ΛΕΦΤΑ ΤΕΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΞΥΝΕΙ ΤΟΝ ΠΑΤΟ ΤΟΥ ΒΑΡΕΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ !!!

«Τον πάτο του βαρελιού» ξύνει πλέον η κυβέρνηση για να δώσει επιδότηση θέρμανσης, ρεύματος και φυσικού αερίου. Για πρώτη φορά στα χρονικά, δεν χρηματοδοτεί το επίδομα θέρμανσης από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά επιχειρεί…”by pass” και το καλύπτει από το νεοσύστατο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Και ενώ υπόσχεται ότι από του χρόνου –εφόσον χρειαστεί- θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα στήριξης όπως αυτά που έλαβε, για φέτος τουλάχιστον οι πόροι χρηματοδότησης φαίνεται πως έχουν πια εξαντληθεί .
Και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όταν ανακοίνωσε τα νέα μέτρα των 500 εκατ. ευρώ, έστειλε μήνυμα ότι «στερούν πόρους από την υλοποίηση άλλων πολιτικών» υπονοώντας ενδεχομένως και το μέρισμα ή άλλες παροχές που σχεδιάζονταν για τα τέλη του έτους.

Παρά τα ταμειακά διαθέσιμα – ρεκόρ (άνω των 40 δισ. ευρώ) αλλά και παρά την –πάνω από κάθε προσδοκία- ταχεία ανάκαμψη, τρία στοιχεία αποκαλύπτουν πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση δημοσιονομικά για τη χώρα:

Ο κρατικός προϋπολογισμός “κλείνει” για το 2021, δεν υπάρχει όμως πλεόνασμα αλλά τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ή 7,7% του ΑΕΠ. Ακόμα και εάν έως τέλος του έτους η Ανάπτυξη αποδειχθεί σημαντικά μεγαλύτερη από 6,1% τελικά, το έλλειμμα παραμένει στα 13 δισ. σε απόλυτα μεγέθη, αλλά και πάνω από 7% ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Μετά και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τους σεισμούς στην Κρήτη, το αποθεματικό ασφαλείας του κρατικού προϋπολογισμού για έκτακτες δαπάνες έχει εξαντληθεί πλήρως για εφέτος (ήδη ως 23 Ιουλίου είχαν διατεθεί 700 εκατ. ευρώ από το κονδύλι του 1 δισ. ευρώ).
Για να μην επιβαρυνθεί άλλο ο κρατικός Προϋπολογισμός, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Τα έσοδα του Ταμείου είναι κυρίως από προεξόφληση δικαιωμάτων ρύπων.
Για τις ανάγκες των νέων μέτρων, μπήκαν στο Ταμείο 400 εκατ. ευρώ. Όπως μπήκαν όμως, έτσι και βγήκαν αμέσως, τα 326 εκατ. ευρώ για την επιδότηση λογαριασμών ρεύματος όλων των νοικοκυριών, και άλλς 68 εκατομμύρια ευρώ –πέραν των 100 που είχαν εξαγγελθεί ήδη από τη ΔΕΘ- για το ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί εφέτος.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που το συγκεκριμένο επίδομα θέρμανσης δεν χρηματοδοτείται σαν δαπάνη από τον τακτικό προϋπολογισμό, αλλά εμφανίζεται σαν περιβαλλοντική / ενεργειακή δαπάνη, για να μην επιβαρύνει δημοσιονομικά το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ίσως και το γεγονός ότι, όπως αποκάλυψε το newmoney και η στήλη «Dark room», προ ημερών μόλις η Eurostat με μια επιστολή για Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (Excessive Deficit Procedure -EDP) ζητούσε οι εγγυήσεις του Δημοσίου για το Πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ να περάσουν στο χρέος! Το ΥΠΟΙΚ (που είχε και στο παρελθόν διαχειριστεί ένα ανάλογο ζήτημα) με την κατάλληλη και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία έπεισε ότι δεν συντρέχει ζήτημα και οι θέσεις του έγιναν αποδεκτές.

ΠΗΓΗ
https://www.newmoney.gr/

loading...