ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ : Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ DAN ANDREWS ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ «ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ» ΤΩΝ «ΕΙΔΙΚΩΝ».

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ ΔΕΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ, ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΣΥΜΒΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ;

Της Alexandra Marshall
 
Φωτογραφία: David Crosling

Η κυβέρνηση της Βικτώριας έχασε τον αγώνα της να διατηρήσει ένα πέπλο μυστικότητας σχετικά με τις αμφιλεγόμενες υγειονομικές εντολές του Covid που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια του κλειδώματος του Φεβρουαρίου του 2021.

Τα απόρρητα έγγραφα που ενημέρωσαν την κυβέρνηση Andrews για την αμφιλεγόμενη απόφαση να βυθίσει τη Βικτώρια σε λουκέτο (lockdown) πρέπει να δημοσιοποιηθούν, αποφάνθηκε η πολιτειακή αρχή προστασίας της ιδιωτικής ζωής.
Σε μια απόφαση-βόμβα, το Γραφείο του Επιτρόπου Πληροφοριών της Βικτώριας (OVIC) διέταξε τη δημοσιοποίηση 176 εγγράφων του Υπουργείου Υγείας που καθοδήγησαν την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει περιορισμούς κλειδώματος σταδίου 4 σε ολόκληρη την πολιτεία στις 12 Φεβρουαρίου.
Ο πρωθυπουργός Daniel Andrews και ο επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας της Βικτώριας Brett Sutton θα αναγκαστούν να δώσουν στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες των μυστικών συναντήσεων και περισσότερες από 100 σελίδες εμπιστευτικών ενημερώσεων από το Υπουργείο Υγείας.
Η κυβέρνηση έχει προθεσμία 14 ημερών για να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, προτού οι ενημερώσεις καταστούν ανοικτές σε αιτήματα για την Ελευθερία της Πληροφορίας.
“Η μυστικότητα, η συγκάλυψη, η αντίσταση του Εργατικού Κόμματος στην παρεμπόδιση της δημοσιοποίησης αυτών των εγγράφων είναι επαίσχυντη. 
Οι επιχειρήσεις που έχουν κλείσει και οι οικογένειες που εμποδίζονται να δουν τους αγαπημένους τους δικαιούνται να δουν τους λόγους πίσω από το κλείδωμά τους στο σύνολό τους”, δήλωσε ο David Davis, ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Άνω Βουλή. “Είναι σκάνδαλο το γεγονός ότι τα έγγραφα αυτά κρατήθηκαν μυστικά καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας”.
Αναμένεται ότι η απόφαση μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω εντολές για τη δημοσιοποίηση πρόσθετων μυστικών πληροφοριών σχετικά με τα άλλα λουκέτα του κράτους. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ



loading...