ΒΑΤΙΚΑΝΟ “CESTUI QUE VIE”:ΤO ΑΓΓΛΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΩΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΠΩΣ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ



ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΣΕ ΕΜΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΩΣ ΝΕΚΡΟ-ΔΟΥΛΟ. Η ΣΑΤΑΝΙΚΗ ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΓΛΙΚΟΥ

ΣΤΕΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Βήμα 1. Κατανόηση του Cestui Que Vie Act 1666. Ύπαρξη Ζωής (Cestui Que Vie) Λονδίνο 1666, κατά τη διάρκεια της μαύρης πανώλης και των μεγάλων πυρκαγιών του Λονδίνου, με βούλα του Πάπα το Κοινοβούλιο θέσπισε μια πράξη πίσω από κλειστές πόρτες, που ονομάζεται Cestui Que Vie Act 1666.

Τι είναι το Cestui Que Vie;

Το Cestui que vie είναι το γαλλικό “αυτός που ζει”. Είναι ένας νομικός όρος για ένα άτομο που είναι ο δικαιούχος ενός καταπιστεύματος ή ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου, με δικαιώματα σε ακίνητα και τα εισοδήματα και τα κέρδη που παρέχει το ακίνητο. 

Το cestui que vie είναι το πρόσωπο που δικαιούται ένα δίκαιο, και όχι νομικό, καταπίστευμα στα περιουσιακά στοιχεία της περιουσίας. 

Η έννοια χρησιμοποιείται στα σύγχρονα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής και υγείας, όπου cestui que vie είναι ένα άτομο του οποίου η ζωή μετρά τη διάρκεια του ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Στα συμβόλαια αυτά, το cestui que vie είναι γνωστό ως ο ασφαλισμένος, ο ασφαλισμένος ή ο ιδιοκτήτης του συμβολαίου. Πώς λειτουργεί το Cestui Que Vie

Το Cestui que vie ως νομική έννοια χρονολογείται στη μεσαιωνική περίοδο, και συγκεκριμένα στην Αγγλία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ιδιοκτήτες αγροκτημάτων και άλλων ιδιοκτησιών μπορούσαν να απουσιάζουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα καθώς ταξίδευαν, είτε για επαγγελματικούς είτε για θρησκευτικούς λόγους. 

Έγινε σημαντικό να διασφαλιστεί ότι τα μέλη της οικογένειας, οι επιχειρηματικοί εταίροι ή οι ενοικιαστές μπορούσαν να χρησιμοποιούν την ιδιοκτησία χωρίς να φοβούνται ότι θα απαλλοτριωθεί από τους φεουδάρχες. 

Όσο το άτομο απουσίαζε, ένας διαχειριστής φρόντιζε τη γη, αλλά δεν διατηρούσε τη νομική κυριότητα επί της περιουσίας. Το καταπίστευμα συχνά βασιζόταν σε μια καλόπιστη συμφωνία μεταξύ των μερών.

Στην πράξη, ήταν συχνά ένας τρόπος να αποφεύγεται η καταβολή φόρων με την παραχώρηση γης και περιουσίας στην Εκκλησία, η οποία απαλλασσόταν από τη φορολογία, ενώ παράλληλα επέτρεπε στους απογόνους να διαμένουν και να απολαμβάνουν τα απο-κτήματα. Ο Ερρίκος Η΄, υπό τους συμβούλους του Τόμας Κρόμγουελ και Τόμας Μορ, προσπάθησε να ακυρώσει τα cestui que vie trusts, διαδικασία που συνεχίστηκε και κατά την αγγλική Μεταρρύθμιση.

1666 Η χρονιά που η βρετανική κυβέρνηση θέσπισε τον νόμο Cestui Que Vie Act.

Το Cestui Que Vie αποτελεί πλέον μέρος του σύγχρονου δικαίου

Αργότερα, ωστόσο, αφού ο μεγάλος λοιμός του 1665 και η μεγάλη πυρκαγιά του 1666 κατέστρεψαν το Λονδίνο, η βρετανική κυβέρνηση θέσπισε το 1666 τον νόμο Cestui Que Vie Act, ο οποίος επανέφερε τη νομική έννοια. Μετά από αυτές τις δίδυμες καταστροφές, εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί πολίτες πέθαναν ή κατέφυγαν. 

Ως απάντηση, η κυβέρνηση πήρε όλη την ιδιωτική περιουσία σε καταπίστευμα μέχρι να εντοπιστούν οι κατάλληλοι κληρονόμοι ή ιδιοκτήτες – το cestui que vie. Ορισμένα μέρη του νόμου του 1666 εξακολουθούν να αποτελούν νόμο στο Ηνωμένο Βασίλειο.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ



loading...