“Εφιάλτης” φτώχειας προ των πυλών; – Τα σενάρια για έκρηξη πληθωρισμού

 Η έκρηξη του πληθωρισμού θα γίνει το τελευταίο τρίμηνο του 2021

Μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας και περιοριστικών μέτρων και παρότι δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό και τις συνέπειές του στην οικονομία, ο «εφιάλτης» της ακρίβειας, σε συνδυασμό με την ανεργία, αποτελεί ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» που η κυβέρνηση δεν θέλει με τίποτα να δοκιμάσει.

Μεγάλη ανησυχία για νέο κύμα ακρίβειας δε δημιουργεί μόνο η έκρηξη των τιμών στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο αλλά η συνολικότερη έκρηξη πληθωρισμού με το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί στενά το κύμα ακρίβειας, βάζοντας στο κάδρο το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών, εφόσον συνεχιστεί η αύξηση των τιμών.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η έκρηξη των τιμών θα διαρκέσει για αρκετό καιρό και όπως αναφέρουν οικονομολόγοι η έκρηξη του πληθωρισμού θα γίνει το τελευταίο τρίμηνο του 2021, δηλαδή από σήμερα μέχρι το Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το μήνα Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν 2,1% ενώ στην Ευρωζώνη στο 3,4%, κάτι το οποίο σημαίνει ότι αν και η χώρα είναι χαμηλά εντός των κρατών – μελών, ωστόσο έχει υψηλό πληθωρισμό.

Βασικό ζήτημα αποτελεί εάν η έκρηξη των τιμών έχει φτάσει ήδη στην Ελλάδα ή έρχονται τα χειρότερα τους επόμενους μήνες και αυτό διότι υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από τις τιμές των καυσίμων.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αυτό το οποίο αναμένεται άμεσα είναι να αρχίζουν να εξετάζουν από την αρχή τα επιδόματα, ξαναγράφοντας από την αρχή το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης και για το φυσικό αέριο.

Την ίδια ώρα, η έκρηξη τιμών έχει οδηγήσει σε αύξηση του πετρελαίου από την αρχή του έτους κατά 56% και 120% για την τιμή στο φυσικό αέριο με αποτέλεσμα η ενδεχόμενη αύξηση κατά 20% στο επίδομα θέρμανσης να μη φτάνει. Για αυτό το λόγο, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, χτίζεται η καινούργια επιδότηση για το φυσικό αέριο αλλά και για την επιδότηση θέρμανσης για το φυσικό αέριο.

Με βάση τα τελευταία σενάρια εάν φτάσουν τα χρήματα για να δώσει το κράτος καινούργια κονδύλια και μέτρα για να αναχαιτιστεί το κύμα της ακρίβειας, σε περίπτωση που μείνουν χρήματα υπάρχει το σενάριο το οποίο δε διέψευσε το πρωί του Σαββάτου και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος μίλησε στην πρωινή εκπομπή του καναλιού, με το σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι να είναι το να διανεμηθεί κοινωνικό μέρισμα ίσως σε συνταξιούχους και ίσως σε υγειονομικούς γύρω στα Χριστούγεννα.

loading...