Η Κύπρος ξέμεινε από σιτηρά!

Η Κύπρος ξέμεινε από σιτηρά και είναι θέμα ημερών οι αυξήσεις σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης, δηλώνουν οι αγροτικές οργανώσεις καλώντας την Κυβέρνηση να μεριμνήσει άμεσα για την εισαγωγή σιτηρών.

Επισημαίνουν επίσης ότι βρισκόμαστε στην αρχή της κρίσης και θα μας βρει η Άνοιξη για να διορθωθεί κάπως η κατάσταση όταν θα μπουν νέα σιτηρά στην αγορά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το «τσουνάμι» αυξήσεων σε μια σειρά από βασικά αγαθά, όπως είναι το ψωμί, το γάλα, τα τυροκομικά, τα αυγά και το κρέας, εξαιτίας των διαταραχών στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και κυρίως και της εκτίναξης της τιμής των ζωοτροφών, έρχεται για να μείνει.

Οι αγροτικές οργανώσεις σημειώνουν ότι το πρόβλημα είναι διεθνές με τα μεγάλα κράτη να συγκεντρώνουν πολλά σιτηρά στα στρατηγικά τους αποθέματα με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται έλλειψη σιτηρών ενώ από την άλλη είναι και κλιματικές αλλαγές.

Η κυβέρνηση, διά στόματος Υπουργού Γεωργίας, διαβεβαιώνει ότι θα στηρίξει τους παραγωγούς. Σημαντική αναμένεται ότι θα είναι η σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 3 το απόγευμα στο Υπουργείο Γεωργίας υπό την προεδρία του Υπουργού και με την συμμετοχή όλων των αγροτικών οργανώσεων.

Ράλι τιμών

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο ΓΓ της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) Πανίκος Χάμπας τόνισε ότι θα έπρεπε η Κύπρος να είχε προβλέψει το πρόβλημα που θα αντιμετωπίζαμε.

«Υπήρχε πριν χρόνια, από το 1949 η Επιτροπή Σιτηρών η οποία παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν είχε στρατηγικά αποθέματα. Είχαμε τα σιλό Λεμεσού, τα οποία είναι μεγάλα σε μέγεθος και όπως ερχόταν το πλοίο από το λιμάνι υπήρχαν κοχλίες κι έβγαιναν απευθείας τα σιτηρά στα σιλό», σημείωσε.

Με την πολιτική δυστυχώς και τον νόμο που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2020, συνέχισε, καταργήθηκαν όλα αυτά και σαν να μην έφτανε αυτό δεν εφαρμόστηκε ούτε η νομοθεσία που σύμφωνα με την Επίτροπο Νομοθεσίας, το κράτος δεν εφάρμοσε την πρόνοια για στρατηγικά αποθέματα.

«Η Κύπρος ξέμεινε από σιτηρά με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ράλι τιμών προς τα πάνω κι όχι μόνο αυτό αλλά και με έλλειψη σιτηρών», πρόσθεσε.

Ο κ. Χάμπας ανέφερε ότι χθες βράδυ στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Ποταμιά που ήταν πολύ μαζική, αρκετοί κτηνοτρόφοι φώναζαν ότι δεν έχουν σιτηρά κι ότι τα ζώα υποσιτίζονται.

«Υπάρχει μια λαϊκή ρήση που λέει ότι ‘όταν του ζώου του γελάς κρυφά’ δηλαδή το ταΐζεις διαφορετικά από ότι το σιτηρέσιο του από ότι σου λέει ο ζωοτέχνης αυτό θα σου γελάσει φανερά, δηλαδή με πιο λίγο γάλα και με όχι καλή ποιότητα κρέατος», σημείωσε.

«Θα μετακυλιστούν και στις θέσεις εργασίας»

Αυτά όλα, συνέχισε, έχουν αντανακλαστικά πάνω στην οικονομία. «Θα μετακυλιστούν και στις θέσεις εργασίας στις μεταποιητικές μονάδες. Έχουμε μεγάλα εργοστάσια όσον αφορά την παρασκευή χαλουμιών. Από την στιγμή που δεν έχει χαλούμι γιατί ο εργοστασιάρχης να έχει εργαζόμενους. Θα δημιουργηθεί ένα ντόμινο αυξήσεων σε όλα τα προϊόντα, παράγωγα του γάλακτος, στο ψωμί, στα χαλούμια, στο νωπό γάλα κ.ο.κ. Έχουμε ένα κύμα που είναι η επάρκεια σιτηρών και οι τιμές που μπορεί να γίνει διαχείριση και εάν δεν γίνει αυτό, θα γίνει ένα μεγάλο τσουνάμι αυξήσεων στα τρόφιμα και θα έχει η κυβέρνηση και το κράτος να αντιμετωπίσει όλους τους καταναλωτές», είπε.

Εμείς, ανέφερε ο κ. Χάμπας, εισηγηθήκαμε ότι τα σιλό είναι εκεί στην Λεμεσό και η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη και είναι υπόχρεα να φέρει σιτηρά, να ναυλώσει πλοία να φέρει σιτηρά, να βάλει τους κοχλίες ξανά πάνω και να βάλει σιτηρά στα σιλό Λεμεσού.

Εισήγηση μας, συνέχισε, είναι για 45 μέρες, η κυβέρνηση να εφαρμόσει πλαφόν και να προχωρήσει πάρα πέρα, όπως και να αποζημιώσει οικονομικά τους παραγωγούς.

Ντόμινο αυξήσεων στις διεθνές τιμές

Ο ΓΓ του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης, σε δηλώσεις του στη Βουλή χθες είπε ότι είναι γεγονός ότι αυτή την στιγμή υπάρχει ένα ντόμινο αυξήσεων στις διεθνές τιμές των πρώτων υλών και ειδικά αυξήσεις όχι μόνο στο ρεύμα αλλά και στις ζωοτροφές, στα σιτηρά, «τα οποία από ότι γνωρίζετε όλοι είναι διεθνές χρηματιστήριο».

Σημείωσε ότι στην Κύπρο αυτή την στιγμή υπάρχει παντελής έλλειψη ζωοτροφών με αποτέλεσμα τρία τουλάχιστον χοιροστάσια με δεκάδες χρόνια υπηρεσίας να έχουν βάλει λουκέτο.

«Εμείς ως αγροτικές οργανώσεις έχουμε ήδη αναδείξει το θέμα. Θεωρούμε ότι το κράτος πρέπει άμεσα να παρέμβει. Η αύξηση και η έλλειψη αυτών των ζωοτροφών σημαίνει αύξηση κόστους, σημαίνει ελλιπείς πρώτες ύλες όπως είναι το γάλα, άρα θα υπάρχει αύξηση στις τιμές των τελικών προϊόντων είτε λέγεται χαλούμι, είτε λέγεται ψωμί είτε λέγεται αλεύρι. Θεωρούμε ότι αυτές οι αυξήσεις δυστυχώς είναι θέμα ημερών», κατέληξε.

Υποσιτίζονται ζώα…

Παράλληλα, οι αγροτικές οργανώσεις σημειώνουν ότι το πρόβλημα είναι διεθνές, με τα μεγάλα κράτη να συγκεντρώνουν πολλά σιτηρά στα στρατηγικά τους αποθέματα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται έλλειψη σιτηρών, ενώ από την άλλη ευθύνονται και οι κλιματικές αλλαγές.

«Η Κύπρος ξέμεινε από σιτηρά, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ράλι τιμών προς τα πάνω, κι όχι μόνο αυτό, αλλά παρατηρείται και έλλειψή τους», ανέφερε με δημόσια τοποθέτησή του ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Αγροτών κ. Ανδρέας Χάμπας. Ο κ. Χάμπας ανέφερε ότι το βράδυ της περασμένης Τρίτης, στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην Ποταμιά, αρκετοί κτηνοτρόφοι φώναζαν ότι δεν έχουν σιτηρά και ότι τα ζώα τους υποσιτίζονται.

Στήριξη στους κτηνοτρόφους στο θέμα των σιτηρών

To κλείσιμο της επιτροπής σιτηρών σε καμία περίπτωση δεν επηρέασε τις τιμές τις οποίες έχουν τα σιτηρά σήμερα ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή που διεξάγεται στην επαρχία Πάφου, ο κ. Καδής σημείωσε πως είναι παγκόσμιο φαινόμενο αυτό που παρατηρείται με τις τιμές των σιτηρών.

Ήταν ένα θέμα, ανέφερε, «το οποίο συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών», προσθέτοντας πως «είκοσι περίπου χώρες ανάμεσα στις οποίες και η Κύπρος, έχουν με ένταση και επιμονή βάλει το θέμα αυτό και να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη – μέλη να στηρίξουν τους αγρότες».

Καταφέραμε είπε ο κ. Καδής να πάρουμε κάτι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως απόφαση, να δοθεί δηλαδή η δυνατότητα και να επιτραπεί η ενίσχυση για μια μικρή χρονική περίοδο των κτηνοτρόφων. Αυτό θα μας το πουν τελικά μέσα στις επόμενες μέρες, πρόσθεσε .

Άρα κατέληξε, «να είναι βέβαιοι οι κτηνοτρόφοι μας ότι όπως κάναμε και στο παρελθόν, έτσι και τώρα, θα έχουν την στήριξη μας».

ΠΗΓΗ

loading...