ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ COVID

Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΕΔΩΣΕ ΣΤΑ LOCKDOWN ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΟΣΙΑ


Του Παντελή Οικονόμου

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες στην ΕΕ, στη Σουηδία δεν υπήρξε λοκντάουν. Δεν υπήρξε υποχρεωτικότητα στις μάσκες, δεν υπήρξε η

ανάγκη για τεστ ή απόδειξη εμβολιασμών για να συμμετάσχει κάποιος σε δημόσιες δραστηριότητες. 

Υποβάθμισε το ρόλο του ασυμπτωματικού φορέα, των παιδιών ως πιθανών πηγών λοίμωξης, των αερολυμάτων και της χρήσης μάσκας. Την 1η Απριλίου, ενώ άλλες χώρες έκλειναν τα σχολεία, η Σουηδία τα άνοιγε [1].

Ανάλογα με τον αριθμό των θετικών ατόμων, προσαρμοζόταν ο αριθμός των επιτρεπόμενων ανθρώπων σε δημόσιες εκδηλώσεις και κοινωνικές συγκεντρώσεις και στα εστιατόρια υπήρχαν συγκεκριμένοι περιορισμοί, αλλά ήταν ανοιχτά. 

Οι ανώτατη αρχή Υγείας στη Σουηδία συνέστησε κυρίως προληπτικά μέτρα, όπως συχνό πλύσιμο των χεριών, φτέρνισμα και βήξιμο στον αγκώνα, αποφυγή αγγίγματος των ματιών, της μύτης και του στόματος με τα χέρια και παραμονή στο σπίτι σε περίπτωση αδιαθεσίας [2]. 

Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες που εφάρμοσαν λοκντάουν και περιορισμούς, αυτά τα μέτρα απαγορεύονται από το Σύνταγμα της χώρας, καθώς θεωρείται παραβίαση της ελευθερίας της κίνησης των πολιτών και επιτρέπεται καραντίνα μόνο σε άτομα και σε κτίρια [3].

Ο κορυφαίος Σουηδός επιδημιολόγος Johan Giesecke, ήταν παλαιότερα μέλος του ECDC (Ευρωπαϊκός οργανισμός αντίστοιχος με το CDC) και του ΠΟΥ, και διατελεί ενεργός σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας της Σουηδίας κατά την περίοδο του COVID. 

Την άνοιξη του 2020 έκανε ορισμένες προβλέψεις. «Τα λοκντάουν μπορούν απλώς να μειώσουν την θνησιμότητα προσωρινά και να τη μεταθέσουν στο μέλλον. Στο τέλος σε χώρες με λοκντάουν θα πεθάνουν όσοι και στη Σουηδία. 

Ο πόλεμος εναντίον της εξάπλωσης μιας ασθένειας είναι χωρίς νόημα. Ακόμα και με τα πιο αυστηρά μέτρα, ο ιός θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Οι χώρες που με βίαιο τρόπο θα περιορίσουν τη δημόσια ζωή, θα υποστούν μεγαλύτερες οικονομικές επιπτώσεις από την Σουηδία» [4]. 

Σε διάφορες συνεντεύξεις του, επισήμανε τότε ότι μόνο δύο μέτρα για την αντιμετώπιση πανδημίας έχουν επιστημονική βάση. Το πλύσιμο των χεριών και η διατήρηση αποστάσεων μεταξύ των ατόμων. 

Καταδίκασε τα κάθε είδους κλεισίματα, τις μάσκες και την εθελοντική παραμονή στο σπίτι, καθώς ο κίνδυνος λοίμωξης είναι μεγαλύτερος εκεί σε σχέση με τους εξωτερικούς χώρους. Ενάμισυ χρόνο μετά, στα περισσότερα έχει δικαιωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ
ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ



loading...