Εθνωφελής Συμφωνία





Κώστα  Δημ Χρονόπουλου  – 

(Αρθρογράφου –Σχολιογράφου) —

Η Ελλάδα ενισχύεται εξοπλιστικά με σύγχρονα μέσα, κάτι που αποκαθιστά τις ισορροπίες  στο Αιγαίο, αλλά και την Ανατ. Μεσόγειο. 

(Σ.Σ Ως γνωστόν η «ισορροπία τρόμου» διασφαλίζει μακροβιότερες περιόδους ειρήνης).

2. Ο ακρογωνιαίος λίθος είναι ασφαλώς η πολεμική συνδρομή /συμμετοχή που αναλαμβάνει έκαστος των συμβαλλομένων, σε περίπτωση που ο έτερος δεχθεί προσβολή/επίθεση εκ μέρους τρίτης χώρας. Ακόμη και αν η τελευταία  αποτελεί –όπως πχ η Τουρκία- μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας /ΝΑΤΟ. (Σ.Σ Βέβαια το να συνάπτονται συμμαχίες για αντιμετώπιση … εχθρικών συμμάχων είναι κάπως παρανοϊκό. Πλην όμως απολύτως συμβατό με ανθρώπινα έλλογα όντα).

3. Χωρίς υπερβολική δαπάνη. 

4. Θεωρώ πως πρέπει να εγκωμιαστεί η διπλωματική παράμετρος /συμβολή.

Οι επιτυχείς χειρισμοί έγιναν την κατάλληλη στιγμή.

Η Ελλάδα –λαϊκά- «είδε … φως και μπήκε». Βρήκε μισάνοικτη την γαλλική πόρτα δυσαρέσκειας (μετά το Σύμφωνο ΗΠΑ, Ην. Βασιλείου, Αυστραλίας), και το εκμεταλλεύτηκε. Ιστορικά δεν είναι σύνηθες να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες. 

5. Επιβάλλεται η αναζωογόνηση της πολεμικής μας βιομηχανίας. Να κατασκευάζουμε εδώ πλοία, αεροπλάνα, ανταλλακτικά κ.ο.κ, σε συνεργασία με συμμαχικές χώρες.  Η Τουρκία το πράττει. Εμείς;                            Υπό μία –αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση: Οι εργαζόμενοι και προσλαμβανόμενοι να αμοίβονται και (το σπουδαιότερο) να                                                                  α π α γ ο ρ ε ύ ε τ α ι  ο  Σ υ ν δ ι κ α λ ι σ μ ό ς!!….

6. Υποψιάζομαι πως μεσοπρόθεσμα η ΕλληνοΓαλλική συνεργασία ενδέχεται να δώσει το φιλί της ζωής στην Ε.Ε η οποία πνέει τα λοίσθια. 

     Εξηγούμαι: 

Παρακολουθώντας την πορεία της Ε.Ε δεκαετίες τώρα, αισθάνομαι πικρία, απογοήτευση.

Ένθερμος ευρωπαϊστής , υποστηρικτής των –αρχικών- 6 ηγετών που οραματίστηκαν μια πραγματικά ενωμένη Ευρώπη. Χωρίς πολέμους!. Συνέχισα ως Ε υ ρ ω σ κ ε π τ ι κ ι σ τ ή ς  και κατέληξα:                                                                Ε υ ρ ω α ρ ν η τ ή ς  της Γ.Ε (=Γερμανικής  Ευρώπης), όπως εκφυλίστηκε!……

Τώρα δύο τινά θα επισυμβούν:

Ή η Ένωση θα αυτοδιαλυθεί.

Ή το ΕλληνοΓαλλικό σύμφωνο θα λειτουργήσει αφυπνιστικά.

Μαγιά/ζύμη ποιοτικών αλλαγών, αναδιαμόρφωσης, ανασυγκρότησης, επανίδρυσης,  πάνω σε υγιείς, έντιμες, εταιρικές –και όχι                                                 Λ υ κ ο φ ι λ ι κ έ ς – σχέσεις. 

Χώρες όπως η Γερμανία, θα υποχρεωθούν να πάρουν διαφορετική θέση. Με την Τουρκία ή την Ελλάδα, Γαλλία (Σ.Σ Αλλά και άλλες χώρες της Ε.Ε που πιθανότατα θα προσχωρήσουν);.

Βλέπω ανακατατάξεις και επιμέρους συμμαχίες, ακόμη και … εντός συμμαχιών να γίνονται in , μόδα  αναπόφευκτα. 

Όπως κατ’ επανάληψη τόνισα αρθρογραφώντας, η αχίλλειος πτέρνα του μαρασμού /εκφυλισμού/ανυποληψίας/απαξίωσης της Ε.Ε δεν ήταν μόνον τα άθλια αχαλιναγώγητα οικονομικά συμφέροντα των Γερμανών κυρίως, αλλά και το ότι η Ε.Ε δεν είχε:

Ούτε ενιαία εξωτερική πολιτική.

Ούτε ενιαία  σύνορα.

Ούτε ενιαία οικονομική πολιτική (σ.σ ενώ επέτρεπε την … εταιρική εκμετάλλευση των ανίσχυρων από τους ισχυρούς) .

Ούτε ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις. 

Ποιός να την υπολογίσει , ποιός να την σεβαστεί  λοιπόν; Ούτε καν –τι εξευτελιστικό  αλήθεια;- ο  φτωχοπρόδρομος μεγαλομανής ταραξίας κος Ερντογάν , που (τι ειρωνεία) θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε με «πρωτότυπο» τρόπο. Πως; Μα, απειλώντας και εκβιάζοντας τους θλιβερούς εταίρους !!!.

Κοντολογίς:

Εκτιμώ  ως  πολύ  θετική την ΕλληνοΓαλλική Συμφωνία. Όχι μόνο για τα προφανή οφέλη για την πατρίδα μας, αλλά και για την ειρήνη στην περιοχή γενικότερα, καθώς και την –πιθανή- διάσωση και εξυγίανση της Ε. Ενώσεως! Οψόμεθα! 

ΥΓ Αβάσιμες –ιστορικά- υπομνήσεις και αναφορές σε Έλληνες και Γάλλους ηγέτες που κάποτε συνεργάστηκαν , όπως και οι – εκ παραδρομής; – παραλείψεις άλλων που εργάστηκαν για την ΕλληνοΓαλλική «φιλία», οι οποίες σημειώθηκαν, δεν χρήζουν σχολιασμού. Όχι επειδή είναι ανάξιες λόγου, αλλά το παρόν επίτευγμα θα πρέπει να μην σκιαστεί από ο,τιδήποτε , αλλά να επαινεθεί!. (Σ.Σ Πάντως οι αξιωματούχοι και δη οι πολιτειακοί και πολιτικοί ηγούμενοι, καλό θα είναι –γενικώς – να γνωρίζουν Ιστορία και να αποφεύγουν τις προσωπικές κομματικές ή  ιδεολογικές προτιμήσεις). 

loading...