Εθισμός στα κρατικά επιδόματα ως…απάντηση στο κύμα ακρίβειας; Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης τα νοικοκυριά

 Ουσιαστική βοήθεια δεν δίνεται αφού τα επιδόματα, όπου δοθούν, θα αποτελούν προσωρινές “ανάσες”.

Τελικά το κύμα ανατιμήσεων δεν είχε και τόσο…προσωρινά χαρακτηριστικά όσο μας έλεγαν μέχρι πριν λίγες ημέρες ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.

Τώρα τρέχουν να μαζέψουν τα…αμάζευτα και μάλιστα προς τη λάθης κατεύθυνση!

Σύμφωνα με πληροφορίες, βλέποντας πως το πρόβλημα της ακρίβειας γιγαντώνεται, το Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται σε νέο πακέτο βοήθειας προς τα ελληνικά νοικοκυριά.

Στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται διάφορες σκέψεις και εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή, ανάλογα αφενός με την πορεία των διεθνών τιμών στην ενέργεια, αλλά και τον δημοσιονομικό χώρο που θα διαμορφωθεί απόρροια του ρυθμού ανάπτυξης που θα επιτευχθεί.

Δύο είναι οι βασικοί άξονες της προσπάθειας τόνωσης των εισοδημάτων. O πρώτος μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων και ο άλλος μέσω επιδομάτων (κοινωνικό μέρισμα).

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη και αυτό θα γίνει είτε μέσω του τελικού κειμένου του προϋπολογισμού για το 2022, που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου, είτε ακόμη και αργότερα μέσα στον Δεκέμβριο, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Ήδη από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει πως και φέτος θα μοιραστεί κοινωνικό μέρισμα.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο όχι μόνο να ενισχυθεί το ποσό του μερίσματος, αλλά και να διευρυνθούν οι κατηγορίες των πολιτών που θα το λάβουν.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι υγειονομικοί δεν αποκλείεται να προστεθούν στις κατηγορίες που δικαιούνται Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και στις οποίες έχει ανακοινωθεί ήδη ότι θα χορηγηθεί διπλός “μποναμάς” τα Χριστούγεννα.

Ακόμα και στο σενάριο που αναζητηθούν μέτρα φορολογικής φύσεως (π.χ. μείωση στον ΕΦΚ), αυτά δεν θα έχουν σε καμία περίπτωση μόνιμο χαρακτήρα.

Σε μία κρίση διαρκείας, όπως αυτή που ήδη άρχισε να μας επηρεάζει, τέτοιου είδους προσωρινά μέτρα κάνουν απλά μία “τρύπα στο νερό”.

Την ίδια στιγμή το “καλάθι της νοικοκυράς” έχει να αντιμετωπίσει τις εξής σοκαριστικές αυξήσεις:

10-15% στο κρέας,

20% στα λαχανικά,

7-8% στα παράγωγα σίτου,

30% στον καφέ,

30-35% στα υλικά συσκευασίας ενώ

20-30% έχει αυξηθεί το κόστος σε όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και

πάνω από 50% στα τιμολόγια των παρόχων ενέργειας

loading...