Διπλωματική πηγή για διερευνητικές με Τουρκία: «Συνομιλείς και με τον διάολο έστω κι αν διαφωνείς»

 Διπλωματική πηγή χαρακτηρίζει «κάκιστο το timing» για τον 63ο γύρο διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που γίνονται σήμερα στην Άγκυρα,

χωρίς υψηλές προσδοκίες από την ελληνική πλευρά, στον απόηχο των ασταμάτητων τουρκικών λεονταρισμών και προκλήσεων, αλλά και της ελληνογαλλικής συμφωνίας, που προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας, καθώς εισέπραξε τη συμφωνία ως ευθεία απειλή εναντίον της

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του (τη Δευτέρα) επεσήμανε πως είναι «απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας», καθώς με «διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα αυτών των επαφών πριν καν λάβουν χώρα».

Χαρακτηριστικότατο τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπρόσωπου στα Ηνωμένα Έθνη, Φεριντούν Σινιρλίογλου, αναφορικά με το καθεστώς στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. «Η Τουρκία διαμαρτύρεται για την στρατιωτικοποίηση των νησιών, ενώ η ίδια η Τουρκία έχει παρατάξει απέναντι από τα νησιά αυτά τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου», είχε προσθέσει σχετικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

«Δεν αναμένονται καρποί στις διερευνητικές με Τουρκία»

Ελληνική διπλωματική πηγή, μιλώντας στο Sputnik, παραδέχεται ότι η συγκυρία για την επανέναρξη των διερευνητικών δεν είναι καλή.

«Δεν είναι η καταλληλότερη στιγμή, πλην όμως είναι πάντα χρήσιμο να παραμένουν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την άλλη πλευρά πάντα ανοικτοί, ανεξαρτήτως της συγκυρίας. Δεν βλέπω ωστόσο ότι μπορεί να βγει κάτι ουσιαστικό. Δεν αναμένονται καρποί» επισημαίνει, αναλύοντάς μας τους κανόνες της διπλωματίας, βάσει των οποίων «συχνά συνομιλείς και με τον “διάολο” έστω και εάν διαφωνείς.

Η αξία και αυτών των διερευνητικών είναι ότι δεν κλείνεις ένα κανάλι επικοινωνίας που έχει επανενεργοποιηθεί μετά από καιρό».

Νέο επεισόδιο εκτιμά ότι δεν θα συμβεί, όπως το πρόσφατο με τους ΥΠΕΞ των δυο χωρών:

«Δεν θα συμβεί» τονίζει η πηγή.

«Καταρχάς ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν μετέχει, καθώς αφενός οι διερευνητικές είναι σε καθαρά υπηρεσιακό επίπεδο, αφετέρου ο εξόχως φλεγματικός Έλληνας πρέσβης κ. Αποστολίδης δεν επιλέγει ποτέ την οδό της σύγκρουσης» εξηγεί η διπλωματική πηγή.

«Όλα στη διπλωματία είναι πάντοτε θέμα ρόλων. Μην περιμένουμε πάντως καρπούς ή κάποια ένταση από το νέο κύκλο διερευνητικών» συνοψίζει.

loading...