε την προπαγάνδα, πρέπει να γνωρίζετε τον άνθρωπο που την έκανε διάσημη: τον Edward Bernays.

Ο Bernays, ανιψιός του Sigmund Freud – του πατέρα της σύγχρονης ψυχολογίας – κατανοούσε την ψυχολογία και τη λειτουργία του ανθρώπινου μυαλού, αλλά κυρίως τι τον έκανε να λειτουργεί.

Αν θέλετε να προχωρήσετε σε πλήρη συνωμοσιολογία, ο Bernays τυχαίνει να είναι ο μεγάλος θείος του Marc Randolph, συνιδρυτή του Netflix. Μιλάμε για εισιτήριο πρώτης θέσης στο υποσυνείδητο των ανθρώπων.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...