Συγκλονιστική συνέντευξη του Δημάρχου Μαντουδίου στον Γιώργο Τράγκα Το νερό ολοκλήρωσε το καταστροφικό έργο της φωτιάς…

Άκρως αποκαλυπτικός για όσα συμβαίνουν στην Εύβοια με τις πλημμύρες ήταν ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μιλώντας στο CRASH RADIO και τον Γιώργο Τράγκα.

Λίγες ημέρες μετά την συνάντηση που είχαν στην Εύβοια, ο δήμαρχος περιέγραψε την κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι κάτοικοι. Τα όσα είπε, είναι σοκαριστικά!

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως 15 επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Ένα σιδηρουργείο “χάθηκε”! Επίσης, 200 σπίτια έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές, μάλιστα καταστράφηκε ολοσχερώς μια δεξαμενή με τόνους κρασί! Επίσης, “ψάχνουν” να βρουν και ένα αυτοκίνητο…

Υπογράμμισε ακόμη ότι οι πυρόπληκτοι, “μετατράπηκαν” και σε πλημμυροπαθείς! Έκανε δε γνωστό πως το καλοκαίρι, κάηκαν 550.000 στρέμματα!

 

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ:

Η πρώτη βροχή του φετινού φθινοπώρου η οποία κράτησε δύο ώρες είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφεί όλο το ανατολικό μέτωπο του Δήμου. Η παραλία του Αχλαδίου, του Κοτσικιά, της Αγίας Άννας. Μπροστά έχουν κάνει κοίτες 100 και 120 μέτρα. Τα νερά δεν μπορούν να συγκρατηθούν. Έχει καεί ολοσχερώς όλο το ανατολικό κομμάτι. Το αποτέλεσμα αυτής της καταστροφικής πυρκαγιάς είναι και η χτεσινή πλημμύρα

 

Η οδοποιία σε πολλά σημεία έχει καταστραφεί. Γεφύρια πήγαν μέσα στη θάλασσα. Ένα σπίτι πήγε μέσα στη θάλασσα στην παραλία του Αχλαδοπόταμου. Τα καταστήματα που στην παραλία του Κοτσικιά χάσανε ότι είχαν και δεν είχαν, ψυγεία, τηλεοράσεις πήγαν μέσα στη θάλασσα. Ήταν πράγματα που δεν είχαμε συνηθίσει. Τα ρέματα που ήταν τρία και τέσσερα μέτρα έγιναν δώδεκα. Παρέσυραν στο διάβα τους περιφράξεις από σπίτια, αυτοκίνητα, ότι μπορείτε να φανταστείτε.

 

Εμείς που ήμασταν στην παραλία της Αγίας Άννας στις 2 και 15 το πρωί είδαμε τη στάθμη του νερού μέσα σε ένα τέταρτο από δεκαπέντε πόντους να γίνεται εξήντα. Με μηχανήματα έργου μπορέσαμε να απεγκλωβίσουμε ανθρώπους και αποφύγαμε τα χειρότερα.

 

Χτες επισκέφτηκε την περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο με τρεις Υπουργούς. Η έκταση είναι τεράστια. Κάποιοι έλεγαν ότι έπρεπε να ξεκινήσουν τα έργα άμεσα. Η έκταση που έχει καεί στη Βόρεια Εύβοια είναι 550.000 στρέμματα. Έχουν ξεκινήσει τα αντιδιαβρωτικά έργα αλλά μέχρι στιγμής έχουν φτάσει μόνο στο 10%. Δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ με τα κορμοδέματα, αλλά η έκταση είναι τεράστια.

 

Η Βόρεια Εύβοια ήταν εγκαταλελειμμένη για πολλά χρόνια. Δεν έχει γίνει κανένα έργο υποδομής. Ζούσαμε όλοι από το δάσος, το Χαλέπιο πεύκο που έβγαζε τη ρητίνη, παράλληλα με τον ελληνικό τουρισμό που είχε η περιοχή. Δεν είχε δώσει η ανάλογη από καμία κυβέρνηση τα τελευταία 40 χρόνια αι το αποτέλεσμα είναι ότι ήρθε μια καταστροφική πυρκαγιά και έχει κάψει τις ψυχές των ανθρώπων.

 

Είχε έρθει κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον κ. Τριαντόπουλο. Υποσχέθηκαν κάποια πράγματα. Εντάξει εδώ οι άνθρωποι είναι στην τρέλα τους μετά τα καμένα σπίτια να έχουν και πλημμυρισμένα τώρα. Απαιτούν από την κυβέρνηση να δοθεί προτεραιότητα από την κυβέρνηση. Δεκαπέντε επιχειρήσεις καταστράφηκαν και 200 σπίτια πλημμύρησαν. Για να καταλάβετε το μένος του νερού μετέφερε μία δεξαμενή πέντε τόνων με κρασί και εξαφανίστηκε. Ένα αυτοκίνητο εξαφανίστηκε και ένα σπίτι στον Αχλαδοπόταμο εξαφανίστηκε. Το πέταξε μέσα στη θάλασσα. Από τα 120 τετραγωνικά, έμειναν 20! Μόνο η τουαλέτα!

 

Είμαστε μία πολύ δυνατή ομάδα. Όλοι βοήθησαν στο Δήμο για να μην έχουμε θύματα. Δεν υπάρχει μέρα και νύχτα. Όμως χρειάζεται να γίνουν πολλά πράγματα, ώστε οι άνθρωποι να νιώθουν περισσότερη ασφάλεια.

 

Από χτες το βράδυ βγήκε ανακοίνωση από το Δήμο να κάνουν αίτηση όλοι οι πλημμυροπαθείς. Ο κ. Τριαντόπουλος είπε να πάμε με το σύστημα της αρωγής όπως στην Καρδίτσα. Οι πληγέντες έχουν πάρει τις προκαταβολές. Μέσο όρο γύρω στις 8.000 ευρώ. Μερικοί συμπίπτει να είναι και πλημμυροπαθείς και πυροπαθείς. Σε ένα σιδηρουργείο που καταστράφηκε από τις πλημμύρες είχε καταστραφεί και ένα μέρος της στέγης από τη φωτιά.

 

Εδώ στο δικό μας Δήμο είχαν υποστεί ζημιές περίπου 1000 κτίρια από τις φωτιές. Βάλτε όμως ότι είχαν υποστεί και όλες οι καλλιέργειες ζημιές, οι αιτήσεις ξεπερνάνε τις 3 με 4.000 εδώ στο Δήμο Μαντουδίου για τη φωτιά. Τώρα ήρθε και η πλημμύρα να δέσει το γλυκό…

 

Πρέπει η κυβέρνηση να δώσει το βάρος που αναλογεί στη Βόρεια Εύβοια. Τίποτε άλλο.

 

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του δημάρχου Μαντουδίου, Γιώργου Τσαπουρνιώτη στο CRASH RADIO και τον Γιώργο Τράγκα στην εκπομπή “Εν Αθήναις”:

loading...