Ο «Μεγάλος Αδερφός» είναι εδώ και…μας ακούει – Ένας απλός λαμπτήρας μπορεί να ”ακούσει” όλα όσα λέτε!

 Οι δονήσεις του νήματος στο εσωτερικό του λαμπτήρα καταγράφηκαν και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε δεδομένα και αναλύθηκαν με έναν προκατασκευασμένο αλγόριθμο

Εάν φοβάστε ότι οι εικονικοί βοηθοί στο σπίτι σας, όπως η Alexa, ακούνε και ηχογραφούν συνομιλίες, τώρα θα πρέπει να προσθέσετε και τους λαμπτήρες στη ”λίστα φόβου” σας. Ομάδα Ισραηλινών εμπειρογνωμόνων ασφαλείας απέδειξε ότι είναι δυνατό να παρακολουθούνται συνομιλίες σε ένα δωμάτιο από μακριά, χρησιμοποιώντας έναν τυπικό λαμπτήρα, ένα τηλεσκόπιο και διάφορα επιστημονικά όργανα.

Θεωρητικά, είναι δυνατή η καταγραφή ηχητικών κυμάτων σε ένα δωμάτιο βλέποντας έναν λαμπτήρα να δονείται ως απόκριση στα ηχητικά κύματα. Με ένα τηλεσκόπιο και έναν ευαίσθητο ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα, αυτές οι δονήσεις μπορούν να παρακολουθούνται και να καταγράφονται από μακριά και στη συνέχεια να μετατρέπονται σε ήχο.

Για να δοκιμάσει αυτή τη θεωρία, η ομάδα ασφαλείας προσπάθησε να καταγράψει συνομιλίες μέσα σε ένα ακουστικά κλειστό δωμάτιο από απόσταση 25 μέτρων, απλά παρακολουθώντας μια λάμπα μέσα από το τζάμι του παραθύρου. Οι δονήσεις του νήματος στο εσωτερικό του λαμπτήρα καταγράφηκαν και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε δεδομένα και αναλύθηκαν με έναν προκατασκευασμένο αλγόριθμο.

Σύμφωνα με το άρθρο που περιγράφει τη δοκιμή, με αυτήν την τεχνική, οι ήχοι μπορούν να γίνουν κατανοητοί με αξιοσημείωτη σαφήνεια. Παρόλο που ο ήχος που έχει μετατραπεί είναι εξαιρετικά ”παρασιτικός”, οι προφορικές λέξεις μπορούν να γίνουν κατανοητές. Τόσο που μπορεί ακόμη και να γίνει κατανοητό και να μετατραπεί από τη λειτουργία αυτόματης αναγνώρισης φωνής της Google.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτές οι δονήσεις, ακόμη και σε λίγα χιλιοστά του βαθμού, μπορούν να καταγραφούν και να μετατραπούν σε ήχο. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι έχει επιτευχθεί 100% επιτυχία με αυτήν την τεχνική. Για παράδειγμα, δεν λειτουργεί με λαμπτήρες φθορισμού. Για να λειτουργήσει, ο λαμπτήρας πρέπει να είναι αναμμένος, κοντά στους ανθρώπους που μιλούν και δεν πρέπει να υπάρχουν εμπόδια ενδιάμεσα.

loading...