Γιώργος Τράγκας: Ο “σύντεκνος” Κυριάκος είναι άφαντος ακόμη και για τους Κρητικούς

Όσα μου είπαν στην Κρήτη οι έμποροι, οι επιχειρηματίες εστίασης, η Ένωση Πολυτέκνων και οι υγειονομικοί

Κρεατότουρτα με αρνί και ξινή μυζήθρα, λυχναράκια με τυρί και μέλι, αρνί ψημένο αντικριστά, καλοκαίρι και Κρητική κουζίνα στην υπέροχη Κρήτη, που ο Εγκέλαδος “φθόνησε” τη φετινή τουριστική έκρηξη και χόρεψε συρτάκι θανάτου στο Αρκαλοχώρι. Ο πρίγκιπας που από το πατρικό του, κοιτάει από ψηλά τον κόλπο της Σούδας, έκανε τις φθινοπωρινές βουτιές του στο Μαράθι, προπονήθηκε με το ποδήλατό του όπως όλοι οι λάτρεις του Tour de France, ενώ στη σεισμόπληκτη περιοχή έφθασαν μόνο 34 κοντέινερ από τα 420 που χρειάζονται για να στεγάσουν το 60%. των πληγέντων.

Θα περίμενε κανείς ο “σύντεκνος” πρωθυπουργός να κοιτάξει περισσότερο τον τόπο που ανδρώθηκε πολιτικά η οικογένειά του, αλλά φαίνεται ότι θέλει να είναι δίκαιος στην κατανομή της “απονιάς” που μοιράζει σε όλες τις περιοχές που καταστράφηκαν από πλημμύρες, πυρκαγιές και σεισμούς.

Ο Μινώταυρος έχει θυμώσει πολύ στην Κρήτη, τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και από την συμπεριφορά του Αλέξη Τσίπρα που “έκλεψε” την εκλογική πελατεία του ΠΑΣΟΚ, λόγω Γιωργάκη, μνημονίου και οικονομικής κατοχής. Η Κρήτη, είναι αυτάρκης περιοχή της Ελλάδας, το νησί του Ελευθερίου Βενιζέλου, με παράδοση σε αγώνες εναντίον του φασισμού και του ναζισμού. Οι Κρητικοί είναι ελεύθεροι άνθρωποι, βαθύτατα δημοκράτες και πατριώτες. Δεν τους αρέσει να κλαίγονται. Ευλογημένος ο τόπος τους. Βγάζει πολλά αγροτικά προϊόντα και έχει τουρισμό. Δεν έχει όμως υποδομές. Η οικογένεια Μητσοτάκη και άλλες γνωστές πολιτικές οικογένειες, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν προχώρησαν στην κατασκευή των απαραίτητων υποδομών.

Ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου δεν έχει κεντρικό οδικό άξονα. Ο περίφημος ΒΟΑΚ, είναι… Μινώταυρος που καταπίνει σχεδόν καθημερινά ανθρώπινες ζωές. Όπως μου έλεγαν, μόνο το τελευταίο δίμηνο, έχουν σκοτωθεί 20 άτομα σε τροχαία ατυχήματα. Το Ρέθυμνο, μια υπέροχη Μεσογειακή πόλη με έντονη ζωή, είναι αποκομμένο από όλη την Ελλάδα. Δεν έχει ούτε αεροδρόμιο, ούτε ένα λιμάνι της προκοπής. Στο νοσοκομείο της πόλης αναβάλλονται τα περισσότερα τακτικά χειρουργεία.

Είναι ζήτημα αν γίνεται το 10% των τακτικών χειρουργείων. Δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι,και ο απαραίτητος αριθμός χειρουργών. Τα περισσότερα επείγοντα περιστατικά στέλνονται στο Ηράκλειο και στα Χανιά. Οι περισσότεροι υγειονομικοί έχουν εμβολιαστεί. Σαράντα έχουν τεθεί σε αναστολή στο Ρέθυμνο και 110 στα Χανιά.

Η Κρητική αλληλεγγύη στηρίζει τους σεισμόπληκτους στο Αρκαλοχώρι, όπου ακόμα υπάρχουν 250 σκηνές, οι περισσότερες χωρίς τα απαραίτητα κλινοσκεπάσματα. Ο φίλος μου, ο Δήμαρχος εκτιμά θέλει μία ακόμα εβδομάδα για να δημιουργήσει ένα επαρκές δίκτυο αποχέτευσης και ύδρευσης. Τα 34 κοντέινερ που έφτασαν είναι γυμνά και άδεια. Δεν έχουν ούτε κουζίνες, ούτε τουαλέτες. Ο εθελοντισμός και η αγάπη για τον συνάνθρωπο, συντηρούν, όπως είδα , τα πράγματα. Τριακόσιοι κάτοικοι μένουν σε ξενοδοχεία εντελώς δωρεάν, αλλά όπως δήλωσαν οι ξενοδόχοι αυτό θα ισχύσει μέχρι τις 15 του μηνός.

Η κυβερνητική πρόνοια είναι ανύπαρκτη. Πιστώθηκαν 5 εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς 414 κατοίκων, από τους 3.000! Οι άνθρωποι δυσκολεύονται να συμπληρώσουν την απαραίτητη ηλεκτρονική αίτηση. Όπως έμαθα, αργότερα θα περάσει έλεγχος για να διαπιστώσει αν τα λεφτά που πήραν ή θα πάρουν, δόθηκαν σωστά για τις επισκευές. Αν ο έλεγχος δείξει ότι υπήρξαν αδικαιολόγητες δαπάνες, πρέπει να τα επιστρέψουν!!!

Έρχεται βαρύς χειμώνας για όλους. Ένα αβέβαιο μέλλον. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι νεότεροι θα φύγουν. Όταν πέφτει το σκοτάδι, “μπουκαδόροι”, μετανάστες και ντόπιοι λεηλατούν τις παλιές αποθήκες από λάδια, ρακές και άλλα προϊόντα. Ο ελεήμων Θεός να φυλάει τους συμπατριώτες μας εκεί, γιατί όπως λέει και ο Δήμαρχος “η προσπάθεια αποκατάστασης θα κρατήσει χρόνια”.

Οι σύντεκνοι Κυριάκος και Αλέξης, κοιτάνε την Κρήτη, όπως και όλη την Ελλάδα ως εκλογική πελατεία. Επειδή η μεγαλόνησος είναι δυνατή σε τουρισμό και αγροτικά προϊόντα, η πολιτική αδιαφορία τους δείχνει ακόμα μεγαλύτερη. Ενώ η Ελλάδα πεθαίνει δημογραφικά, η γη του Μίνωα έχει θετικό πρόσημο στις γεννήσεις, συγκριτικά με τους θανάτους. Το ίδιο και το νότιο Αιγαίο. Η Ένωση Πολυτέκνων στο Ηράκλειο, μου έδωσε να καταλάβω γιατί η χώρα μας συρρικνώνεται δημογραφικά. Το Ηράκλειο έχει 10.500 πολυτεκνικές οικογένειες. Παλαιότερα κατέγραφε κάθε χρόνο 200 καινούριες (4 παιδιά και άνω). Τώρα έφθασε στις 50! Όπως και να’ χει οι Κρητικοί γεννάνε και σέβονται την στοιχειώδη κοινωνική μονάδα που είναι η οικογένεια.

Η Ένωση Πολυτέκνων Ηρακλείου, πιστεύει ότι η μείωση του πληθυσμού οφείλεται πρώτα στον εκμαυλισμό της κοινωνίας και στον “εκμοντερνισμό” της ελληνικής κοινωνίας που προωθείται από πολιτικούς κύκλους και μετά στο οικονομικό πρόβλημα. Μου θύμισαν ότι κάποτε νταλίκες με λαχανικά και φρούτα μοιράζονταν στις πολυτεκινκές οικογένειες. Τώρα πάνε στη χωματερή. Κάποτε, με επίμονες προσπάθειες της Μαρίκας Μητσοτάκη, είχε καθιερωθεί ισόβια σύνταξη για τη μάνα. Περίπου 100 ευρώ. Καταργήθηκε από την κυβέρνηση Σημίτη και φυσικά ο “Σημιτικός” Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επανέφερε τη σύνταξη για την οποία αγωνίστηκε η μητέρα του!

Όπως μου είπαν εκεί στο Ηράκλειο, θα πρέπει η πολύτεκνη μητέρα, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη, να θεωρείται υπάλληλος που συνταξιοδοτείται.

Και τι δεν έχει αυτό το νησί. Ένας παράδεισος στη Μεσόγειο. Όλες οι παραλίες ήταν γεμάτες από τουρίστες. Από τις 15 Ιουλίου επανήλθε εκρηκτικά ο τουρισμός στο νησί και όλοι ελπίζουν να κρατήσει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Μίλησα με τις διοικήσεις των Εμπορικών Επιμελητηρίων στο Ηράκλειο και στα Χανιά. Το 50% των μελών τους χρωστάνε στις τράπεζες και στο δημόσιο, το ίδιο και στο Ρέθυμνο. Όσοι έχουν πάρει δάνειο σε ελβετικό νόμισμα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Ένα 15% με 20% των επιχειρήσεων εστίασης θα κλείσει τον επόμενο χρόνο, παρά το γεγονός ότι οι τουρίστες από τις σκανδιναβικές χώρες επανήλθαν με φόρα από μέσα Ιουλίου. Πέρσι επί lockdown, όπως μου είπαν οι έμποροι στα Χανιά, είχαμε 70 πτήσεις τσάρτερ. Φέτος 4500 τον Αύγουστο και 3500 τον Σεπτέμβριο!

Το λιμάνι της Σούδας πρέπει να μεγαλώσει. Με το ζόρι μπορεί να αγκυροβολήσει τώρα ένα κρουαζιερόπλοιο, άντε και ένα καράβι. Οι ξένοι στο νησί αυξάνονται και πληθύνονται. Όπως μου είπαν ολόκληρα χωριά στην Ιεράπετρα είναι ξένοι και υπάρχουν κάποια στα οποία το 90% είναι Πακιστανοί. Στο Τυμπάκι της Ιεράπετρας, λένε έχουμε 10.000 Έλληνες και 11.000 ξένους σε όλη την περιοχή.

Ως επικεφαλής του Κινήματος ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ανακάλυψα με ικανοποίηση ότι παντού έχω χιλιάδες φίλους ακροατές που εντάχθηκαν ή θέλουν να έρθουν κοντά μας στο ΚΕΛΑΝ. Ρώτησα γιατί αφού το πατρικό της οικογένειας Μητσοτάκη δεσπόζει στα υψώματα των Χανίων, γιατί δεν ρωτάνε τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για το πότε θα γίνουν οι απαραίτητες υποδομές στη μεγαλόνησο. Μου είπαν ότι είναι “δυσεύρετος”. Δεν μπορούν να ανταμώσουν εύκολα τον σύντεκνο Κυριάκο, γιατί το φυλάνε καλά πολλοί αστυνομικοί.

loading...