Μην το αμελείς: Έξι περιπτώσεις που πρέπει να επισκεφθείς δερματολόγο Η έγκαιρη διάγνωση ενός προβλήματος μπορει, κυριολεκτικά, να σου σώσει τη ζωή

 Όταν πρόκειται για δερματικά προβλήματα, υπάρχουν πολλές φορές που είναι εντάξει να παίρνεις την κατάσταση στα χέρια σου.

Υπάρχουν όμως και αρκετές περιπτώσεις στις τις οποίες το να κλείσεις ραντεβού με τον ή την δερματολόγο σου είναι απολύτως αδιαπραγμάτευτο.

Παρακάτω, κορυφαίοι δερματολόγοι μοιράζονται τις περιπτώσεις στις οποίες είναι αναγκαίο να εξεταστείς από επαγγελματία: 

Έχεις μια ελιά που είναι νέα ή αλλάζει

Τα μελανώματα συνήθως μοιάζουν μεκρεατοελιές ή καφέ κηλίδες, λέει η δερματολόγος Hadley King. Πρόσεξε για οποιεσδήποτε αλλαγές στο μέγεθος, το σχήμα και το χρώμα και επισκέψου τον/ην γιατρό σου ακόμη κι αν εμφανιστεί από το πουθενά. Η έγκαιρη διάγνωση είναι υψίστης σημασίας. 

Υπάρχει μια πληγή που δεν επουλώνεται

Ο καρκίνος του δέρματος δεν εκδηλώνεται πάντα με μια νέα ή μεταβαλλόμενη ελιά. “Ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου του δέρματος είναι το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα”, λέει η King. “Συνήθως εμφανίζεται ως χρωματισμένο δέρμα, κόκκινο ή μερικές φορές με σκούρο χρώμα”. 

Τα μαλλιά σου πέφτουν περισσότερο από το συνηθισμένο

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι φυσιολογικό να χάνουμε περίπου 50 με 100 τρίχες μαλλιών την ημέρα. Αν χάνεις καθημερινά περισσότερες από αυτό – δηλαδή, εάν παρατηρείς τριχόπτωση ή αραίωση – θα πρέπει να κλείσεις ραντεβού με τον/ην δερματολόγο σου αμέσως. Αν περιμένεις πάρα πολύ για να κάνεις θεραπεία, τα θυλάκια των μαλλιών σου μπορεί να γίνουν ουλές και οι τρίχες σε αυτές τις περιοχές μπορεί να μην μεγαλώσουν ξανά.

Τα σπυράκια σου είναι βαθιά και επώδυνα

Εάν η ακμή σου είναι κυστική – που σημαίνει ότι τα σπυράκια είναι κόκκινα και επώδυνα κάτω από το δέρμα σου – κλείσε ραντεβού το συντομότερο δυνατόν, καθώς αυτός είναι ο τύπος ακμής που μπορεί να οδηγήσει σε αντιαισθητικά σημάδια. Οι ουλές ως αποτέλεσμα της ακμής μπορούν συχνά να προληφθούν εάν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και με τις σωστές θεραπείες. 

Εμφανίστηκε ένα τυχαίο εξάνθημα 

Εάν εμφάνισες ξαφνικά ένα περίεργο εξάνθημα, κάψιμο, κνησμό ή ερεθισμό, επισκέψου αμέσως έναν δερματολόγο. Μερικοί λόγοι εμφάνισης του περιλαμβάνουν το έκζεμα, τη δερματίτιδα εξ επαφής, μια λοίμωξη ή μύκητες. Θα μπορούσε να υπάρχει ένα υποκείμενο πρόβλημα που δεν θα εξαφανιστεί χωρίς τη βοήθεια του/της δερματολόγου σου, ενώ θα μπορούσε να πρόκειται για μια αλλεργική αντίδραση. Εάν αυτός ο ερεθισμός συνοδεύεται από αυξημένη ζεστασιά, ευαισθησία, ερυθρότητα, πρήξιμο και/ή πύον, η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας είναι ακόμη πιο σημαντική. 

Το δέρμα σου είναι κόκκινο όλη την ώρα

Αν η ερυθρότητα του δέρματος σου είναι σχεδόν σταθερή, θα πρέπει να κανονίσεις ραντεβού. Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα σημάδι ροδόχρου ακμής, ιδιαίτερα εάν η ερυθρότητα είναι συγκεντρωμένη στη μύτη και τα μάγουλα. 

loading...