Είναι προφανές πως η ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει, θα έχει πολύ σοβαρά επακόλουθα ..

… όπως θα ήταν μία επισιτιστική κρίση, η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης εάν όχι η επιστροφή της ύφεσης, μία κρίση προσφοράς λόγω της αδυναμίας της βιομηχανίας να ανταπεξέλθει με το κόστος της ενέργειας, η άνοδος του πληθωρισμού με σημαντικότατες συνέπειες για τα επιτόκια εάν γινόταν μέσω αυτών προσπάθειες καταπολέμησης του, οπότε για τα υπερχρεωμένα κράτη, επιχειρήσεις και νοικοκυριά κοκ. 

Ακόμη πιο προφανές όμως είναι η εγκληματική πολιτική της Ελλάδας, όσον αφορά την ενέργεια – όπως το ότι μετέτρεψε τη ΔΕΗ σε εισαγωγική χονδρεμπορική εταιρία, από παραγωγική. Πολύ χειρότερα, βιάστηκε ανεύθυνα να δρομολογήσει την απολιγνιτοποίηση, πετώντας από το παράθυρο λιγνιτικά αποθέματα αξίας σήμερα άνω των 300 δις €, με την τιμή του πετρελαίου στα 80 $ – ενώ δήλωσε πως δεν θα προβεί σε εξορύξεις φυσικού αερίου στην υποθαλάσσια επικράτεια μας, όπου εκτιμάται ότι, υπάρχουν αποθέματα αξίας άνω των 300 δις $. 

Επομένως η όποια κρίση ακολουθήσει, επισιτιστική, οικονομική κλπ., θα είναι αποκλειστικά και μόνο ευθύνη της κυβέρνησης – κανενός άλλου.

Βασίλης Βιλιάρδος

loading...