Ο ορισμός της ανικανότητας ή ενδοτικότητας

Η μετοχή της ΔΕΗ κοστίζει σήμερα 9,30 € – ενώ πριν από δύο περίπου χρόνια είχε φτάσει στο 1,30 €. Η ΔΕΗ όμως ανήκει στο Υπερταμείο των ξένων, στο ΤΑΙΠΕΔ που είναι θυγατρική του Υπερταμείου και σε διάφορους άλλους επενδυτές – οπότε, η όποια άνοδος της τιμής της μετοχής της, ωφελεί μόνο αυτούς.

Αυτό που έχει σημασία για τους Έλληνες Πολίτες και τις ελληνικές επιχειρήσεις, δεν είναι η τιμή της μετοχής, αλλά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος – αφού αυτός ήταν ο λόγος της ίδρυσης της. Επειδή όμως σταμάτησε τους λιγνίτες, έχοντας στην ουσία μετατραπεί σε χονδρεμπορική-εισαγωγική επιχείρηση, με εισαγωγές ακόμη και από την Τουρκία, έπαψε να παράγει.

Έτσι χθες η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 253,33 € η MWH – ενώ ήταν η υψηλότερη διεθνώς, όταν στη Γερμανία κόστιζε 153,46 €! 

Σήμερα η MWH του ηλεκτρικού ρεύματος άνοιξε στο ενεργειακό χρηματιστήριο στην Ελλάδα στα 228 € – ενώ στην Πολωνία στα 80 € και στη Γερμανία στα 60 €. Οι δυο αυτές χώρες χρησιμοποιούν πλήρως το λιγνίτη – η Ελλάδα όχι. Δεν φαίνεται καθαρά το κορυφαίο λάθος της κυβέρνησης, μαζί με το lockdown; 

Πως να ανταγωνιστούν έτσι οι επιχειρήσεις μας τις γερμανικές και πως να επιβιώσουν τα νοικοκυριά  μας; Ο λογαριασμός λοιπόν της ανοησίας της απολιγνιτοποίησης, εάν όχι της ανικανότητας ή της ενδοτικότητας, ήλθε και είναι πανάκριβος!

Βασίλης Βιλιάρδος

loading...