Λεχ Βαλέσα – «Οι ιδεολογίες, έχουν τελειώσει!» Είναι προφανές, οπότε προσαρμοσθείτε και εσείς. Μη φαίνεσθε οι ηλίθιοι της παρέας και στον κόσμο σας.

Ως την εποχή που σηματοδοτεί το τέλος των ιδεολογιών και της έννοιας Αριστεράς – Δεξιάς και που έχει ανάγκη τον προσδιορισμό νέων λέξεων και εννοιών οι οποίες θα βοηθήσουν να συνεχιστεί ο διάλογος των λαών, περιγράφει σε συνέντευξή του την κατάσταση που επικρατεί σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ο πρ. Πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Βαλέσα.

Ο τιμηθείς με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης ηγέτης, μιλώντας αποκλειστικά στον Καθηγητή Δημοσθένη Δαββέτα και το περιοδικό «Πατρινόραμα» που κυκλοφορεί αύριο στα περίπτερα, κάνει ιδιαίτερη μνεία, ανάμεσα στα άλλα, στο πρόβλημα της μετανάστευσης:

«Η βίαιη μετανάστευση είναι σοβαρό πολιτικό κι οικονομικό λάθος. Δεν μπορούμε τόσο εύκολα, από την μια στιγμή στην άλλη να καταργήσουμε τα σύνορα. Κι ούτε είναι σωστό. Είναι καλό να υπάρχει η διαφορετικότητα. Η Νέα Ευρώπη αλλά κι ο Νέος κόσμος γενικώς, πρέπει να χτιστεί στην λογική.»

Για να υπογραμμίσει:
«Ζούμε σε μια εποχή όπου οι ιδεολογίες έχουν τελειώσει. Ή αν θέλετε πρέπει να τελειώσουν. Να πάμε πιο πέρα. Χρειαζόμαστε όχι νεο-κομμουνιστικές ή νεο-καπιταλιστικές ιδέες. Όχι! Χρειαζόμαστε κυρίως κάτι άλλο, πέρα από δημαγωγία, λαϊκισμό, άκρα δεξιά ή άκρα αριστερά. Αυτά όλα, δεν είναι οι απαντήσεις που γυρεύουμε σήμερα.»
-Άρα, το αριστερός η δεξιός δεν ισχύει πια για σας.

«Όχι! Ποτέ δεν ίσχυσε. Δεν σημαίνουν τίποτα σήμερα λέξεις όπως, αριστερός η δεξιός. Αυτό που σήμερα χρειαζόμαστε είναι νέες λέξεις- έννοιες, οι οποίες θα βοηθήσουν να συνεχιστεί ο διάλογος των λαών. Πρέπει να ξεφύγουμε από το Χάος και τον λαϊκισμό. Με μοντέρνες επιλογές. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Μόνο μπροστά μπορούμε να πάμε. Εξέλιξη και ανάπτυξη, πάντα μέσα όμως από τον διάλογο.»

Αναφερόμενος δε ειδικά στην Ελλάδα, ο Λεχ Βαλέσα, σημείωσε:

«Δεν ξέρω πως είναι στην Ελλάδα αλλά σ’ εμάς εδώ στην Πολωνία η Καθολική Εκκλησία μάς βοήθησε πολύ στον αγώνα μας ως «Αλληλεγγύη». Ειδικά ο Πάπας Ιωάννης Παύλος που είχε και Πολωνικές ρίζες. Κάθε χώρα πρέπει να βρει το δικό της δρόμο. Το ίδιο κι εσείς στην Ελλάδα. Βρείτε τον δικό σας δρόμο για να μπορείτε να είσαστε πρωταγωνιστές και δραστήριοι στα συλλογικά διεθνώς ζητήματα.»

Παράλληλα, παροτρύνει τους λαούς να μείνουν μακριά από πολεμικές εμπλοκές: «Μακριά από πολέμους! Πάρτε την ζωή και την τύχη σας στα χέρια σας! Ειδικά οι νέοι, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει ν’ αγαπήσουν την εργασία, την μόρφωση και την δημιουργικότητα. Το μέλλον είναι στα χέρια τους. Είναι στα χέρια μας, στα χέρια σας!»

Ο Λεχ Βαλέσα, στην ίδια συνέντευξή του στο περιοδικό «πατρινόραμα», περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κόσμο, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Αρχαία ελληνική φιλοσοφία:

«Σήμερα είμαστε χωρισμένοι στα δύο στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως. Η μια πλευρά ζητά όλο και πιο ελεύθερη οικονομία. Ζητά να μειωθεί στο ελάχιστο το κράτος πρόνοιας κι οι κρατικές βοήθειες. Η άλλη πλευρά ζητά το αντίθετο. Δηλαδή ισχυρό κράτος πρόνοιας και κάποιο έλεγχο στην ασυδοσία της αγοράς και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κι οι δύο από την πλευρά τους έχουν το δίκιο τους. Όλα μπορούν να γίνουν. Αυτό όμως που δεν πρέπει να χαθεί είναι το μέτρο. Ο Πρωταγόρας έλεγε, ότι το μέτρο πρέπει να’ ναι ο Άνθρωπος. Κι ο Αριστοτέλης έλεγε ότι το μέτρο είναι η αναλογία της μεσαίας οδού. Εσείς οι Έλληνες με την κλασσική παιδεία και τον Πολιτισμό σας! Πόσο έχετε βοηθήσει και πόσο θα βοηθάτε μόνιμα απ’ ό,τι φαίνεται. Όλο προοδεύουμε, αλλά πάντα η πρόοδος στην ελληνική φιλοσοφία στηρίζεται!»
«Οι νέοι έχουν ανάγκη να πιστεύουν σε κάτι»

Ο Λεχ Βαλέσα επίσης διαπιστώνει ότι παγκοσμίως η τεχνολογία, διεκδικεί να πάρει την θέση της πίστης:

«Βλέπουμε σήμερα ποια είναι η κατάσταση. Πολλοί νέοι από όλη την Ευρώπη, έχουν ανάγκη να πιστεύουν σε κάτι. Απόδειξη, ότι ναι μεν η τεχνολογία γοητεύει, αλλά δεν φτάνει, δεν μπορεί μόνη της να δώσει τις απαντήσεις στα ερωτήματα των φλεγόμενων νέων γενεών.

Την Πίστη την χρειαζόμαστε ως στοιχείο που θα ενώσει τους ανθρώπους κι όχι που θα τους διαιρέσει. Αν η θρησκεία γίνει, ή αν θέλετε, οπότε έχει γίνει εργαλείο θρησκευτικών ερίδων, πολέμων και καταστροφών, το αποτέλεσμα είναι η διαίρεση κι όχι η ενοποίηση. Γεννιέται ο διχασμός, η διαίρεση, το μίσος, οι θρησκευτικοί πόλεμοι, όπως βλέπουμε συχνά σήμερα να γίνεται με τους ακραίους φανατικούς, που επιδιώκουν σύγκρουση πολιτισμών. Και κάτι τέτοιο δεν το χρειαζόμαστε.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε να ζήσουμε στην εποχή του Διαλόγου, της Αλληλεγγύης, στην ηλικία των συναινέσεων και της αλληλοκατανόησης. Ακόμη κι ο «προφήτης» να εμφανιζόταν ξαφνικά από τον Ουρανό, ακόμη και τότε δεν θα μπορούσε να πείσει για το αντίθετο του Διαλόγου, της Αλληλεγγύης και των συνθέσεων…. Δεν πρέπει να συγχέεται η πίστη με τον πόλεμο. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα.»
«Δεν έχει βρεθεί ισορροπία μεταξύ εθνών – κρατών»

Παράλληλα, ο ηγέτης της Πολωνίας, εντοπίζει το πρόβλημα μεταξύ των υπερδομών, των εθνών – κρατών και των εθνών – χωρών:
«Δεν έχει βρεθεί ακόμα η ισορροπία μεταξύ των δύο αυτών νέων πόλων. Πρέπει όμως να εργαστούμε για να την βρούμε. Πρέπει να βρούμε την λύση. Αλλιώς θα είμαστε σε συνεχή σύγκρουση. Κι η μόνιμη σύγκρουση δεν φέρνει πάντα καλά αποτελέσματα.

Ισορροπία βέβαια δεν σημαίνει να σταματήσει η Ανάπτυξη.
Ούτε η εξέλιξη, ούτε η Ανάπτυξη μπορούν να σταματήσουν. Δεν μπορούμε ξαφνικά να μην έχουμε κομπιούτερ ή κινητά ή κάτι άλλο τεχνολογικό ανάλογο. Όλα αυτά είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας μας, της ζωής μας. Πρέπει απλά όλες αυτές οι καινοτομίες να συμβαδίσουν με τις ανθρώπινες ανάγκες κι αξίες.»
«Ο πολιτισμός μπορεί να λειτουργήσει σα μια γέφυρα»

Όσο για τον Πολιτισμό, ο Λεχ Βαλέσα θεωρεί ότι αποτελεί έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των λαών:

«Πρέπει να υπάρχει μια ασταμάτητη ροή ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των ανθρώπων. Κι ο καλύτερος τρόπος να επιτευχθεί κάτι τέτοιο είναι μέσα από τις πολιτιστικές δράσεις. Οι ιδέες κι οι εμπνεύσεις πρέπει να διασταυρώνονται γόνιμα. Ο Πολιτισμός μπορεί να λειτουργήσει σαν μια γέφυρα. Μπορεί να βοηθήσει για να χτιστεί μια κοινή πορεία. Πρέπει να κοιτάμε μπροστά πάντα, να προχωράμε, δίχως φόβο κι αγκυλώσεις.»

Το παρελθόν του καθένα έχει φωτεινές και σκοτεινές πλευρές. Να μάθουμε από το σκοτάδι και να πορευτούμε στο φως. Άλλωστε, κάτι τέτοια έλεγαν κι οι Κλασσικοί Έλληνες. Την φωτεινότητα, ως αλήθεια, ισορροπία και δικαιοσύνη αναζητούσαν. Ήρθε η ώρα να τους ακούσουμε και να προχωρήσουμε συνθέτοντας!»

loading...