ΟΛΟΜΕΤΩΠΗ ΣΓΟΥΡΟΥ ΚΑΤΑ ΠΑΤΟΥΛΗ ΚΑΙ ΔΟΥΡΟΥΤου Παναγιώτη Αποστόλου - 

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου * --


egerssi@otenet.gr

www.egerssi.grΤον Μάιο – Ιούνιο του 2019 ο λαός της Αττικής – ας πρόσεχε – εξέλεξε Περιφερειάρχη τον Γιώργο Πατούλη, ο οποίος εκλέχτηκε με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας!

Ο οποίος Γιώργος Πατούλης, διεκδίκησε στον δεύτερο γύρο την Περιφέρεια Αττικής με την εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου και η οποία ήταν Περιφερειάρχης τον Ιούλιο του 2018, όταν δεν μπόρεσε να κάνει απολύτως τίποτε στις δυο μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Αττική (Κινέττα και Νταού Πεντέλης, που στη συνέχεια εξαπλώθηκε στο Νέο Βουτζά και στο Μάτι, κι όπου θρηνήσαμε 102 συνανθρώπους μας)!

Αλλά και επί των ημερών του κ. Πατούλη, στις αρχές Αυγούστου 2021 αποτεφρώθηκε η Βαρυμπόμπη, οι Θρακομακεδόνες, το Τατόι!

Απόδειξη, πως ο Γιώργος Πατούλης δεν έμαθε τίποτε από τον βίο και την πολιτεία της Ρένας Δούρου!

Από την άλλη όμως μεριά, ο λαός της Αττικής κατέταξε στην τρίτη θέση στις αυτοδιοικητικές εκλογές του ΄19 τον πρώην Νομάρχη και Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό! Τον άκρως επιτυχημένο στην Περιφέρεια Αττικής Γιάννη Σγουρό!Αποκάλυψε αλήθειες ο Σγουρός, αλλά κόπηκε βιαίως από τον Πορτοσάλτε…Ο οποίος βρέθηκε σε συζήτηση την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021 στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ με το δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε, και ο οποίος ρώτησε:

«Κύριε Σγουρέ, θα σας δοθεί χρόνος όσο χρειάζεστε, όπως και στους άλλους, όπως στον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη! Τι παραλάβατε, τι παραδώσατε, η ερώτησή μου είναι πολύ απλή, το ίδιο θα απευθύνω και στην πλευρά της κ. Δούρου, που δεν μας κάνει την τιμή, αφού έχει ορίσει κάποιον εκπρόσωπό της, να έρθει να μας τα πει! Τι παραλάβατε, τι παραδώσατε λοιπόν κ. Σγουρέ»!

Στο ερώτημα ήταν αφοπλιστικός ο Γιάννης Σγουρός:

«Καταρχήν κ. Πορτοσάλτε, για να μπορεί να γίνει μια συζήτηση σε μια αποδεκτή βάση, σε όλα αυτά που ρωτάτε, πρέπει να ενημερωθούν οι πολίτες και εσείς επίσης, για κάποια βασικά πράγματα, για το τι δηλαδή ισχύει για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων των απορριμμάτων της Αττικής, δηλαδή, που δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί κάτι άλλο. Αρχή και τέλος. Εκ του αποτελέσματος κρινόμεθα όλοι. Εγώ είμαι επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Αυτοδιοίκησης Αττικής” είκοσι χρόνια (20). Ας ψάξουμε να βρούμε κάποιον άλλο, ο οποίος να έχει καθίσει είκοσι χρόνια στον ίδιο θεσμό. Με όλα τα προβλήματα και όλα τα θέματα της κεντρικής διοίκησης, που μεταφέρουν στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Μέχρι το 2011 η κατάσταση στην Αττική είχε ως εξής. Οι Δήμοι μάζευαν τα σκουπίδια από τους δρόμους. Υπήρχε ένας διαδημοτικός σύνδεσμος, που λειτουργούσε με ευθύνη των Δήμων, ο οποίος λειτουργούσε τον ΧΥΤΑ Φυλής και το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης. Ο σύνδεσμος αυτός, ήταν τότε χρεωμένος γύρω στα 70 με 80 εκατ. Ευρώ.

Επίσης στην Δυτική και Ανατολική Αττική και στα νησιά, υπήρχαν χωματερές που έπρεπε να κλείσουν. Υπήρχε επίσης, ένας περιφερειακός σχεδιασμός, που ήταν νόμος του κράτους από το 2003, επικαιροποιημένος το 2006 από τα δυο μεγάλα κόμματα μέσα στη Βουλή και προέβλεπε τρεις (3) χώρους υγειονομικής ταφής. Στη Φυλή, στην Κερατέα και το Γραμματικό. Και τέσσερεις (4) μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε αυτούς τους χώρους.

Από την 1/6/2012 μπαίνει στο παιχνίδι, όσον αφορά την Αττική, ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας με τον νόμο Καλλικράτη, τον Μάιο του 2010, όπου διά νόμου ορίζεται, ότι ο Περιφερειάρχης θα είναι Πρόεδρος του ειδικού διαβαθμικού συνδέσμου νομού Αττικής.

Από τότε μέχρι σήμερα, έχουν περάσει εννέα (9) χρόνια.

2012 εγώ προσωπικά μέχρι το 2014. 2014-2019 η κ. Δούρου και 2019 μέχρι σήμερα ο κ. Πατούλης.

Τι κάναμε εμείς συνοπτικά σε δυο χρόνια (2012-2014);

Ξεχρεώσαμε τον φορέα, δηλαδή τα ογδόντα (80) περίπου εκατ. Ευρώ έλλειμα, κάθε χρόνο, και εμείς αυτά τα δυο χρόνια το ισοσκελίσαμε. Παραδώσαμε στην κ. Δούρου, έλλειμα μηδέν (0). Ούτε ένα ευρώ έλλειμα.

Δημοπρατήσαμε άμεσα το κλείσιμο και την αποκατάσταση των χωματερών, για τις οποίες τρώγαμε πρόστιμα από την Ε.Ε. με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Αττικής. Τα οποία πρόστιμα φυσικά, πλήρωναν οι πολίτες.

Προχωρήσαμε στην υλοποίηση των προβλέψεων του περιφερειακού σχεδιασμού με τη σύμφωνη γνώμη, τότε της Ε.Ε., της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κυβέρνησης, με την κατασκευή τεσσάρων μονάδων μέσω ΣΔΙΤ, που θα γίνονταν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και από ιδιωτικά κεφάλαια, χωρίς οι πολίτες να πληρώνουν μία.

Να σας υπενθυμίσω κύριε Πορτοσάλτε, το 2010 σε ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη με εσάς και τον σταθμό σας στο Γραμματικό, τότε που οι υπόλοιπες δέκα (10) παρατάξεις, ήταν απέναντί μου και εγώ επέμενα στην εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού, τον οποίο σήμερα αποδέχεται εν μέρει ο κ. Πατούλης, κυρίως για τις χωροθετήσεις.

Να δείτε λοιπόν την καθυστέρηση και τα χρήματα που χάνονται, οι ευκαιρίες και οι υποδομές στην Αττική. Στερεά, υγρά απόβλητα και αντιπλημμυρικά που έχουν σταματήσει…»!

Στο σημείο αυτό, που ο Γιάννης Σγουρός θα κατονόμαζε Δούρου και Πατούλη, ο κ. Άρης Πορτοσάλτε τον διέκοψε βίαια, λέγοντάς του, πως:

“υποχρεωτικά πρέπει να σταματήσουμε εδώ”!Η τότε Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ:

Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, Υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος ΜαντζούφαςΕίστε υπόλογοι κ. Δούρου και κ. Πατούλη στον λαό της Αττικής…Παρακάτω, αυτά που δεν ήθελε να ακούσει ο κ. Πορτοσάλτε:

«Χάθηκαν 9 χρόνια για να γυρίσουμε στην ίδια αφετηρία – Δεν αξιοποιήθηκαν 400 εκ. € από ευρωπαϊκά και ιδιωτικά κεφάλαια και συσσωρεύθηκαν δεκάδες χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων στη Φυλή που θα μπορούσαν να έχουν ανακυκλωθεί. Η απόφαση της κυβέρνησης να εγκρίνει εκ νέου την κατασκευή των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Αττικής μέσω ΣΔΙΤ αποτελεί την πλέον κατηγορηματική αναγνώριση της ορθότητας των προσπαθειών που καταβάλαμε την περίοδο 2012-2014, κόντρα στα πάσης φύσεως συντεχνιακά και άλλα συμφέροντα, ώστε να αποκτήσει η Αττική υποδομές διαχείρισης αποβλήτων εφάμιλλες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Έπρεπε δυστυχώς να περάσουν ακριβώς 8 χρόνια από τον Νοέμβριο του 2012 οπότε και εγκρίθηκε η αρχική προσφυγή στη διαδικασία των ΣΔΙΤ από την τότε διυπουργική επιτροπή, για να επιστρέψουμε και πάλι στην ίδια αφετηρία. Όσοι έσπευδαν τότε παρασυρμένοι από τον οίστρο της εξουσίας να μας κουνήσουν το δάκτυλο (Ρ. Δούρου – πρώην Περιφερειάρχης), ας αναλογιστούν ότι εξαιτίας των ιδεοληψιών τους: Χάθηκαν 400 εκ. € από ευρωπαϊκά και ιδιωτικά κεφάλαια, συσσωρεύθηκαν δεκάδες χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων στη Φυλή που θα μπορούσαν να έχουν ανακυκλωθεί, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και υπέστη το περιβάλλον και η οικονομία μας μεγάλη βλάβη. Ομοίως και η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής (Γ. Πατούλης) που προεκλογικά μας εγκαλούσε για αδράνεια και σήμερα ακολουθεί τα βήματά μας θα πρέπει να αφυπνιστεί από τον λήθαργο στον οποίο βρίσκεται και να αναλογιστεί τις ευθύνες της διότι ήδη έχει χάσει πολύτιμο χρόνο και η Αττική δεν έχει άλλα περιθώρια για καθυστερήσεις και χρονοτριβές.»!Η μαύρη βίβλος της διοίκησης Πατούλη 2019-2021…


Αλλά κατώτερη των περιστάσεων, χωρίς σχέδιο και όραμα για την Περιφέρεια Αττικής, αναποτελεσματική στα δύσκολα, χωρίς κανένα νέο μεγάλο έργο και απούσα από τα προβλήματα των πολιτών αποδεικνύεται η διοίκηση Πατούλη, όπως καταγγέλλει ο επικεφαλής της παράταξης “Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής” Γιάννης Σγουρός ενώ διανύει ήδη το μισό (δύο χρόνια) χρονικό διάστημα της θητείας της.

Την ίδια στιγμή που η ποιότητα ζωής των πολιτών στην Αττική κατρακυλά και τα προβλήματα διογκώνονται εκείνη συνεχίζει στον ολισθηρό δρόμο των ασύστολων σπαταλών με πρόσχημα τον covid, της ευνοιοκρατίας, των απευθείας αναθέσεων, των show και εκδηλώσεων με επίκεντρο την προσωπική προβολή του Περιφερειάρχη Αττικής.

Ιδού η Μαύρη Βίβλος της διετίας 2019-2021:

Προεκλογικά έταζε στους πάντες τα πάντα – χωρίς καμία κοστολόγηση - και υποσχόταν ότι θα κάνει την Αττική “Μανχάταν”. Σήμερα έχουν περάσει δύο χρόνια και δεν έχει γίνει ούτε ένα μεγάλο έργο στην Αττική, παρόλο που ο ρόλος της Περιφέρειας είναι αναπτυξιακός και επικαλείται χωρίς σχέδιο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ μήπως και γίνει κάτι. Αλλά, για τους πόρους του ΕΣΠΑ το 2010 που ψηφιζόταν ο νόμος του Καλλικράτη ήταν αντίθετος και στην 1η και 2η θητεία προσπαθούσε να μεταφέρει τα χρήματα από το Β΄ βαθμό και να τα διαχειρίζεται απευθείας ο Α΄ βαθμός. Πάντοτε λειτουργούσε κατά περίσταση και κατά περίπτωση, με βάση τη θέση που κατείχε και όχι θεσμικά για το σύνολο της Αυτοδιοίκησης…..


Το έτος ανακύκλωσης που έγινε έτος απολύμανσης: Ανακήρυξαν το 2020 έτος ανακύκλωσης σε glamorous εκδήλωση στο Ζάππειο και τελικά με τις αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ που έκαναν (πάνω από 5 εκ. €) για να απολυμαίνουν κάδους, εξοπλισμό και εργοτάξια εκμεταλλευόμενοι τις κατά παρέκκλιση διατάξεις του covid, το μετέτρεψαν σε έτος απολύμανσης. Δυο χρόνια μετά την ανάληψη της θητείας τους δεν έχουν καν παρουσιάσει το σχέδιό τους για την Αττική (που να μην ήταν και έτοιμοι προεκλογικά). Ίσως το παρουσιάσουν στις επόμενες εκλογές... Το Περιφερειακό Συμβούλιο περιμένει τη διοίκηση εδώ και μήνες να φέρει για συζήτηση τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό για την Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική (ΠΕΣΔΑ). Παρόλα αυτά, χωρίς νέο σχεδιασμό προχώρησαν σε διαγωνισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με όρους αμφιβόλου νομιμότητας και με χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι στους διαγωνισμούς συνήθως συμμετείχε ένας μόνο υποψήφιος ...


Αναπτυξιακός σχεδιασμός: Μηδέν εις το πηλίκο. Κανένα νέο μεγάλο έργο δεν έχει προχωρήσει και τα μεγάλα έργα της Περιφέρειας παραμένουν κολλημένα για χρόνια απορροφώντας, δια της παρατάσεως, δαπάνες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ο Φαληρικός Όρμος, το ΚΕΛ Κρωπίας Παιανίας, ο Αγωγός της Αίγινας και άλλα πολλά έργα, όλο τελειώνουν και όλο παρατείνεται η προθεσμία περάτωσής τους κρατώντας τους πολίτες ομήρους της ταλαιπωρίας. Και οι φορολογούμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν ….


Επιχειρησιακός σχεδιασμός: Υποχρέωση κάθε διοίκησης είναι αμέσως μόλις αναλάβει τη θητεία της να χαράξει το 4ετές επιχειρησιακό της σχέδιο προκειμένου να το εφαρμόσει βάσει - προφανώς - και των προεκλογικών της εξαγγελιών. Δυο χρόνια μετά, το σχέδιο αναζητείται και η Περιφέρεια πορεύεται στα “κουτουρού”, οι δε εξαγγελίες ξεχάστηκαν στα συρτάρια …


Ρουσφετολογικές Προσλήψεις από το χθες: Εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις περί covid προχώρησαν σε εκατοντάδες προσλήψεις με συνοπτικές διαδικασίες επαναφέροντας την ρουσφετολογία και την κομματοκρατία από το παράθυρο. Αν και η Περιφέρεια Αττικής έχει πλήθος έγκριτων δικηγόρων ο Περιφερειάρχης ανέθεσε σε φιλικό του από τον δήμο δικηγόρο υποθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ…


Πρόληψη και προστασία άγνωστες λέξεις: Η “Μήδεια” τον χειμώνα και οι πυρκαγιές που κατέκαψαν την Αττική απ’ άκρη σ’ άκρη το καλοκαίρι, απέδειξαν ότι ο “βασιλιάς είναι γυμνός”. Σε αυτή τη διετία ξόδεψε πάνω από 11 εκ. για πολιτική προστασία που αν τα είχε διαθέσει για πρόληψη δεν θα είχε φτάσει η Αττική στη σημερινή κατάσταση. Αν και προεκλογικά ο κ. Πατούλης πλειοδοτούσε υπέρ της πρόληψης και των παρεμβάσεων που θα έκανε ως υπεύθυνος κυβερνήτης σε θέματα πολιτικής προστασίας ανεξαρτήτως αρμοδιοτήτων, στα δύσκολα άρχισε να δηλώνει παντού αναρμόδιος, φωτογραφίζοντας άλλους φορείς ως υπεύθυνους. Κυβερνήτης αλά καρτ δηλαδή…


Αναθέσεις που προκαλούν: Στα δύο χρόνια της θητείας τους έγιναν περισσότερες από 1500 απευθείας αναθέσεις, δόθηκαν πάνω από 4,8 εκ € για εκδηλώσεις, χρηματοδοτήθηκε μέχρι και το Attica TV (τι δουλειά έχει η Περιφέρεια να χρηματοδοτεί κανάλια;), αλλά και διαγωνισμοί που προκάλεσαν το κοινό αίσθημα. Από τα τέσσερα Πασχαλινά Λαγουδάκια που τα χρυσοπληρώσαμε 15.000 € το ένα (!!!) μέχρι τα rapid test, τα κρεμοσάπουνα και τα ρολόγια για την παρακολούθηση της υγείας των πολιτών, η περιφέρεια ξεχειλίζει από αναθέσεις που δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα μέτρο και αίσθημα συγκράτησης, την ίδια ώρα που η κοινωνία λόγω lockdown και ακρίβειας έχει γονατίσει.


Εκφυλισμός του θεσμού και της δημοκρατίας: Από τη μία κατηγορούσαν την απλή αναλογική ότι θα φέρει την ακυβερνησία και από την άλλη έσπευσαν να δημιουργήσουν επίπλαστες πλειοψηφίες στο Περιφερειακό Συμβούλιο δίνοντας οφίτσια και έμμισθα αξιώματα σε Περιφερειακούς Συμβούλους άλλων παρατάξεων. Το απόγειο της υπόγειας συναλλαγής. Μέχρι και με τους εκλεγμένους συμβούλους με τη Χρυσή Αυγή συμμάχησαν την ώρα που οι επικεφαλής της καταδικάστηκαν ως εγκληματική οργάνωση….


Πορεία προς την χρεοκοπία: Συνεχίζοντας τις ένδοξες ημέρες του δήμου Αμαρουσίου που ήταν ανάμεσα στους δύο πιο βαθιά χρεωκοπημένους δήμους της Αττικής, ο κ. Πατούλης συνεχίζει την πολιτική των υπερδεσμεύσεων πόρων της προκατόχου του. Κάθε χρόνο η Περιφέρεια «μπαίνει μέσα» εκατομμύρια ευρώ και είναι θέμα πλέον χρόνου να γίνει το μπαμ …

Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σγουρός σημείωσε ότι:

«Η πορεία της Περιφέρειας Αττικής τα τελευταία δύο χρόνια πάει από το κακό στο χειρότερο. Δεν υπάρχει λογοδοσία, δεν υπάρχει συνεργασία, δεν υπάρχει ενσυναίσθηση, δεν υπάρχει σχέδιο και όραμα. Τα έργα και η ουσία έχουν δώσει τη θέση τους στις ασύστολες σπατάλες, στο κιτς, στο φαίνεσθαι, στο δήθεν. Όταν έφυγε η προηγούμενη διοίκηση πιστεύαμε ότι τα χειρότερα πέρασαν. Αμ δε… Ενημερώνουμε τους πολίτες για όσα συμβαίνουν στην Περιφέρεια ως έχουμε ηθικό καθήκον διότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται αφορούν τα δικά τους χρήματα, τον δικό τους ιδρώτα, το μέλλον και των δικών τους παιδιών. Η αδιαφορία δεν μπορεί να είναι η λύση και η απαξία επιλογή, διότι ευνοεί όσους κινούνται στην αδιαφάνεια και στο περιθώριο»!

Δεν υπάρχουν σχόλια :