Ετοιμάστε κεριά! Απλησίαστο το ρεύμα-Με σουηδικό μοντέλο θα “κάψουν” τις τσέπες των καταναλωτών

 Με τα χνώτα μας σαν την φάτνη θα ζεσταινόμαστε τα Χριστούγεννα

Προσπαθεί η κυβέρνηση να μας πείσει πως οι αναμενόμενες αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας και δη στους λογαριασμούς ρεύματος δεν πρέπει να τρομοκρατούν τα νοικοκυριά…

Με την μόνη διαφορά πως η μέχρι στιγμής ευρωπαϊκή εμπειρία την διαψεύδει. Για την Ιταλία τα γράφαμε και χθες για τις αυξήσεις-σοκ για ρεύμα και φυσικό αέριο παρά την παρέμβαση της κυβέρνησης Ντράγκι

Τα ακόμη χειρότερα έρχονται όμως από την “πράσινη” Σουηδία. Με τους πυρηνικούς σταθμούς που έκλεισαν, οι τιμές της σουηδικής ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύονται πριν καν ξεκινήσει ο χειμώνας. Επιπλέον, υπάρχουν αυξημένες τιμές για τα δικαιώματα αερίου, άνθρακα και εκπομπών της ΕΕ. Η τιμή προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται κατακόρυφα. Ποτέ στο παρελθόν τα σουηδικά νοικοκυριά δεν πλήρωσαν τόσο υψηλές τιμές για την ηλεκτρική τους ενέργεια όπως σήμερα.

“Τα δικαιώματα αερίου και εκπομπών δεν ήταν ποτέ τόσο ακριβά και η τιμή του άνθρακα είναι η υψηλότερη από το 2008”, λέει ο Bjarne Schieldrop, αναλυτής πρώτων υλών στο SEB στο Όσλο.

Η σουηδική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καταρχήν δεν εκπέμπει καθόλου διοξείδιο του άνθρακα, αλλά εξακολουθεί να επηρεάζεται από το κόστος του άνθρακα, του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπών, καθώς το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης είναι στενά συνδεδεμένο.

Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι οι δεξαμενές νερού των υδροηλεκτρικών έχουν στεγνώσει επειδή έβρεξε λιγότερο από το κανονικό. Η κατάσταση οδήγησε στο Karlshamnsverket στη νότια Σουηδία να πρέπει να ξεκινήσει η λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

“Ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος”, λέει ο Schieldrop και προβλέπει ότι οι υψηλότερες τιμές θα είναι πιθανώς κάτι που πρέπει να συνηθίσουν τα σουηδικά νοικοκυριά, ακόμη και αν στη συνέχεια να ελαφρώς αλλά καθόλου στα ίδια επίπεδα συγκριτικά με πριν από την πανδημία.

“ Τα νοικοκυριά θα πρέπει να περιμένουν ότι ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι 30-40% πιο ακριβός από ό, τι ήταν κατά μέσο όρο τα τελευταία δέκα χρόνια”, λέει.

 

Επίτροπος Συνοχής Ελίζα Φερέιρα: Στηρίζουμε το σχέδιο της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση

 

«Την ημερομηνία της απολιγνιτοποίησης δεν την βάζουμε εμείς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά η κάθε κυβέρνηση δίνει ένα χρονικό πλαίσιο καθότι εκείνη γνωρίζει καλύτερα και μπορεί να αποφασίσει για την χώρα της», τόνισε την ίδιαστιγμή η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα, κατά την διάρκεια της συνάντησης της με εκπροσώπους εργαζομένων στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου που είναι κι ο μεγαλύτερος θερμοηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ.

Η κ.Φερέιρα τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει καλούς λόγους για το χρονικό όριο της μετάβασης» και πρόσθεσε ότι «εάν είναι να διαλέξουμε ανάμεσα στον εγκύτερο ή μακρύτερο χρόνο μετάβασης είναι προτιμότερο να επιλέξουμε τον συντομότερο δρόμο». Υπογράμμισε ότι «ο συγκεκριμένος ενεργειακός πόρος δεν είναι πια ανταγωνιστικός σε κανένα μέρος της Ευρώπης» και σημείωσε ότι όλες οι χώρες «συμφωνούν απολύτως στην πλήρη απεξάρτηση από το κάρβουνο ανεξάρτητα του χρονοδιαγράμματος που έχουν θέσει».

loading...