Ελπιδοφόρος για κλάματα!





Από τον δρα Αυγουστίνο (Ντίνο) Αυγουστή,

αναπλ. καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας* —

 Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στην τελετή εγκαινίων του ουρανοξύστη του Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, γνωστού ως «Σπίτι της Τουρκίας», στην παρουσία του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, έντονες αντιδράσεις στην Κύπρο, την Ελλάδα και την ομογένεια. Αποδέχθηκε, υποστηρίζει ο Ελπιδοφόρος, την πρόσκληση γιατί αυτή είναι και η συνολική προσέγγιση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ότι ο ίδιος ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη!

Όπως μάλιστα, δήλωσε εκ των υστέρων, δεν ήξερε για την παρουσία Τατάρ στην τελετή! Διπλωμάτες της Ελληνικής πλευράς πάντως διαβεβαιώνουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος είχε ενημερωθεί για την παρουσία του κατοχικού ηγέτη στην εκδήλωση. Ωστόσο, ακόμη κι αν δεχθούμε ότι ο Ελπιδοφόρος δεν λέει ψέματα, γιατί άραγε, όταν διαπίστωσε την παρουσία του Ερσίν Τατάρ στην τελετή δεν αποχώρησε; Απεναντίας τον βλέπουμε να κόβει μαζί του την κορδέλα των εγκαινίων!

Η αρνητική κριτική για τις αντεθνικές ενέργειες του κ. Ελπιδοφόρου (ο οποίος μνημονεύει την Τουρκία σε όλες του τις δημόσιες δηλώσεις του), δεν προέρχεται μόνο από Έλληνες. Από πληροφορίες της αμερικανικής ιστοσελίδας ”Veterans Today” (Αύγουστος 2018) αποκαλύπτεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος, έχει στενές σχέσεις με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Γράφει μεταξύ άλλων: «Εάν συμβεί αυτό (δηλ. εκλεγεί ο Ελπιδοφόρος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής), η Άγκυρα θα έχει κερδίσει το «τζακπότ»: στις εξαιρετικά δοκιμασμένες τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, μια ηγετική φιγούρα με επιρροή που θα ενεργεί υπέρ των τουρκικών συμφερόντων κάτω από τη μύτη της Ουάσιγκτον θα είναι αναντικατάστατη». Κακίες απαντούν οι άνθρωποι του Ελπιδοφόρου, έλα όμως, που όπως λέει και μια σοφή ελληνική παροιμία, καπνός χωρίς φωτιά δεν γίνεται!

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ελπιδοφόρος προκαλεί με τις ενέργειές του τον Ελληνισμό. Θυμίζω, ότι και το 2019, συνάντησε τον Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη, μετά τη συνάντηση αυτή μάλιστα δήλωσε ότι μίλησαν για θέματα «μειονοτήτων» σε Ελλάδα και Τουρκία! Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν τις ενέργειες αυτές του Αρχιεπισκόπου Αμερικής (ο οποίος είναι Τούρκος υπήκοος, απαραίτητο προσόν για να γίνεις Πατριάρχης), με την προσπάθειά του να είναι ο επόμενος Πατριάρχης…

Υπάρχει όμως και αντίλογος: Ας σταματήσουμε επιτέλους να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο χωρίς αποχρώντα λόγο», γράφει σε σχετικό σημείωμά του ο Πρέσβης επί τιμή, Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να καταφέρουμε κάτι ως Έλληνες ώστε να ανακόψουμε τη φρενήρη κατακτητική όρεξη της Τουρκίας. Λυπούμαι που δεν θα συμφωνήσω μαζί σας κ. Πρέσβη. Αποκλειστική αποστολή του κάθε Αρχιεπισκόπου είναι να υπηρετεί, με κάθε θυσία, την Ορθοδοξία και όχι την κατοχική Τουρκία!

Διότι, όπως γράφει σε σχετικό σημείωμα του με τίτλο «Ελπιδοφόρες χωρίς ελπίδα», στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας ο Ηρακλής Γερογιώκας, «όταν η φιλοδοξία νικά τη φιλοπατρία, τότε υποβόσκει η προδοσία»! Και δυστυχώς δεν μπορώ να διαφωνήσω μαζί του… Η ενότητα έχει νόημα μόνο εφόσον εδράζεται σε αλήθειες και όχι στα ψέματα! Διαφορετικά, όχι μόνο δεν βοηθά, αλλά είναι και επικίνδυνη!

Υστερόγραφο: Θυμίζω ότι ο Ελπιδοφόρος, εξελέγη ομόφωνα από την Πατριαρχική Ιερά Σύνοδο και ενθρονίστηκε Αρχιεπίσκοπος στις 22 Ιουνίου 2019, με τις ευλογίες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου (ο οποίος τις προάλλες ευλόγησε την επέμβαση της Τουρκίας στο Αφρίν και την εισβολή στα κουρδικά συριακά εδάφη). Γιατί άραγε; Μήπως για να καλοπιάσει τον πρόεδρο Ερντογάν; Ο οποίος, παρ’ όλα αυτά, δεν δίστασε, να μετατρέψει το πιο ιερό σύμβολο της Χριστιανοσύνης, την Αγιά Σοφιά, σε τζαμί!

Εύλογη απορία: Αφού τελικά θα συναντούσατε τον Ελπιδοφόρο, προς τι οι παλικαρισμοί για ακύρωση των συναντήσεων, κ. Μητσοτάκη και Αναστασιάδη;

 

Από τον δρα Αυγουστίνο (Ντίνο) Αυγουστή,

αναπλ. καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

https://www.eleftheria.gr/

loading...