Λαϊκές αγορές: Στα «κάγκελα» παραγωγοί και πωλητές – Ανοιχτό το ενδεχόμενο απεργίας

 Αντιδρούν στο νέο σχέδιο νόμου για το υπαίθριο εμπόριο.

Αναστάτωση και θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει σε παραγωγούς και πωλητές των λαϊκών αγορών το νέο σχέδιο νόμου για το υπαίθριο εμπόριο που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή.

Η Ομοσπονδία Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης κατήγγειλε την αιφνιδιαστική κατάθεση του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για καταπάτηση των «κόκκινων» γραμμών, αλλά και για παράβλεψη των προτάσεων που έχουν καταθέσει.

Συγκροτήθηκε μάλιστα πρόσφατα Συνομοσπονδία Λαϊκών Αγορών όλης της χώρας, στην οποία συμμετέχουν 8 ομοσπονδίες, προκειμένου «να υπάρξει μαζική και πανελλαδική αντίδραση στα σχέδια της κυβέρνησης». Ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ακόμα και απεργίας.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει επίσης ότι το νομοσχέδιο προκηρύσσει τις άδειες των παραγωγών μία φορά τον χρόνο, θέτοντάς τους στην ουσία εκτός λαϊκών αγορών, προβλέπει τη μετατροπή των παραγωγικών αδειών σε επαγγελματικές, αλλά και ότι θέτει ως αναγκαία προϋπόθεση για την εκ νέου χορήγηση θέσης σε λαϊκές αγορές την πώληση του τουλάχιστον 50% της δηλωθείσας ποσότητας στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) για τα είδη που αναφέρονται στην άδειά του.

«Έχει εξοντωτικά πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και στην απώλεια της άδειας. Θέτει και πάλι θέμα ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας. Αποκλείει τους Πωλητές Βιομηχανικών Ειδών και τους Ανθοπαραγωγούς από τα παζάρια», προστίθεται επίσης στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι το προσωρινό συμβούλιο της Γενικής Συνομοσπονδίας Παραγωγών Επαγγελματιών και Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδας θα συνεδριάσει συνεδριάζει, σήμερα Τετάρτη (20/10), στις 10:30 π.μ., στο ξενοδοχείο Novotel.

loading...