Η κοτσάνα της χρονιάς

«Δεν μπορεί να μειωθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα λόγω πληθωρισμού – δεν μπορεί να μειωθεί ο ΕΦΚ λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, αφού μπαίνουμε σε έναν πληθωριστικό κύκλο. Όταν έχεις πληθωρισμό, το να αυξάνεις την ρευστότητα με μείωση των φόρων, είναι σαν να ρίχνεις βενζίνη στη φωτιά» (Α. Γεωργιάδης).

Στην οικονομία απαγορεύονται οι ανοησίες. Φυσικά είναι γνωστό σε όλους μας πως η ημιμάθεια, είναι χειρότερη από την αμάθεια – ενώ ο Πλάτωνας είχε πει πως δεν επιτρέπεται να εκφράζεις άποψη, εάν δεν έχεις γνώση.

Εν προκειμένω, όταν μειώνονται φόροι που δεν έχουν σχέση με τις τιμές των προϊόντων, όπως ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΦΚΑ, τότε αυξάνεται η αγοραστική αξία των εισοδημάτων μας – οπότε η ζήτηση και προκαλείται πληθωρισμός. 

Όταν όμως περιορίζονται οι φόροι που μειώνουν τις τιμές των προϊόντων, όπως ο ΕΦΚ που μειώνει την τιμή της βενζίνης ή του πετρελαίου, στην καλύτερη περίπτωση όσο οι αυξήσεις των τιμών τους, τότε δεν αυξάνεται η αγοραστική αξία των εισοδημάτων μας σε σχέση με την προηγούμενη – ούτε οι τιμές που προκαλούν πληθωρισμό. 

Επομένως πρόκειται για μία κορυφαία ανοησία, λόγω παροιμιώδους άγνοιας και έλλειψης κοινής λογικής –  ελπίζοντας να μην είχε ρωτήσει προηγουμένως τον υπουργό οικονομικών, αφού τότε θα έπρεπε να αλλάξουμε αμέσως χώρα.

Βασίλης Βιλιάρδος

loading...