Η Πολωνία έριξε το γάντι στην ΕΕ

Εάν το δίκαιο της ΕΕ επιβληθεί στα κράτη μέλη κατά παράβαση του συντάγματός τους, τότε το μπλοκ κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα οδηγήσει στη διαγραφή της κρατικής κυριαρχίας και στην επιτάχυνση της δημιουργίας μιας κεντρικά διοικούμενης οντότητας διαζευγμένης από τον δημοκρατικό έλεγχο των ίδιων ανθρώπων. υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός έριξε το γάντι στην ΕΕ στην ανοιχτή επιστολή που δημοσίευσε στους ηγέτες του μπλοκ τη Δευτέρα. Cameρθε λίγο αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας του αποφάσισε ότι το δίκαιο της ΕΕ δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί σε βάρος του εθνικού δικαίου. Αυτό με τη σειρά του προκάλεσε τον αβάσιμο φόβο ότι ο ηγέτης της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE) της πολλά υποσχόμενης ” Three Seas Initiative ” (3SI) σκοπεύει να τραβήξει ένα λεγόμενο ” Polexit “, το οποίο κυβερνά συντηρητικό-εθνικιστικό δίκαιο και δικαιοσύνη (PiS σύμφωνα στο πολωνικό του αρκτικόλεξο) αρνείται.

Στην επιστολή του, ο Mateusz Morawiecki εξήγησε προσεκτικά ότι ενώ η Πολωνία εξακολουθεί να σέβεται τη σημασία του δικαίου της ΕΕ, δεν μπορεί να επιβληθεί στα κράτη μέλη κατά παράβαση του εσωτερικού τους δικαίου. Εάν συμβεί αυτό, τότε το μπλοκ κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα οδηγούσε στη διαγραφή της κρατικής κυριαρχίας και στην επιτάχυνση της δημιουργίας μιας κεντρικά διαχειριζόμενης οντότητας διαζευγμένης από τον δημοκρατικό έλεγχο των ίδιων ανθρώπων που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί.

Μια μέρα αργότερα την Τρίτη, κατηγόρησε το μπλοκ για εκβιασμό ενώ διαφωνούσε με τους εκπροσώπους του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Πολωνία πιστεύει ότι η απειλή της ΕΕ να παρακρατήσει βοήθεια ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ για τον COVID-19 εν αναμονή της πολιτικής συνθηκολόγησης της χώρας στα δικαστικά αιτήματα των Βρυξελλών είναι παράνομη και απειλεί να διχάσει το μπλοκ ακόμη περισσότερο από ό, τι είναι ήδη. Αυτό υποδηλώνει ότι η ΕΕ έχει ήδη προχωρήσει τόσο πολύ με τις αντιδημοκρατικές και παράνομες τάσεις συγκεντρωτισμού που η Πολωνία δεν έχει άλλη επιλογή από το να κάνει μια τελική στάση για χάρη της κυριαρχίας της.

Η ΕΕ αντιδρά υστερικά στη θεμελιώδη θέση της Πολωνίας. Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Didier Reynders είπε στον Axios την ίδια μέρα ότι αυτή είναι η στιγμή της ΕΕ στις 6 Ιανουαρίου . Λαμβάνοντας υπόψη την κύρια αφήγηση σχετικά με αυτό το επίμαχο γεγονός , αυτό υποδηλώνει ότι η Πολωνία συμπεριφέρεται με έναν «ανατρεπτικό» και ίσως ακόμη και «τρομοκρατικό» τρόπο. Τέτοια υπονοούμενα υποδηλώνουν ότι ένας πολιτικός συμβιβασμός είναι αδύνατος μεταξύ των διαφωνούντων πλευρών. Υπονοεί επίσης ότι η ΕΕ προετοιμάζεται να τιμωρήσει αυστηρά την Πολωνία προκειμένου να αποτελέσει παράδειγμα από αυτήν και να αποτρέψει άλλους.

Η επικείμενη πολιτική μάχη θα είναι πολύ βρώμικη. Ο κοινός υβριδικός πόλεμος ΗΠΑ-Γερμανίας στην Πολωνία πιθανότατα θα ενταθεί μέσω περισσότερων προκλήσεων της Χρωματικής Επανάστασης, πολέμου πληροφοριών και απειλών κυρώσεων. Σε απάντηση, η Πολωνία θα επιδιώξει να συγκεντρώσει τους περιφερειακούς ιδεολογικούς συμμάχους της σε ένα μπλοκ υπέρ της μεταρρύθμισης εντός της ΕΕ με στόχο να αντισταθεί στις αντιδημοκρατικές και παράνομες ενέργειες αυτής της διακρατικής οντότητας. Εάν η συντηρητική-εθνικιστική κυβέρνηση του κορυφαίου Ουγγρικού συμμάχου της χώρας πέσει μετά τις εκλογές της ερχόμενης άνοιξης, η Πολωνία θα απομονωθεί.

Δεν θα είναι πλέον σε θέση να εξαρτάται από τη Βουδαπέστη για να εμποδίσει τα τιμωρητικά μέτρα της ΕΕ που απαιτούν συναίνεση μεταξύ των μελών της. Αυτό σίγουρα θα κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ Βαρσοβίας και Βρυξελλών. Το πρωταρχικό πρόβλημα για την Πολωνία είναι ότι δεν έχει καμία γεωπολιτική ή γεωοικονομική βαλβίδα πίεσης αφού έκαψε όλες τις γέφυρες της με τη Ρωσία και συμπεριφέρθηκε όλο και περισσότερο ανταγωνιστικά προς την Κίνα. Αυτό θα φέρει τη χώρα σε μια ακόμη πιο μειονεκτική στρατηγική θέση από πριν, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις εσωτερικές της προκλήσεις.

Αυτές οι προκλήσεις που προαναφέρθηκαν θα επιδεινωθούν εξωτερικά σε μια προσπάθεια αποδυνάμωσης της υποστήριξης για το PiS ενόψει των μελλοντικών εκλογών. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το κόμμα μόλις κέρδισε επανεκλογή πέρυσι, οπότε είναι σίγουρα δυνατό για την ΕΕ να αναδιαμορφώσει επιτυχώς τις πολωνικές αντιλήψεις για το κόμμα σε σημείο που να χάσει τις επόμενες δημοσκοπήσεις. Στο πλαίσιο της θεωρίας του Υβριδικού Πολέμου , αυτό σημαίνει ότι προωθούν μια επιφανειακά «δημοκρατική» αλλαγή καθεστώτος μέσω αντιδημοκρατικών μέτρων παρεμβαίνοντας με οικονομικά μέσα.

Ρίχνοντας το γάντι στην ΕΕ, η Πολωνία κάνει μια τελική στάση για την κυριαρχία των κρατών μελών της απέναντι στην εμμονή του μπλοκ να συγκεντρώνει σε βάρος τους και στη συνέχεια να θεσμοθετεί μια πολιτική ιεραρχία εντός της. Οι προσπάθειες του ηγέτη της ΚΑΕ είναι ευγενείς αλλά μπορεί τελικά να μην είναι αρκετές για να πετύχουν. Αυτό δεν θα ήταν πρωτοφανές, αφού η Πολωνία έχει μια περήφανη ιστορία να δίνει ακατόρθωτες μάχες προκειμένου να κάνει μια τελική στάση προς υποστήριξη των αρχών της, η οποία άφησε μια διαρκή κληρονομιά.

Του Andrew Korybko
Αμερικανός πολιτικός αναλυτής
loading...