Η εποχή των μίνι πυρηνικών αντιδραστήρων

 Η εταιρεία Radiant στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, η οποία δημιουργήθηκε από πρώην μηχανικούς, τεχνικούς και επιστήμονες της SpaceX του Έλον Μάσκ, έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση που χρειάζεται ύψους 1.2 εκ. δολαρίων από διάφορους επενδυτές, για να προχωρήσει την ανάπτυξη ενός μίνι πυρηνικού αντιδραστήρα ο οποίος θα είναι φορητός, χαμηλού κόστους, ισχύος τουλάχιστον 1 MW, θα μπορεί να χωρέσει σε ένα απλό κοντέινερ και  θα χρησιμοποιεί ήλιο αντί νερού για την ψύξη του.

Ο αντιδραστήρας αυτός μάλιστα, κατά την ανακοίνωση της εταιρείας, θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο ( το υλικό με τον οποίο πραγματοποιείται η πυρηνική σχάση),  ένα δικό της καύσιμο το οποίο η εταιρεία υποστηρίζει ότι θα μπορεί να αντέξει σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες από τα μέχρι τώρα πυρηνικά καύσιμα που χρησιμοποιούνται στους πυρηνικούς αντιδραστήρες ( εμπλουτισμένο ουράνιο ) και  γι αυτό δε θα μπορεί να λιώσει σε υψηλές θερμοκρασίες όπου ο αντιδραστήρας εισέρχεται σε κρίσιμη κατάσταση αστάθειας με αποτέλεσμα ατυχήματα όπως το Τσέρνομπιλ, η Φουκουσίμα, Three Mile island κτλ.

Ως ατού των εν λόγω αντιδραστήρων η εταιρεία αναφέρει ότι οι συγκεκριμένοι αντιδραστήρες θα μπορέσουν να μεταφερθούν εύκολα σε μέρη με λίγες υποδομές ενέργειας, απομακρυσμένα, ή και με καθόλου υποδομές ενέργειας και να τοποθετηθούν γρήγορα προς χρήση. Ιδιαίτερα δε σε στρατιωτικές εφαρμογές, ένας τέτοιος αντιδραστήρας θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με ρεύμα επί 8 συναπτά έτη, με λίγη συντήρηση, ένα ολόκληρο στρατόπεδο με προφανές όφελος την εξοικονόμηση καυσίμων για την τροφοδοσία των γεννητριών ντίζελ που χρησιμοποιούνται τώρα σε τέτοιες περιπτώσεις.

loading...