Μετά το εμπόλεμο που διακήρυξε η Άγκυρα κάλεσμα από το ΕΛΙΑΜΕΠ να είμαστε «ρεαλιστές και να μην έχουμε ψευδαισθήσεις»

 Τι είπε ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ Λ.Τσούκαλης – Μας παραδίδουν χωρίς να πέσει μια σφαίρα

Την ώρα που η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι Ελλάδα και Τουρκία εισήλθαν σε εμπόλεμη κατάσταση ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, προχωράει σε ένα νέο εθνομηδενιστικό παραλήρημα και καλεί τους Έλληνες να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με «ρεαλισμό» και χωρίς «ψευδαισθήσεις». 

Εμμέσως πλην σαφώς, ο επικεφαλής του φορέα που χαράζει ουσιαστικά την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, ζητά να υποχωρήσουμε στις απαιτήσεις της Άγκυρας! 

Ο Λ.Τσούκαλης με παρέμβασή του σε εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών», μίλησε και πάλι με ηττοπάθεια και έδειξε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη για υποχωρήσεις και συμβιβασμούς. 

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με όσο το δυνατόν λιγότερες ψευδαισθήσεις και όσο το δυνατόν περισσότερο ψυχρό ρεαλισμό. Ο καλύτερος τρόπος για να προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα είναι να μην επιτρέπουμε την εξωτερική μας πολιτική να καθίσταται όμηρος μειοψηφιών που μετατρέπουν τον πατριωτισμό σε επάγγελμα», τόνισε. Υποστήριξε, δε, πως η χώρα μας «είναι σε μια πολύ δύσκολη γειτονιά, χρειάζεται αποτρεπτική ισχύ, έξυπνες συμμαχίες, ευελιξία στην εξωτερική της πολιτική και μια διάθεση να λύνει προβλήματα και όχι να δημιουργεί».

Με αφορμή τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο, σχολίασε ότι «ξεπεράσαμε ορισμένα ταμπού που μας κρατούσαν αγκυλωμένους και σιδηροδέσμιους για δεκαετίες, αλλά δεν νομίζω ότι είναι αρκετοί, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Άρα θα έχουμε δύσκολα χρόνια να αντιμετωπίσουμε σε αυτά που έρχονται».

Να σημειώσουμε πως η παρέμβαση του Λουκά Τσούκαλη έρχεται την ώρα που υπάρχουν σκέψεις για απόσυρση των όπλων βαρέως τύπου από τα νησιά. 

loading...