«Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ DAVID»: ΠΩΣ Η EΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ AMESS ΘΑ XΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ‘EΛΕΓΧΟ ΤΟΥ DΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΥΚΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ;

Του Kit Knightly 

Η πρόσφατη δολοφονία χρησιμοποιείται ήδη ως πυρομαχικό για την επίθεση στα ανεξάρτητα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην ίδια την ιδέα της

ανωνυμίας στο διαδίκτυο.

Στις 15 Οκτωβρίου ο βουλευτής Sir David Amess συμμετείχε σε συγκέντρωση της εκλογικής του περιφέρειας στην εκκλησία Belfairs στο Leigh-on-Sea. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ένας νεαρός άνδρας βγήκε από το πλήθος και μαχαίρωσε τον βουλευτή αρκετές φορές.

Κλήθηκαν ασθενοφόρα και η αστυνομία. Προσπάθησαν να τον επαναφέρουν στη ζωή, αλλά κηρύχθηκε νεκρός.

Ο ύποπτος, εν τω μεταξύ, δεν έκανε καμία προσπάθεια να διαφύγει. Έκτοτε αναφέρθηκε ότι είναι γιος Σομαλού πολιτικού, ήταν γνωστός στο βρετανικό αντιτρομοκρατικό πρόγραμμα “Prevent” counter-terrorism programme (“Π’οληψη” αντιτρομοκρατικό πρόγραμμα) και φέρεται να είχε “ριζοσπαστικοποιηθεί στο διαδίκτυο”.

Η δολοφονία αντιμετωπίζεται ως “τρομοκρατικό περιστατικό”.

Αυτά είναι τα φερόμενα ως γεγονότα της υπόθεσης, όπως έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Είναι αληθινά; Ίσως. Ίσως όχι. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε, και πιθανότατα δεν θα μάθουμε ποτέ με βεβαιότητα. Η αλήθεια είναι ότι – για όλους εκτός της οικογένειας και των φίλων του Amess – δεν είναι πραγματικά το πιο πιεστικό ζήτημα. 

Όποια κι αν είναι η πραγματικότητα της “επίθεσης”, αυτό που πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο, εμάς, το 99%, είναι η ατζέντα που έρχεται.

Πραγματική επίθεση ή όχι, ψεύτικη σημαία ή όχι, οι επιπτώσεις είναι οι ίδιες: λογοκρισία, κρατικός έλεγχος και “ο νόμος του David”.

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ NOMOΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (“ONLINE HARMS BILL”)

Η πρώτη αντίδραση στην επίθεση του Amess ήταν η ανανέωση της κάλυψης και οι δυνατές εκκλήσεις για να τεθεί σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο για “τις βλαβερές συνέπειες του διαδικτύου”. Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα δημοσιευμένο στοιχείο που να συνδέει την επίθεση Amess με οποιαδήποτε “διαδικτυακή βλάβη”.

Το νομοσχέδιο για την πρόληψη των “διαδικτυακών επιβλαβών συνεπειών” (Online Harms Prevention Bill) δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση απάντηση στο θάνατο του Amess και στην πραγματικότητα βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετό καιρό. 

Μια λευκή βίβλος που αναφέρει την ανάγκη για το νομοσχέδιο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2019 και στη συνέχεια επικαιροποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.

Το κατεστημένο χρησιμοποιεί αυτά τα γεγονότα ως τεχνάσματα, γι’ αυτό πρέπει να συνηθίσουμε να τα διαβάζουμε ως τέτοια, αν θέλουμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που θα δεχτούν νέες “φρέσκιες” επιθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...