Μήνυμα Πούτιν στις υπερχρεωμένες ΗΠΑ: «Κάνουν λάθος με το να χρησιμοποιούν το ίδιο τους το νόμισμα για κυρώσεις»

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν μεγάλο λάθος όταν χρησιμοποιούν το δολάριο ως μέσο επιβολής κυρώσεων, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο του CNBC Hadley Gamble μετά την ολομέλεια του φόρουμ της Ρωσικής Εβδομάδας Ενέργειας.

Το κείμενο της συνέντευξης αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου την Πέμπτη.

“Νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν ένα πολύ μεγάλο λάθος όταν χρησιμοποιούν το δολάριο ως όργανο επιβολής κυρώσεων”, είπε, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον το κάνει για να σταματήσει τις διακανονισμούς σε δολάρια για προϊόντα που έχουν επιβληθεί.

“Δεν μπορούμε να λάβουμε τα χρήματα του πελάτη για προϊόντα που παραδίδονται σε δολάρια. Πού οδηγεί; Είμαστε απλά αναγκασμένοι, δεν έχουμε άλλη επιλογή, απλώς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε άλλα νομίσματα”, είπε.

“Όταν άλλες χώρες, που χρησιμοποιούν το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα ή ως μέσο διακανονισμού, βλέπουν τι συμβαίνει, ανησυχούν ότι το δολάριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο εναντίον τους”, σημείωσε ο Πούτιν.

“Και αρχίζουν να μειώνουν επίσης τα αποθέματά τους σε δολάρια και να το χρησιμοποιούν λιγότερο ως μονάδα διακανονισμού. Ως αποτέλεσμα, ακόμη και οι πιο στενοί εταίροι και σύμμαχοι των ΗΠΑ μειώνουν το μερίδιο του δολαρίου στα αποθέματά τους. Αυτό είναι ένα στατιστικό γεγονός.”

Μιλώντας σχετικά για τις υπερχρεωμένες ΗΠΑ, ο Πούτιν αν και παραδέχθηκε πως οποιαδήποτε εξέλιξη στην αμερικανική οικονομία επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη, εντούτοις σημείωσε πως δεν εξαρτάται από τη Ρωσία οποιαδήποτε εξέλιξη πάνω στο θέμα:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μια οικονομία υψηλής τεχνολογίας και ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται από την κατάσταση στην αμερικανική οικονομία. Μας ενδιαφέρει αντικειμενικά καμία αναταραχή εδώ, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς».

loading...