Θα πολεμήσουν οι Γάλλοι μαζί μας την Τουρκία;;; Η αλήθεια για την Αμυντική Συμφωνία με το Παρίσι

Έτσι θα βοηθήσει η Γαλλία την Ελλάδα: Τα πραγματικά οφέλη!

Η νέα ελληνογαλλική συμφωνία έχει επεκτάσεις σε αρκετούς τομείς στους οποίους η χώρα μας έχει κοινά συμφέροντα με την Γαλλία, υπάρχουν όμως συγκεκριμένα πράγματα τα οποία είναι κρίσιμης σημασίας και κερδίζει η ελληνική πλευρά σε περίπτωση που χρειαστεί.

Αρχικά, η ελληνογαλλική συμφωνία προβλέπει η μία πλευρά να συνδράμει την άλλη σε περίπτωση που και οι δύο πλευρές συμφωνήσουν ότι υπάρχει απειλή έναντι μίας εκ των δύο χωρών ή και για τις δύο οπότε και θα υπάρξει στρατιωτική ενίσχυση της μίας προς την άλλη πλευρά, όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Αμύνης κ. Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό.

Από την ελληνογαλλική συμφωνία δεν προκύπτει το ότι η Γαλλία θα στείλει στρατό να προστατέψει την Ελλάδα, όπως θέλουν αρκετοί να πιστεύουν πράγμα που θα μπορεί να γίνει σε πολύ ακραίες περιπτώσεις αλλά το ότι η Ελλάδα κερδίζει πολύτιμη υποστήριξη όσον αφορά δυνατότητες που μπορούν να της δοθούν στις κρίσιμες πρώτες ώρες μίας σύγκρουσης.

Τομέας πληροφοριών:

Η Ελλάδα κερδίζει στον τομέα πληροφοριών και όταν αναφερόμαστε σε πληροφορίες εννοούνται, δορυφορικά δεδομένα, πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και δεδομένα από πλατφόρμες που μπορεί να βρίσκονται στο πεδίο ενδιαφέροντος. Η παροχή εικόνων και βίντεο με υψηλή ακρίβεια με την μικρότερη δυνατή καθυστέρηση στη μετάδοσή τους είναι μία πολύ κρίσιμη δυνατότητα που λείπει από την ελληνική πλευρά, η οποία δεν έχει εκτεταμένο δίκτυο δορυφορικής κάλυψης και παροχής δεδομένων GPS.

Τα δεδομένα GPS δεν χρησιμοποιούνται μόνο για τις συντεταγμένες που χρησιμοποιεί ο απλός κόσμος στο κινητό του για να κατευθυνθεί αλλά για να κατευθυνθούν με ακρίβεια προς τους στόχους τους πύραυλοι και κατευθυνόμενες βόμβες, παροχή αντίστοιχων δεδομένων στον στρατό για την κίνηση των στρατευμάτων, παροχή εικόνων από τις θέσεις του εχθρού και τα σημεία συγκέντρωσής του. Όσο περισσότερα τα δεδομένα και οι πληροφορίες που παρέχονται σε περίοδο επιχειρήσεων, τόσο μεγαλύτερο και το πλεονέκτημα που έχουν οι επιτελείς και διοικητές των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων για να κατευθύνουν τις επιχειρήσεις με ορθολογικότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο.

Μάλιστα, λόγω των επιχειρήσεων, είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν απώλειες σε σταθμούς που μεταφέρουν δεδομένα όπως είναι τα ραντάρ στο Ανατολικό Αιγαίο, τα οποία θα βληθούν από την απέναντι πλευρά. Δεδομένα θα μπορούν να μεταδοθούν και από άλλα μέσα τα οποία μπορεί να μεταβούν στην Ελλάδα για αυτό τον λόγο, μέσω των datalinks, θα υπάρξει μετάδοση εικόνας και δεδομένων σε πολλαπλές πλατφόρμες.

Η ακρίβεια μετάδοσης πληροφοριών μαζί με το ότι αυτές οι πληροφορίες δεν θα είναι «πειραγμένες» ή θα έχουν υποστεί περικοπή από τον πάροχό τους προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και όποτε ζητηθεί θα παρασχεθούν, είναι και το βασικότερο από όλα τα παραπάνω.

Ροή υλικών:

Η επιλογή αγοράς κύριων οπλικών συστημάτων από την Γαλλία είναι μία στρατηγική επιλογή για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία αφού δεν θα είναι πλήρως εξαρτώμενα από ένα μόνο παράγοντα. Βέβαια και οι Γάλλοι είναι αργοί ως προς τις διαδικασίες τους αλλά και την παροχή υλικών. Παρ’ όλα αυτά, από την στιγμή που η ελληνογαλλική συμφωνία περιλαμβάνει την στρατηγική συνεργασία και στον αμυντικό τομέα, τότε διευκολύνονται τα πράγματα άρδην για την ελληνική πλευρά.

Για τα εξελιγμένα όπλα που χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία στην «Γαλλική Πτέρυγα» της 114 ΠΜ στην Τανάγρα όπως οι πύραυλοι cruise μακράς εμβέλειας SCALP-EG, για τους πύραυλους αέρος-αέρος METEOR, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν άρδην στα πρώτα λεπτά μιας σύγκρουσης, οι MICA κ.α., αλλά πλέον για τα πολύ σημαντικά όπλα που θα φέρουν τα γαλλικής προέλευσης πλοία του Στόλουν, όπως οι πύραυλοι επιφανείας-αέρος Aster 30, MICA VL, οι αντιπλοϊκοί Exocet τόσο για τον στόλο όσο και για την Αεροπορία, θα υπάρχει σαφής διευκόλυνση στην αναπλήρωσή τους σε περίοδο επιχειρήσεων αλλά και στην παροχή ανταλλακτικών γι αυτούς.

Το πυραυλικό απόθεμα είναι από τα πλέον σημαντικά στις συγκρούσεις και η αναπλήρωσή τους καίρια, για τις επιχειρήσεις του Ναυτικού και της Αεροπορίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι αγώνας, ο οποίος και θα κρίνει το μέλλον της Πατρίδας όπως συμβαίνει τα τελευταία.. χιλιάδες χρόνια.

Επιπλέον, η παροχή ανταλλακτικών για όλα τα γαλλικής προέλευσης οπλικά συστήματα θα είναι σίγουρη με κόστος βέβαια, το οποίο και θα χρεώνεται στην ελληνική πλευρά και είναι δίκαιο και αναμενόμενο αλλά, κρίσιμο τα μέσα να μπορούν να επιδιορθωθούν στο συντομότερο δυνατό χρόνο από το τεχνικό προσωπικό ώστε τα μέσα να λειτουργούν και οι απώλειες να μην έχουν μεγάλη επίπτωση στις επιχειρήσεις.

Ναυπηγεία:

Τα προβλήματα της Ελλάδας στο ναυπηγικό τομέα είναι γνωστά ωστόσο, το πρόβλημα με τα ναυπηγεία δεν είναι τόσο η λειτουργία τους εν καιρώ ειρήνης αλλά η λειτουργία τους εν καιρώ πολέμου. Τα ναυπηγεία ως βιομηχανική μονάδα παραγωγής και επισκευής πλοίων, είναι πιθανό ότι θα βληθούν από τον αντίπαλο με αποτέλεσμα την μείωση της δυνατότητάς τους να επισκευάσουν πλοία και τυχόν παραγωγή σκαφών που διαθέτουν ενώ είναι πιθανό ότι τα σκάφη που θα βρίσκονται για επισκευές σε αυτά, μπορεί να βληθούν από τον αντίπαλο.

Από την στιγμή που η Δυτική Ελλάδα δεν έχει ανάλογες εγκαταστάσεις και βιομηχανίες για να υποστηρίξει κάτι τέτοιο, τότε είναι επιτακτικό το Πολεμικό Ναυτικό να μπορεί να επισκευάσει τα πλοία του σε περίοδο πολέμου με σχετική ασφάλεια μακριά από το πεδίο επιχειρήσεων που είναι το Αιγαίο. Με την ελληνογαλλική συμφωνία και την αγορά των γαλλικής κατασκευής φρεγατών, το πρόβλημα αυτό λύνεται, αφού οι Γάλλοι θα μπορούν να παράσχουν επισκευαστικό έργο αν αυτό δε μπορεί να γίνει στην Ελλάδα ενώ το γεγονός ότι τα πλοία θα είναι γαλλικής προέλευσης σημαίνει και ευκολία στην επισκευή τους από τους ίδιους, με το ανάλογο αντίτιμο.

Ο χρόνος επισκευής πλοίων και η ποιότητα επισκευής τους είναι κρίσιμη, αφού τα πολεμικά πλοία με τις σύγχρονες τεχνολογίες που ενσωματώνουν χρειάζονται αρκετό διάστημα για να επιδιορθωθούν, πόσο μάλλον αν έχουν υποστεί και πολλές και σημαντικές βλάβες.

loading...