Γ.Γεραπετρίτης: «Δεν θα αφήσουμε καμία πρόκληση της Τουρκίας αναπάντητη» Έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την τουρκική κυβέρνηση

 Ο υπουργός Επικράτειας, Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε για την στάση της Τουρκίας, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Ακόμη ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης στο μέτωπο της ακρίβειας και επιβεβαίωσε ότι κανένας πολίτης δεν θα μείνει απροστάτευτος.

«Πρόκειται περί απίστευτης φαιδρότητας», ήταν επίσης το σχόλιό του για φράση που του αποδόθηκε από τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων την Παρασκευή, προειδοποιώντας και με προσφυγή στη δικαιοσύνη, στην περίπτωση που δεν ανακληθεί. Σε άλλο σημείο δε, έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την τουρκική κυβέρνηση: καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη.

Η συνέντευξη ξεκίνησε από τα της οικονομίας και της ακρίβειας, με τον υπουργό Επικρατείας να επαναλαμβάνει, σε συνέχεια των ανακοινώσεων που έγιναν, ότι «έχουμε μια αύξηση του συνολικού πακέτου στήριξης στα 500 εκατ. με διπλασιασμό της ενίσχυσης στην ηλεκτρική ενέργεια, διεύρυνση των κριτηρίων για το φυσικό αέριο, αύξηση του επιδόματος θέρμανσης. Είναι σημαντικό βάρος για τα δημοσιονομικά μας αλλά θα είμαστε εκεί για όσο χρόνο διατηρηθούν οι πολύ υψηλές αυτές τιμές ιδιαίτερα για τα ευάλωτα νοικοκυριά», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Γ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε ύφεση στις τιμές του φυσικού αερίου που έχει να κάνει κυρίως με την αύξηση των εξαγωγών από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν».

Εξάλλου, «με βάση τα διευρυμένα κριτήρια για την υπαγωγή στο επίδομα θέρμανσης, εκτιμούμε ότι θα είναι επιλέξιμα περίπου το 80% των νοικοκυριών. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει περαιτέρω ανατιμήσεις, όμως εμείς θα λειτουργήσουμε και πάλι με γρήγορα αντανακλαστικά. Η ΔΕΠΑ θα παρέχει οικειοθελώς στους πελάτες της έκπτωση της τάξης του 15%, πρόκειται για μια Ανώνυμη Εταιρεία που οφείλει να έχει τιμολογιακή πολιτική εντός των ορίων του ανταγωνισμού».

Στο ερώτημα αν θα επιμείνει η ελληνική κυβέρνηση στην από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ο υπουργός Επικρατείας προϊδέασε για «μεγάλη πίεση προς την κατεύθυνση της ενιαίας διαχείρισης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προχώρησε μάλιστα στην αποκάλυψη ότι «στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχουμε νεότερα».

Συνεχίζοντας όμως με το μενού των κυβερνητικών αντίμετρων, ανέφερε ότι «μελετάται το ζήτημα της αναβαλλόμενης καταβολής ή της τμηματικής καταβολής των οφειλών σε μεταγενέστερο χρόνο», ωστόσο «δεν είναι μια απλή απόφαση», διευκρίνισε. Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε, «θα πρόκειται, φυσικά, για μεγάλη ανακούφιση στα ταμειακά διαθέσιμα των πολιτών. Από την άλλη οφείλουμε να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τη ρευστότητα και τη βιωσιμότητα των εταιρειών παροχής φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού». Και, κλείνοντας την απάντηση, «είναι κάτι που βρίσκεται στα διαθέσιμα εργαλεία».

Ο υπουργός Επικρατείας ρωτήθηκε όμως και για τη φημολογία που θέλει την κυβέρνηση να δίνει ένα έκτακτο επίδομα στο τέλος του έτους σε συνταξιούχους, υγειονομικούς κ.α. «Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι, παρά πολύ, του… μποναμά. Η λογική, να μοιράζουμε γενικώς επιδόματα είναι κάτι που δεν προσήκει στη δική μας σκέψη. Αυτό που θέλουμε, είναι να παραχθεί νέος πλούτος, δεν θέλουμε πλούτο με δανεικά. Θέλουμε έναν πλούτο που θα παράγεται από την ανάπτυξη, από την επιχειρηματικότητα, τις νέες θέσεις εργασίας. Αυτός ο νέος πλούτος όταν παραχθεί, θα διανεμηθεί με ένα δίκαιο τρόπο στους συμπολίτες μας που βρίσκονται στην πιο ευάλωτη θέση (…) ας έχουμε 8% ανάπτυξη και τα υπόλοιπα θα γίνουν με εντελώς ορθολογικό τρόπο», δήλωσε για το θέμα.

Ταυτοχρόνως ζητήθηκε η απάντησή του για μια φράση που του αποδόθηκε από τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με εκπροσώπους των συνταξιούχων, συγκεκριμένα ένας από αυτούς ισχυρίσθηκε ότι ο Γ. Γεραπετρίτης τους είπε ότι θα πρέπει να γίνει η επιλογή, είτε αναδρομικά είτε φρεγάτες. «Πρόκειται περί απίστευτης φαιδρότητας, δεν θέλω καν να το σχολιάσω και εκτιμώ ότι η φράση που ειπώθηκε, θα ανακληθεί διότι διαφορετικά θα υπάρξουν νόμιμες συνέπειες για το ζήτημα αυτό. Είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχει καμία διάζευξη για τα ζητήματα αυτά. Το τι κάνει η κυβέρνηση με τα εξοπλιστικά, τις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι κάτι πέρα και πάνω από τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καταβολή αναδρομικών. Είναι κάτι (σ.σ. η ενίσχυση της εθνικής άμυνας) που το έχει απόλυτα ανάγκη η χώρα, βρισκόταν σε τεράστια επιχειρησιακή ύφεση τα τελευταία χρόνια», ήταν η, σε υψηλούς τόνους, απάντησή του.

Ερωτηθείς, τέλος, για τα ενδεχόμενα επόμενα βήματα της Άγκυρας, διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει ένα πλήρες μενού – αντιλαμβανόμαστε προληπτικά ποιες θα είναι οι πιθανές αντιδράσεις εκ μέρους της Τουρκίας – υπάρχει πλήρες εγχειρίδιο για τις αντιδράσεις μας». Και, χαρακτηρίζοντας «αυτονόητο» ότι δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη καμία πρόκληση, διεμήνυσε εν κατακλείδι: «Η αναβάθμιση, από την απλή έρευνα στην πραγματική εξόρυξη, είναι κάτι που θα συνιστούσε μείζονα αναβάθμιση και θα αντιμετωπισθεί αναλογικά».

loading...